За втора поредна година пенсионната система на Холандия, оценявана на

...
За втора поредна година пенсионната система на Холандия, оценявана на
Коментари Харесай

Най-добрите пенсионни системи в света

За втора поредна година пенсионната система на Холандия, оценена на повече от 1.5 трлн. евро, е класирана преди всичко в света, по данни на оповестените на 21 октомври резултати от международното годишно изследване на Melbourne Mercer Global Рension Index. Тя е получила 81 точки и рейтинг "А ". На второ място е Дания с 80.3 точки и със същата оценка. Изследването обгръща 37 страни, в които живеят съвсем две трети от жителите на планетата. В него са употребявани 40 знаци, отчитащи дали даден пенсионен отрасъл обезпечава по-добри приходи на пенсионерите, дали е постоянен, дали има висока степен на интеграция и дали се употребява с доверието на хората. За страните с върхов рейтинг се счита, че имат "първокласни " системи, отговарящи на всички тези условия.

"Системите в света се сблъскват с невиждана дълготрайност на живота и възходящ напън върху обществените средства да поддържат опазването на здравето и благосъстоянието на по-възрастните жители ", показва Дейвид Нокс - създател на проучването и старши сътрудник в "Мърсър ". Нокс прибавя, че е "задължително политиците да извърнат внимание на мощните и слабите страни на пенсионните браншове в страните си, с цел да подсигуряват дълготрайни доходи на бъдещите пенсионери. "

Холандската пенсионна система е двустепенна. Първата й степен е базова държавна пенсия, която се финансира от сегашните служащи на база "плащане след овакантяване " - сърцевината на пенсионните схеми във Франция, Италия и Германия. Втората степен, на която най-много разчитат холандците, е не изцяло наложителна самостоятелна пенсия, която се обезпечава посредством вноски на работодатели и служащи в пенсионни фондове, контрактувани в съответната компания (аналогично на втория дирек на пенсионното обезпечаване в България). Повечето холандци употребяват втория тип пенсионни схеми, като размерът на пенсиите им е учреден на упования междинен размер на възнагражденията в границите на продължителността на живота им.

Датската пенсионна система е формирана от базова държавна пенсионна скица, от пенсионни добавки, зависещи от размера на персоналното положение след пенсионирането, от напълно финансирана скица на пенсионните отчисления и от наложителни самостоятелни схеми (аналогични на холандските).

На трето място в тазгодишния Melbourne Mercer Global Рension Index е Австралия - с сбор точки 75.3 и оценка "В+ ", следвана от Финландия със 73.6 точки и рейтинг "В ". В челната десетка влизат още Швеция, Норвегия, Сингапур, Нова Зеландия, Канада и Чили, които попадат също в "група В ".

Англия и Съединени американски щати попадат в група "С+ " и са надлежно на 14-о и на 16-о място. Това значи, че съществуват "съществени опасности, на които би трябвало да извърнат внимание ". И двете страни могат да усилят оценките си като покачат минималните пенсии за хората с ниски приходи, сочи показателят Melbourne Mercer Global Рension Index.

Япония е на нежеланото 31-о място в група "D " - оценка, показваща "първостепенни недостатъци и/или пропуски, които би трябвало да бъдат преодолени ". Основната рекомендация на създателя на проучването е да се усили възрастта за пенсиониране поради продължаващото повишаване на упованията за продължителността на живота в страната.

На дъното на класацията с резултат от едвам 39.4 точки в "група D " и с най-ниски оценки от всичките участващи в изследването 37 пенсионни системи, е Тайланд, който взе участие в показателя за първа година. На предпоследното място е Аржентина, а над нея са Турция и Тайланд, които също "правят прощъпулник " в показателя.

Средната стойност на оценките на всичките прегледани пенсионни системи е 59.3 точки.

Последното проучване на Melbourne Mercer Global Рension Index се появява в изискванията на все по-застаряващо население, на по-висока дълготрайност на живота и нужда от постоянен поток от доходи за оцеляване на пенсионерите. Почти една пета от популацията на планетата се чака да влезе в пенсионна възраст до 2070-а против към 9% през тази година, сочат данни на Организация на обединените нации.



На този декор даже пенсионерите в Холандия стартират да се тревожат. Причината са плануваните пенсионни редукции, които би трябвало да влязат в действие при започване на януари идната година. Те се постановат от политиката на парични тласъци на Европейската централна банка, която смъкна лихвените заплащания и доходността на държавните скъпи бумаги в негативна територия.

В сърцето на холандския спор е техническият въпрос по какъв начин да се пресмята цената на бъдещите пенсионни заплащания в изискванията на нулеви лихви. Актюерите правят оценка продължителността на живота след пенсиониране, пресмятат размера на обещаните бъдещи вноски към тях и по-късно употребяват признат "корекционен " лихвен %, с цел да обмислен какъв брой пари би трябвало да се заделят за тези заплащания. Колкото е по-нисък този % ( на холандски - "rekenrente "), толкоз е по-консервативно счетоводството и са повече разноските за посрещане на бъдещите отговорности.

Въпросният rekenrente се извлича от доходността на държавните облигации, която от години е негативна в Европа. По сметки на холандските централни банкери всеки 1% спад на лихвените проценти води до жестоко 12% понижение на коефициента на покритие сред активите и пасивите на пенсионните фондове. Той падна през юли под "критичното " ниво от 95% (под което сдруженията би трябвало да създадат редукция на вноските, с цел да подсигуряват задоволително ликвидност за посрещане на разходите). Месец по-късно (през август) коефициентът слезе да 88.6%, а през септември се възвърне до 91 %.

В момента, както е всекидневно, по тематиката се водят полемики "за " и "против " редукцията на rekenrente. Биткта аследят с изключително внимание оторизираните управляващи във Англия и в Съединени американски щати, които имат сходни двустепенни системи, доколкото измененията ще обиден втория, най-съществен за холандците дирек. Но даже това понижение въпреки всичко да се случи, холандските служащи ще получават по-щедри пенсии от чиновниците в другите богати страни. Защото, по оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, сега пенсионерите в Холандия получават пенсионни суми, съвсем равни на приходите им след приспадането на налозите до момента в който са били на работа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР