За втора поредна година българските ученици ще участват в международен

...
За втора поредна година българските ученици ще участват в международен
Коментари Харесай

Варненски ученици - домакини на майсторски клас на ЦЕРН

За втора поредна година българските възпитаници ще вземат участие в интернационален майсторски клас на ЦЕРН. Той ще се организира в пет града в страната –Варна, Козлодуй, Дупница, София и Смолян.

``
реклама

Домакин на майсторския клас на Европейската организация за нуклеарни проучвания ЦЕРН във Варна ще бъде ЦПЛР-НАОП “Николай Коперник “, оповестяват от там. В научното проучване ще вземат присъединяване 30 възпитаници от Варна, Шумен, Силистра, Русе, Бургас на възраст от 15 до 19 години, утвърдени след щателна селекция.
 
Участвайки в събитието, учениците ще могат за един ден интензивно да схванат по какъв начин и какво изследват физиците на обикновените частици. В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците правят измервания по данни на опита CMS. След уводни лекции по доктрина на обикновените частици, изложение на детектора на CMS и пояснения за методиката на проучванията, учениците ще създадат сами оценката на данните от опита CMS на огромния адронен колайдер - LHC в CERN, Женева. Накрая получените резултати ще бъдат  презентирани и разисквани посредством видеоконферентна връзка с учени от ЦЕРН и учениците участници в майсторският клас от другите страни участници в плана за деня като в същинска научна колаборация.
 
Международният майсторски клас на ЦЕРН се реализира всяка година в границите на International Particle Physics Outreach Group IPPOG. Събитието се организира взаимно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „ Николай Коперник “, и с поддръжката на план OSO (Отворени учебни заведения за отворено общество) по Европейска стратегия Horizon 2010 за аучни проучвания и нововъведения.
 
Началото е на 7 април от 10:00 ч., а видеоконферентната връзка стартира в 17:00 ч. Лектори и ментори за майсторският клас в гр.Варна са доктор Румяна Хаджийска – ИЯИЯЕ към Българска академия на науките, Мирослав Бончев – докторант СУ “Климент Охридски “, проф.д-р Бойка Анева – ИЯИЯЕ към Българска академия на науките, Свежина Димитрова – НАОП “Николай Коперник “.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР