За втора година в Кюстендил се отбелязва празника на православния

...
За втора година в Кюстендил се отбелязва празника на православния
Коментари Харесай

Празник на православния дух и традиции в Кюстендил

За втора година в Кюстендил се отбелязва празника на православния дух и обичаи. Празникът стартира в храм „ Успение Богородично “, където беше отслужен молебен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и духовници от града.


След това децата от кюстендилските учебни заведения се включиха в литийно шествие от храма читалище " Братство ". В шествието се включиха и кметът на община Кюстендил Петър Паунов, регионалният шеф Александър Пандурски, представители на институции, десетки деца.



Белоградчишкият свещеник Поликарп приветстваучастниците в празника със следните думи:

„ В този празничен ден, когато сме се събрали по един подобен – заслужен, нравствен, православен, родолюбив, български мотив, да отбележим празника на православния дух и обичаи. Казвам празник, тъй като за поредна година се провежда това мероприятие. Дай Боже да се утвърди като една в действителност традиция в този град, която да бъде заразителна и за други градове, както в епархията, по този начин и в цяло българско. Желая ви заслужен празник на православния дух и обичаи. Изявете се, покажете вашите умения. Радвайте се и носете това творчество и този дух във вашите дни. Бъдете образец за всички които са към вас. За това, че сте изпълнени с религия, с вяра и с обич

Празникът се реализира за втора година с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, Архиерейско наместничество - Кюстендил, взаимно с Община Кюстендил, Регионално ръководство на образованието - Кюстендил, Регионална библиотека „ Ем. Попдимитров " - Кюстендил, Регионален исторически музей " Акад. Йордан Иванов " - Кюстендил, НЧ " Братство 1869 " - Кюстендил, Неделно учебно заведение при храм „ Рождество Христово “ - София, Неделно учебно заведение при храм „ Св. Мчца Параскева “ - София, Школа по изкуства " Новите майстори " - Кюстендил, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни болести, Асоциацията за развиване на българския спорт и Театрална компания „ Празното Пространство “.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР