За втора поредна година Александра Жекова спечели малкия финал в

...
За втора поредна година Александра Жекова спечели малкия финал в
Коментари Харесай

Александра Жекова: Моля се трасето в Пьонгчанг да е максимално сложно и технично

За втора поредна година Александра Жекова завоюва дребния край в бордъкроса от Световната купа в Банско. Тя зае седмо място в крайното класиране в седмия старт за сезона. След края на конкуренцията най-хубавата българска сноубордистка показа преди медиите своите усещания от надпреварата и упованията си за зимните игри в Пьонгчанг (9-25 февруари). За нея това ще бъде четвърта поредна олимпиадата.

За втора поредна година седмо място в Банско...

- Много ми се искаше да е по-добро. Много ми се искаше да вляза в огромния край. Направихме всичко допустимо и в тренировките, само че с тези непосредствени промени по трасето в последния миг беше доста мъчно. Както видяхте, и най-хубавите допускаха неточности. Трябваше доста деликатно да се усети скоростта, да бъдем доста прецизни, тъй като всеки сантиметър беше от голяма важност. Все отново мисля, че се получи едно ужасно съревнование. Публиката беше неповторима. Това, което тя ни подарява като чувство на нас, състезателите, е несравнимо.

Промените по трасето ли най-вече те затрудниха?

- Те затрудниха безусловно всички, тъй като последният скок беше изменен в последния миг. Трябваше напълно друга техника да се употребява и действително нямахме благоприятни условия да го пробваме. На процедура първата ни елиминация беше тест. Важното е, че всичко работеше добре, само че просто беше извънредно мъчно да се стъкмят всички детайли както би трябвало. Във второто си елиминационно втурване пробвах друга техника с концепцията да бъда по-бърза. Загубих от това, само че в последна сметка човек би трябвало да рискува, с цел да завоюва. Иначе няма по какъв начин да има напредък.

 Александра Жекова: Моля се трасето в Пьонгчанг да е оптимално комплицирано и технично
© LAP.bg

В каква форма си преди най-важното съревнование - Пьонгчанг 2018?

- Добре съм, здрава съм. Опитваме се да не губим форма, защото в последните месеци пътувахме доста. Изключително мъчно е спазването на добър режим - на спане, на хранене, на тренировки, на отмора. Имаме доста надпревари, постанова се доста пъти да чакаме поради неприятно време. Нямаме пълноценни дни, по този начин да се каже, само че се стараем да балансираме в обстановката и съм добре.

Както виждате, още веднъж имаме нова победителка при дамите, което е показателно какъв брой изравнени са силите ни в моменти. Моля се в Южна Корея трасето да бъде оптимално комплицирано и технично, тъй като знам, че там съм мощна. Когато всички изпитват боязън и проблеми, аз някак си с помощта на опита съумявам да намеря добра скорост. Надявам се там да имам по-добър късмет.

Каква ще е програмата ти до олимпийските игри?

- Във вторник отпътуваме за идващите два старта, които ще са в Германия (на 3 и 4 февруари във Фелдберг). Те още веднъж са спринт, още веднъж всичко се взема решение единствено за 20-на секунди, само че няма по какъв начин, това е част от Световната купа. Веднага по-късно отпътуваме за Пьонгчанг, където ще имаме пет-шест дни за акомодация, в които ще упражняваме функционално, и след това идват надпреварите.

 Александра Жекова: Моля се трасето в Пьонгчанг да е оптимално комплицирано и технично
© LAP.bg

Доволна ли си от подготовката за олимпиадата дотук?

- Мисля, че направихме стратегия най-много. През лятото във значим интервал имах травма в глезена, само че все пак съумяхме да не изостанем доста. Реално нашият проблем е, че нямаме с какво да бъдем една крачка напред пред моите съпернички. През цялото време с неимоверни старания се опитваме да го гоним. Не им се даваме елементарно, само че от време на време не се получава.

В какъв аспект не можете да ги догоните?

- Все още липсва повсеместен екип. Много пъти съм споменавала, че ние нямаме затворено трасе, на което да можем да се приготвяме. Това рано или късно се отразява на спортните резултати. Вижте да вземем за пример френския тим, който вади незабавно топ 6 дами. Те карат в серии, могат да се дърпат една друга, вършат си затворени тренировки във Франция. За нас към момента е доста мъчно, тъй като ние нямаме тези условия и би трябвало да плащаме доста огромни суми в чужбина и да се молим на сътрудници, с цел да можем да работим с тях.

 Александра Жекова: Моля се трасето в Пьонгчанг да е оптимално комплицирано и технично
© LAP.bg

Тук е моментът да изразя голямата си признателност към екипите на Австралия и Австрия, които ни поканиха на предолимпийската си подготовка в Австрия. Добре че са тези положителни хора, тъй като във значим интервал успяхме да свършим добър размер от работа.

Как чувствате дъската преди олимпиадата?

- Това, с което в този момент разполагам, сигурно е доста бързите ски. Направили сме проби. Моята татко е ваксмайсторът. Наистина са доста бързи и моето предизвикателство в този момент е да съумея ползвам мъжки техники на каране, с цел да мога да устоявам тази скорост. Аз съм много мъничка, не съм толкоз мощна и мощна като мъжете, и от време на време ми е доста мъчно при метода към огромен скок да осъществявам този напън в точния миг, който е значим, с цел да има ниска летежна фаза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (43)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР