За втора поредна година филм на Ивайло Пенчев взима най-сладката

...
За втора поредна година филм на Ивайло Пенчев взима най-сладката
Коментари Харесай

„Чичо Коледа“ като за последно

За втора поредна година филм на Ивайло Пенчев взима най-сладката премия – тази на публиката – от националния кино фестивал „ Златна роза “. „ Като за последно “ беше любимец през 2020, а „ Чичо Коледа “ – през 2021-а. И в това няма нищо инцидентно. Режисьорът е занаятчия в разказването на простички, смислени и въздействащи по невероятен метод човешки истории.

Сам в хотела по Коледа. Нови родители, неприятен шанс. Стари другари, още по-стари сметки. Сърдити старчета. Изгубена идентичност. Хора с увреждания. Таксиметрови водачи. Улични музиканти. Мила родна картинка. И доста, доста, доста обич. И съчувствие. И смях. И има заплаха по някое време да те стегне гърлото, само че незабавно по-късно да „ компенсираш “ с цвилене от смях.

И в тази продукция Ивайло Пенчев залага на обичани артисти, с които работи за следващ път. Чичо Коледа е Филип Аврамов – чаровникът с лице на нарушител, очи на ангел и усмивка на дете, в което може да се влюби всяка жена, по-късно да го прогони и най-после да стане негова брачна половинка.

Малин Кръстев, артистът, който може да изиграе всичко, в „ Чичо Коледа “ е таксиметров водач от ново потомство, другар, романтик и съчувствен мъж. Негова е и една от най-трогателните любовни подиуми, дружно с красивата и надарена Симона Халачева. В този предколедно надъхан за лудории свят вилнеят и героите на Стефан Денолюбов, на Васил Банов, на Свежен Младенов, Милена Аврамова, Китодар Тодоров, Ивайло Драгиев.

Аня Пенчева с съвършен немски, Албена Колева с съвършен акцент, Меглена Караламбова като баба с деменция и София Бобчева като същинско цвете основават ярки женски епизодични персонажи. Участието им демонстрира, че за огромните актьори няма дребни и огромни функции.

В „ Чичо Коледа “ се появяват и музиканти – Иван Лечев с цигулка и „ Акага “ с една сантиментална интерпретация на „ Снегът на загатна “. Песента, позната с гласа на Георги Минчев, е най-адекватният край на цялата история, забърканите в нея ориси и съвсем непредвидения петорен (!!!) хепиенд.

На Филип Аврамов партнира 9-годишният наследник на артиста Деян Ангелов – Ален Ангелов, в ролята на сирачето. Ален решително върви по стъпките на татко с към този момент три пълнометражни кино лентата. И е по-добър от най-известното „ коледно “ дете Маколи Кълкин.



Брутално смешни са облиците на премиера и на президента – и двамата „ работят “ единствено в тил, без лица, само че са безпогрешно разпознаваеми. Тяхното наличие е като част от „ каймака “ на парадокса в историята на кино лентата. И това е на фона на още една любопитна детайлност – че самият филм е въодушевен от ефирен репортаж.

„ Чичо Коледа “ е опровержението на всички несполучливи опити за покачване на коледния дух посредством изкуство и изкуствено основани действителности. И както споделя Гошко, героят на Ален: „ Значи е истина. Дядо Коледа не съществува! “. Но „ Чичо Коледа “ е тук. И основава свят, в който искаш да живееш – като за последно.

Лафовете от „ Чичо Коледа “:

- Имаш изразителни и топли очи. Приличаш ми на ортодонт.

- Киро (таксиметров шофьор) по този начин наподобява, че даже и да спре на пешеходна пътека, хората не смеят да минат.

- Този часовник е единственият спомен от дядо ми. Аз съм кръстен на него, а той е кръстен на часовника.

- Никога не яж стриди в стола на „ Карнеги хол “

- Съпругата на Александър беше богата, благородна дама, в този момент е единствено благородна.

- Не, не желая да блъскам камъни, господин министър председател.

- Тъй правилно, дебил съм.

- Как по този начин не знаеш кой си? Ти си шлагерът на сезона!

- Чичо Коледа, Вие сте определен за мъж на годината!

- Успяхме! Сашо заплаши, че ще съди страната в Страсбург за полицейско принуждение, а Цецо плака в утринния блок по малкия екран 20 минути

- Чичо Коледа, за какво не се обадиш не премиера, нали си станахте близки!

- Не става. Ако се обадя на премиера, президентът иска ми се разсърди.

- Тогава се обади на президента.

- Премиерът ще се разсърди...

- Братле, тук няма инцидентни хора. До мен е любовницата на принца на Дания!

- Президентът и министър председателят дружно в пандиза!

Още за „ Чичо Коледа “:





Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР