За втора поредна година Библейската библиотека на Богословския факултет на

...
За втора поредна година Библейската библиотека на Богословския факултет на
Коментари Харесай

Национален конкурс за есе `Вечната книга и ние`

За втора поредна година Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет-порталът Православие.БГ афишират Национален конкурс за есе, отдаден на Библията, под надслова „ Вечната книга и ние “.

Тази година състезанието е обвързван и с един специфичен мотив – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) към Богословския факултет на Софийския университет отбелязва своята 20-годишнина. Тя е открита през 1998 година и е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно профилирана в региона на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е най-вече чуждоезична и постъпва посредством дарения от Германия, Швейцария, Англия, Съединени американски щати, Гърция, Русия, с изключителното подпомагане на Световното сдружение само че новозаветните учени.

Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодически издания, CD). Библейската библиотека инициира издаване на лична поредност от проучвания в региона на библеистиката (ББ), като към този момент са показани първите 11 тома. По случай 20-годишнината на Библейската библиотека в средата на октомври Богословският факултет ще бъде хазаин на Библейска конференция, в която ще вземат присъединяване одобрени имена на българската и задграничната библеистика. В един от дните на конференцията ще се състои и тържественото връчване на премиите от състезанието „ Вечната книга и ние “.

Условия за присъединяване

Конкурсът е разграничен в две възрастови категории – възпитаници от 8 до 12 клас и участници над 19 години.

Максималният размер на есето да е 6 общоприети страници. Към есето приложете вашите данни: име, фамилия, възраст и настоящи координати за противоположна връзка; за учениците – клас и учебно заведение. Като обособен файл прикачете и настояща фотография, която да съпровожда есето ви (за възможна публикация).

Есетата, изпратени за присъединяване в състезанието, не би трябвало да са оповестени в други електронни и печатни медии, или в персонални блогове.

E-mail за изпращане на есетата: [email protected]

Краен период за присъединяване: 17 септември 2018 година

Всеки участник може да употребява ресурсите на Библейската библиотека при подготовката на есето си. Работното време на Библейската библиотека е от понеделник-петък от 14–18 ч. (Богословски факултет на СУ, пл. Св. Неделя 19, ет. 3)

Теми

Участниците в състезанието могат да изберат една от препоръчаните по-долу тематики, на която да посветят своето есе:

Йосиф и неговите братя (Битие, гл. 37-45)

Давидовото смирение в Псалом 50

За познанието, което натрупа горест съгласно Книга на Еклисиаста

„ …който от вас е без грях, дано пръв хвърли камък… “ (Йоан 8:7) – за осъждането на близък и новозаветните послания

„ …щом обич нямам, нищо не съм “ (1 Кор. 13:2)

Притчата за Блудния наследник ((Лук. 15:11-32)

Награди

Предвидени са следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:

Първа премия – 300 лева

Втора премия – 200 лева

Трета премия – 100 лева

Специална премия на Библейска библиотека – 200 лева (за всяка от двете възрастови групи)

Наградените есета ще бъдат оповестени в уеб страницата Православие.БГ

Резултати

Жури от духовници, богослови, писатели и публицисти ще дефинира трите най-хубави есета в двете възрастови групи – за възпитаници и за възрастни, както и специфичните награди на Библейската библиотека.

Резултатите от състезанието ще бъдат оповестени на тържественото връчване на премиите през октомври (датата на събитието ще бъде оповестена на 20 септември в Православие.БГ) и оповестени на уеб страницата Православие.БГ директно след награждаването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР