За втора поредна година престижната международна награда за иновации в

...
За втора поредна година престижната международна награда за иновации в
Коментари Харесай

Ралица Бехар за силата на българските продукти

За втора поредна година влиятелната интернационална премия за нововъведения в потребителския бранш „ Продукт на годината “ ще се организира и у нас.

След сполучливото начало през 2016 година е време за новата селекция на най-хубавите нови и новаторски артикули и услуги у нас.

За историята и методологията на програмата, за значимостта на брандинга като цяло, както и за силата на българските артикули споделя Ралица Бехар – представител на „ Продукт на годината “ в България.

- Каква е историята на „ Продукт на годината “ отвън България и по какъв начин се приема самодейността у нас една година след старта ѝ?

- Историята на „ Продукт на годината “ стартира в Париж през 1987 година когато дългогодишният маркетингов шеф на L'Oréal Кристиян ле Брет основава едноименната стратегия. Той осъзнава, че в морето от нови артикули в бързооборотния бранш потребителят се нуждае от правилен ориентир за своя избор, а фирмите от характерен знак, който да акцентира тяхното преимущество пред съперниците на рафта. Така той основава една неповторима идея, фокусирана върху нововъведенията, която е от изгода за потребителите и за производителите. Днес, 30 години по-късно, Product of the Year се осъществя сполучливо в над 40 страни.

Миналата година програмата стъпи и в България и нейното първо издание беше доста сполучливо. Проектът се възприе доста позитивно както от фирмите, по този начин и от потребителите. Компаниите в действителност го правят оценка, защото премията е напълно гласувана от потребителите, а за тях по-голяма премия от тази няма. От друга страна, потребителите към този момент имат правилен ориентир когато пазарят – те знаят, че могат да се доверят на артикул с аленото лого, тъй като е определен от консуматори като тях.

- След сполучливото начало през 2016 година е време за новата селекция от артикули, определени само от потребителите в България. Може ли да ни разкажете повече за методологията на програмата?

- Методологията на „ Продукт на годината “ е универсална за всички 40 страни, в които програмата оперира. Програмата се реализира в България всяка година, като сега одобряваме кандидатури за 2018 година Крайният период за присъединяване е 31 януари 2018 година

Право за присъединяване имат производители и дистрибутори на потребителски артикули и услуги, които са стартирани на пазара след юни 2016 година Изискването е продуктите или услугите да показват иновация в своята функционалност, дизайн, състав или опаковка. След като приемем всички кандидатури, експертно жури от маркетингови специалисти преглежда кандидатурите само с цел да се увери, че критериите за присъединяване са покрити – те не вземат участие в оценката на продуктите.

Финалната оценка идва от потребителите и това става посредством национално представително изследване, което авторитетната организация за маркетингови проучвания Nielsen Bulgaria реализира. Това е единственото изследване у нас, което пита потребителите за желанията им за нови и новаторски артикули.

В резултат на изследването се отличава по един победител във всяка обособена категория, който получава опцията да комуникира своя успех „ Продукт на годината “ във всички маркетингови връзки на продукта. За спечелилите това е освен самопризнание, само че и потвърден инструмент за възвръщаемост на вложените вложения и средство за конкурентно преимущество.

- Защо е значимо у нас да има сходни изследвания?

- Аз в действителност имам вяра, че стратегия като „ Продукт на годината “ беше навременна и нужна за българския пазар, защото потребителският бранш се развива доста динамично и става все по-конкурентен. „ Продукт на годината “ има тази задача – да отличава и промотира иновативността като мощно средство за триумф в една мощно конкурентна среда.

- Как реагират фирмите на изследването и съответно към асоциацията си с програмата в месеците по-късно?

Компаниите правят оценка високо плана най-много тъй като в неговата основа е изборът на потребителя. Важно е да се означи, че всеки артикул, който взе участие в изследването, без значение дали е победител или не, получава доста обстоен отчет от Nielsen Bulgaria за вота на потребителите в съответната категория. Това е извънредно скъпа информация за фирмите, защото изследването е без значение и национално представително, затова то отразява мнението на цялата нация.

- Какво прави един артикул по-добър от останалите?

- Специално в бързооборотния бранш конкуренцията е голяма и фирмите би трябвало да измислят нови способи, с цел да се откроят. Със сигурност положителният артикул би трябвало да предлага мощно конкурентно преимущество – дали ще бъде в наличието, опаковката или метода на потребление на продукта. Понякога се основават в действителност неповторими артикули, които отварят напълно нови категории. Аз имам вяра, че фирмите, които се вслушват в гласа на потребителите вървят по верния път.

- Кое е по-важно - опаковката или наличието?

- Със сигурност и двете. Съдържанието е значително, защото в случай че един артикул е атрактивен единствено като опаковка, това ще разочарова потребителите и надали ще последва втора покупка. От друга страна, историята познава случаи на извънредно положителни артикули, които не са били комуникирани вярно и по тази причина не са съумели. Така че, в днешно време фирмите би трябвало да реализират верния баланс сред артикул с положително наличие и добър брандинг.

- Какво съгласно вас е иновация?

- Този въпрос е просторен, само че в случай че би трябвало да приказваме генерално, нововъведенията са това, което движи света напред. Знаем, че в нашия живот и във Вселената, смяната е закон. По същия метод, фирмите би трябвало да бъдат новаторски и адаптивни, с цел да могат да бъдат съответстващи на пазара, в който оперират. В този смисъл, всяко развиване и изобретение, което дава добавена стойност на потребителя е тип иновация.

- Как бихте описали себе си в случай че бяхте бранд?

- О, мисля, че това би трябвало да кажат хората, които ме познават?:) Наистина не зная, само че е реалност, че в днешно време всеки човек е бранд, със свое лично наличие и опаковка. Може би бих се описала като ухилен и трудолюбив, който е относително нов на пазара и му следва да се усъвършенства.

- Какво ви въодушевява в живота – хора, артикули, събития…?

- Вярвам, че човек може да откри ентусиазъм във всичко, стига да желае да го види и усети. Разбира се, въодушевяват ме моите близки с това, че са до мен и ме поддържат във всичко, което върша. Вдъхновяват ме и моите сътрудници и фирмите, с които работя. Моята работа е такава, че се срещам с компании от разнообразни браншове на стопанската система и за мен е доста забавно да усетя пристрастеността, с която всеки екип приказва за осъществените нововъведения в техните артикули. Но, в случай че би трябвало да приказвам в персонален проект това, което ме въодушевява най-вече е може би природата, небето, звездите, космоса. Не мисля, че има нещо по-величествено на този свят, от което бих могла да черпя сила и ентусиазъм.

- На какво бихте се доверили повече в персоналния си живот – на артикули, идващи от дребни, само че устойчиви бизнеси с автентично и новаторско мислене, или на артикули на потвърдили се във времето огромни компании, които също се пробват да бъдат в крайник с трендовете?

- Разбира се, има огромни марки, на които съм почитател и употребявам от години – да вземем за пример козметични марки. Но бих споделила, че напоследък диря от ден на ден артикули на дребни, най-много български производители. Аз доста имам вяра в българските артикули и считам, че доста постоянно те могат да бъдат конкурентни на огромните марки на пазара. Така че бих посъветвала потребителите да търсят и избират българското.

- Вие сте човек с изразено отношение към модата – би трябвало ли да вършим взаимни отстъпки с качеството на дрешника си и от там – с външния си тип? Все отново това, което виждат хората преди да ни опознаят е външния ни тип – нашата „ опаковка “?

- Обичам модата, само че не бих споделила, че всичко, което човек носи би трябвало да бъде марково или скъпо, с цел да наподобява добре. В днешно време имаме достъп до марки, които са на налични цени и даже и човек да няма доста благоприятни условия, би могъл да се развихри и да освежи дрешника. Обичам класическата мода – дребна черна рокля, висок ток, прекрасен костюм, само че в това време обичам и да опитвам и да нося по-екстравагантни облекла. При мен всичко е ден за ден и зависи най-вече от настройката ми рано заран!:)

- Къде се виждате след 10 години?

- Надявам се да съумея в идващите 10 години да се модернизирам като персона най-много, само че също и като експерт в маркетинга, защото това е сферата, в която желая да се развъртвам още от дете. За мен, да бъда представител на влиятелната организация Product of the Year в България е голяма чест, само че и огромна отговорност. Зная, че ми следва още доста работа, само че моята упоритост е планът да се развива все по-успешно в бъдеще.

Всеки втори консуматор към този момент е чувал за „ Продукт на годината “ единствено след първото издание на програмата. 59% респондентите са виждали и разпознават логото. 74% от респондентите биха предпочели артикул с логото при избор за покупка сред два продукта. Според потребителите логото „ Продукт на годината “ е знак на качество и конкурентно преимущество.

Кандидатствайте на produktnagodinata.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР