За втора поредна година грипът подмина Австралия. регистрираните случаи в

...
За втора поредна година грипът подмина Австралия. регистрираните случаи в
Коментари Харесай

Грипът отново подмина Австралия - да очакваме ли още една година без него? |

За втора поредна година грипът " подмина " Австралия. записаните случаи в обичайния грипен сезон там са даже по-малко от миналогодишните. Това би могло да значи, че вълна от болни от инфлуенца няма да има и в останалите елементи на света. Обичайно наклонността за сезона се заражда в страните, в които зимата настава най-рано.

" Намираме се в извънредно рядката обстановка грипът на процедура да изчезне . Крайно извънредно е да не следим грипни епидемии в обществото ни ", заяви вирусологът и учител в Куинсландския университет доктор Кристи Шорт. 

През 2019 година, преди появяването на ковид, разпространяването на грипни болести бе достигнало рекордни равнища в Австралия с 313 033 доказани случая, което е с 2,7 пъти повече съпоставено със средногодишната норма за петгодишен интервал. През 2020 година има единствено 20 000 доказани случая на грип, а за тази година едвам 484 случая до август.

Зам.-директорът на центъра за изследвания на грипни случаи в Мелбърн проф. Иън Бар оповестява, че множеството случаи на грип са при хора, идващи от чужбина, най-много от Индия.

„ Има циркулираща грипна болест през последните три-четири месеца. Не е изненадващо, че засичаме значително случаи на хора, връщащи се от карантина “, разяснява Бар.

По думите му сега би трябвало да се следи пик на инфектираните от грип, с най-малко няколко десетки хиляди инфектирани в цялата страна:

„ Никога не сме виждали толкоз невисок брой инфектирани от грип. Още предходната година след въвеждането на ограниченията за обществено разграничаване забелязахме трагичен спад в броя инфектирани. “

Според него съответно затварянето на учебните заведения, които са „ огнище на болест “, е изиграло огромна роля.

Все отново не се чака тази липса на грипни епидемии в Австралия да бъде непрекъсната. Проф. Иън Бар е сигурен, че ще има поврат в тази наклонност:

„ Не знаем по кое време карантината ще бъде прекратена, дали ще има друго равнище на карантиниране – в домашни условия, или по какъв начин това ще повлияе на грипните епидемии. Със сигурност това са златни времена поради неналичието на грип, не мисля, че отново ще забележим сходно нещо. “

Той заяви, че има и спад в поставените грипни ваксини тази година - едвам 33,3% от популацията се е ваксинирало, докато в минали години делът на ваксинираните е бил най-малко 50%.

Проф. Бар призовава част от ограниченията против ковид да бъдат употребявани против грипни епидемии при потребност:

„ Мерки като маските, общественото разграничаване и карантинирането явно са повлияли удобно на разпространяването на грипни болести. Няма причина да не използваме най-малко някои от тези способи по време не тежък грипен сезон. “

По думите на Бар в международен мащаб равнищата на грипни болести са смесени, само че съгласно него броят инфектирани в света е по-малко от половината на това, което може да се чака в естествена година. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР