За втора поредна година България беше представена на централното събитие

...
За втора поредна година България беше представена на централното събитие
Коментари Харесай

Лауреати на технологични състезания представиха България на Европейската седмица на програмирането по покана на комисар Мария Габриел

За втора поредна година България беше показана на централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Младите български гении имаха опция да показват уменията си по покана на българския еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел. Те са лауреати на Националния кръг по осведомителни технологии през миналата образователна година и на 11-ото Национално съревнование по осведомителни технологии „ Четвъртата индустриална гражданска война “. Групата включваше още изявени възпитаници в региона на електронните системи и компютърните технологии от разнообразни български учебни заведения.

Младите гении от математически, механически и ИКТ гимназии от София, Добрич, Варна, Русе, Благоевград, Пловдив, Перник, Кюстендил, Правец, презентираха пред българския еврокомисар своите планове, с които са завоювали призови места. Компютърна игра за минното дело в предишното, асистент за изписване на писмени знаци за развиване и на моториката, следена сила вкъщи, интерактивно меню за заведения за хранене, потребителска система за решение на комплицирани математически задания, система за дигитализиране на учебните действия бяха дребна част от идейните разработки на учениците.

„ Цифровите умения, в това число програмирането, ни дават опция да се превърнем от софтуерни консуматори в основатели на технологии. Нашият взаимосвързан свят през днешния ден е построен с милиони редове код. Поздравявам ви, че вие сте измежду основателите на днешния и утрешния свят. Такава е и задачата на Европейската седмица на програмирането – да покаже на млади и по-възрастни какво се случва зад екрана, да добият визия за логаритмите, които въздействат върху живота ни в мрежата или в обществените медии. Възможно е вашите планове, които видях през днешния ден, на следващия ден да бъдат новите сполучливи европейски платформи. Дерзайте, бъдете сериозни и наша горделивост. Пожелавам ви да продължавате да ни показвате, че преодоляването на технологиите е сигурна крачка към бъдещето “, поздрави младите гении Мария Габриел.

Визитата на българските участници продължи в Европейския парламент, където разгледаха тематична галерия и участваха на закриването на събитието под мотото „ Generation Code: Born at the Library “. Финалът сложи българският еврокомисар Мария Габриел, която акцентира значимостта европейците да придобият цифрови умения, които да им разрешат да вземат участие в обществото и на пазара на труда. Според нея е от значително значение всички да имат еднакъв достъп до цифровите технологии, с цел да не остава никой изключен от опциите, които дават. Библиотеките могат да играят решаваща роля за даване на умения и пълномощия на хората в техните локални общности. Те са основни сътрудници за поощряване и улеснение на ученето през целия живот.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР