За всяка нова година компании и анализатори се надпреварват да

...
За всяка нова година компании и анализатори се надпреварват да
Коментари Харесай

Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г.

За всяка нова година компании и анализатори се надпреварват да дават прогнози какво ще случи. Един от най-трудните браншове за предугаждане е софтуерният. В него нещата постоянно се случват най-вече по непредвиден метод.

През годините е имало доста прогнози, които не са се сбъдвали. Сред тях са предстоящата, само че неосъществена фикс идея по 3D тв приемниците, таблетите като идващия огромен шлагер след смарт телефоните и доста други. И защото 2018 година към този момент е към края си, време е да забележим кои от най-популярните прогнози се сбъднаха и кои – не.

Манията по криптовалути

След като 2017 година беше самобитен парадайс за почитателите на криптовалутите, упованията за 2018 година бяха още по-оптимистични. Прогнозите предвиждаха огромен растеж на цените им, увеличение на известността им измежду хората, превръщането им в сериозен актив.

Засега обаче тe не се развиха по този метод. Bitcoin не съумява да се възвърне след поредицата сривове при започване на годината. Сега криптовалутата е надалеч от пиковите си равнища през предходната година. Липсва и доверие на институциите, въпреки някои вложители и банки да стартират да демонстрират по-голям интерес към концепцията. Едно нещо остава непроменено – прогнозирането на придвижването на криптовалутите е все по този начин комплицирано и всичко се обръща за часове.

Горчивата виртуална действителност

И през тази година се очакваше, че пазарът на виртуална действителност най-накрая ще „ тръгне ”. Това не се случи. Технологията сега е в затворен кръг. За да има интерес към нея, би трябвало да има задоволително наличен хардуер и разнообразно наличие. За да има кой да влага в основаването на тези неща обаче, би трябвало да има задоволително интерес. Затова напредъкът е муден и към този момент виртуалната действителност към момента е надалеч от мечтаната популярност.

Войната при умните представители

Когато Amazon показа умния си представител Echo с гласовия помощник Alexa, това изглеждаше необичайно решение. Защо да имаш обособена колонка за нещо, което умерено може да „ живее ” в телефона или компютъра? Доста хора обаче харесаха концепцията и Amazon бързо им предложи още повече модели. Всичко това стимулира и останалите компании да се включат в този нов сегмент. Прогнозите бяха, че Гугъл, Apple, Samsung и още доста други компании ще показват свои други възможности през тази година. В огромна степен се случи тъкмо това и занапред може да се чакат още и още модели.

Възходът на самостоятелните коли

Този сегмент имаше сложна година. Всичко вървеше добре до момента в който не се случиха няколко случая, в това число със смъртни случаи. И въпреки самите самостоятелни коли да не са напълно отговорни за тях, това беше задоволително да разклати така и така нестабилното доверие към технологията.

Затова сега множеството компании, които създават самостоятелни коли, поставят старания в приготовление на обществото за технологията. За тях точно да убедят хората, че самостоятелните коли са сигурни, е по-голямото и комплицирано предизвикателство, в сравнение с да създадат самоуправляващи се коли.

Проблемите за онлайн платформите

2017 година сподели първи индикации за сериозните проблеми от позиция на политика, закони и публичен спор, които назряват за ИT колосите и най-много за онлайн платформите и обществените мрежи. Очакванията бяха, че наклонността ще продължи и през 2018 година и тъкмо това се случи, освен това в по-голям мащаб.

Годината е може би най-тежката за Фейсбук, като обществената мрежа съвсем всеки месец е засипвана от скандал след скандал. Злоупотреби с персонални данни на консуматори от външни приложения, незадоволителни ограничения за битка с подправените вести и пропагандата, съмнителни бизнес практики и политически обвинявания. Това са единствено част от проблемите, с които се занимава Фейсбук през тази година и те изместиха напълно технологиите на компанията.

Междувременно в Европейски Съюз влезе в действие Общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който вкара по-строги условия за фирмите. Освен това се гласоподаваха нови промени за авторското право, които провокираха острото неодобрение на компании и доста консуматори. Много от фирмите пък се концентрираха прекомерно в събирането на данни и даже изпълнителният шеф на Apple Тим Кук разгласи, че мащабът е прекален и данните се трансформират в оръжие.

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий също вижда доста проблеми и съгласно него Интернет е надалеч от своята истинска идея. Затова той сътвори нов проект за избавяне на Мрежата, към който към този момент се причисляват и ИT колоси. Това обаче ще е единствено началото и същинската битка занапред следва.

ИЗТОЧНИК: СПИСАНИЕ " МЕНИДЖЪР "

Автор: Мартин Дешев, за блога на А1
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР