За втора поредна година броят на пациентите с исхемичен инсулт,

...
За втора поредна година броят на пациентите с исхемичен инсулт,
Коментари Харесай

По-малко пациенти с инсулти в Пловдив в пандемията

За втора поредна година броят на пациентите с исхемичен инсулт, които са били лекувани в лечебни заведения в Пловдивска област, понижава. Общо 4525 души са били приети в болница през предходната година, до момента в който за миналата те са 4854.

Същата наклонност се следи и на национално равнище. 39 419 или със 7.4% по-малко са били настанените в лечебни заведения през 2021 година спрямо 2020 година Това демонстрират данните на „ Индекс на лечебните заведения “ на clinica.bg, предоставени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината за това е пандемията от COVID-19, която докара до всеобщ отлив на пациенти от лечебните заведения. От една страна лечебните заведения трябваше да реорганизират работата си по време на петте талази на ковид. От друга страна самите хора не престават да заобикалят приема в болница поради страха от инфекцията.

Най-много хоспитализации с това заболяване в Пловдивска област са осъществени в УМБАЛ „ Пълмед” – 831. Следват УМБАЛ „ Св. Георги” (604), УМБАЛ „ Св. Иван Рилски” (577), МБАЛ „ Св. Пантелеймон” (518) и УМБАЛ „ Пловдив” (432).

Освен случаите на хоспитализации от исхемичен инсулт, в страната продължава да понижава и броят на тези, които са лекувани със актуалните способи на лекуване. Едва 901 е бил броят на осъществените тромболизи против 994 през миналата година и 1152 през 2019.

Модерното лекуване се е осъществявало едвам в една трета от лечебните заведения, където са одобрявани пациенти с инсулти или в 47 от над 132 лечебни заведения. Любопитното е, че 6 от лечебните заведения са в Пловдивска област. УМБАЛ „ Св. Георги” пък е на трето място в страната по използването на този способ след столичната УМБАЛ „ Св. Анна " и МБАЛ „ Медика” в Русе.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР