За втора поредна година около 7 милиарда лева от еврофондовете

...
За втора поредна година около 7 милиарда лева от еврофондовете
Коментари Харесай

БЛОКАЖ: 7 млрд. лева от ЕС за общините са на трупчета

За втора поредна година към 7 милиарда лв. от еврофондовете са блокирани за общините. На толкоз възлизат средствата по оперативна стратегия " Развитие на районите " (ОПРР) 2021 - 2027 година

Те обаче към момента не могат да се употребяват, тъй като не е ясно по кое време ще бъде утвърдено Споразумението за партньорство сред България и Европейската комисия за сегашния програмен интервал, а по-късно и оперативните стратегии към него, написа „ Медиапул”.

Засега е ясно само, че тази седмица се чака ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен да разгласи утвърждението на Националния проект за възобновяване и резистентност. Управляващите се надяват скоро по-късно да бъде реализирано и утвърждение на съглашението, а до края на годината - и на първите оперативни стратегии.

Бюджетът на новата оперативна стратегия " Развитие на районите " е близо 7 милиарда лева (3.55 милиарда евро). Той е над два пъти по-голям от този за миналия програмен интервал - към 3 милиарда лева за 2014 - 2020 година Това излиза наяве от последния оповестен вид на програмата.

Причината за внезапния скок са парите, които идват от фонда за обективен преход за закриване на въглищните централи в Бобов дол, Перник и Гълъбово. Те възлизат на над 3.22 милиарда лв. (1.65 милиарда евро) и към този момент ще могат да се влагат само в областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, само че чиято територията са замърсяващите околната среда централи.

Правителството води договаряния за включването на още 8 области за потреблението на тези пари. Това са Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Ловеч, Габрово и Търговище. Дали те ще получат зелена светлина от Брюксел, ще стане ясно до края на седмицата.

За 10-те огромни града - 1 милиарда лв.

По новата стратегия " Развитие на районите " десетте най-големи общини ще имат достъп до над 1 милиарда лева за възстановяване на средата на живот. Средствата са заложени в първа предпочитана ос " Интегрирано градско развиване ".

От общото финансиране 850 млн. лева са обезпечени от Европейския фонд за районно развиване, а 199 млн. лева е националното съфинансиране.

Десетте огромни общини са обединени в 4 градски клъстера - по два в южна и в северна България. Средствата са разпределени съвсем по равно.

За най-бедния Северозападен район с центрове за напредък Видин и Плевен са заложени над 215 млн. лева (21.57%). Другият клъстер сплотява Северен централен район и Североизточният район с центрове Русе, Велико Търново и Варна. Техният бюджет е над 277 млн. лева (27.78%).

Клъстерът, който сплотява Южния централен и Югоизточния райони, е с бюджет от 275 млн. лева (27.6%). Той е с центрове за напредък Бургас, Стара Загора, Пловдив.

Четвъртият градски клъстер обгръща Югозападния район с центрове София и Благоевград. Той разполага с бюджет от 279 млн. лева

Разпределението на парите вътре в самия клъстер ще става на спортен принцип и ще зависи от общините. Колкото по-активна е една община в клъстера, толкоз по-голям дял от парите ще усвои, обясниха от Министерство на регионалното развитие. Оттам допълниха, че градовете могат да сплотяват напъните си при кандидатстването и осъществяването на плановете, с цел да реализиран по-значими резултати и мощен резултат за съответната територия.

Две са наложителните условия, с които би трябвало да се съобразят локалните управляващи, с цел да получат финансиране на плановете. Едното е ограниченията, които желаят да приложат, да бъдат планувани в проектите за интегрирано развиване на общините.

Те би трябвало да са създадени от общинските управляващи при съблюдаване на метода " отдолу-нагоре " при предлагането на плановете.

Другото изискване е плановете, с които общините ще аплайват за финансиране за пътна инфраструктура, обучение, опазване на здравето, обществена политика и просвета, да подхождат на картите за потребностите в бранша, направени от съответните държавни органи и те да се отразени в проектите за интегрирано развиване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР