За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните

...
За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните
Коментари Харесай

За гимназия може да се кандидатства и онлайн, подсеща МОН

За втора година заявките за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн. Електронната система - https://priem.mon.bg, ще бъде отворена на 20 юни 2018 година
В същия ден в училищата-гнезда, избрани от районните ръководства на образованието (РУО), ще стартират да се одобряват и документи на книжен притежател. Родителите, които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на книжен притежател и назад. През предходната година 33% от седмокласниците аплайваха посредством портала на Министерството на образованието и науката, оповестиха от МОН.

Достъпът до страницата за подаване на документи е посредством входящ номер и неповторим 10-цифрен код, записани в служебната записка за явяване на националните външни оценения. С тях ставаше и инспекцията на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматизирано. Родителите би трябвало да попълнят желаните учебни заведения с определените профили или специалности от специалности, подредени поредно съгласно желанията.

Всяка паралелка е настрана предпочитание. Изборът става от падащо меню или посредством въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят най-малко двадесет, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е безграничен.

Родителите и учениците могат да аплайват за учебни заведения допълнително от една област в страната с обособени заявки. Корекции на към този момент подадени документи не се позволяват, с изключение на в изключителни случаи, като те могат да се вършат единствено в РУО.

Ако ученикът желае да учи в професионална гимназия, наложително би трябвало да приложи сканирано копие на здравно удостоверение, издадено от общопрактикуващия му доктор. Това става с натискане на бутон „ прикачване на здравно (PDF). Оригиналът се показва при записването. За да бъде приключено електронното подаване на заявката, се натиска бутон „ удостовери “. След това в обособен прозорец излиза декларация за единодушие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Онези, които избират да подават документи на хартия, могат да ги изтеглят от уеб страниците на РУО и да ги попълнят авансово. Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда. При кандидатстването не е належащо копие на свидетелството за приключено главно обучение, само че в случай че ученикът желае паралелка от професионална гимназия, би трябвало да даде оригинал и копие от здравното удостоверение. След инспекция от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.

Документи за кандидатстване в гимназиите в страната ще се одобряват до 26 юни в това число. Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за присъединяване във второ класиране ще е в дните сред 4 и 6 юли.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР