За всяка, дори незначителна промяна в жлезата, е необходимо да

...
За всяка, дори незначителна промяна в жлезата, е необходимо да
Коментари Харесай

Скрити симптоми за проблеми с щитовидната жлеза

За всяка, даже незначителна смяна в жлезата, е належащо да се консултирате с ендокринолог. По-добре да се уверите, че всичко е наред, в сравнение с да се отключи някакво заболяване, написа zdrave.to.

По принцип, размерът на щитовидната жлеза е доста самостоятелен и зависи от физиката на индивида, неговия растеж и възраст. Ако част от органа се е нараснала единствено леко, тогава най-вероятно нищо значимо не се е случило.

Но от време на време такива промени пораждат заради липса на йод в питейната вода и храната. В множеството случаи е задоволително да коригирате метода си на хранене, с цел да се върне към естественото размерът на щитовидната жлеза. В диетата се прибавят йодирана сол, морски водорасли, риба и други морски блага.

За страдание, не всички хора обръщат внимание на измененията в щитовидната си жлеза в точния момент.

На какви признаци би трябвало да обърнете внимание, с цел да не пропуснете патологията на щитовидната жлеза?

Човек е привикнал да тича при доктор, в случай че нещо го боли или му пречи на дишането. Но когато щитовидната жлеза страда, дискомфортът съвсем не се усеща.

И въпреки всичко, обърнете внимание: в случай че жлезата създава малко хормон (хипотиреоидизъм), човек усеща неразположение, уязвимост, унесеност и способността му да работи понижава. В същото време косата става по-тънка, ноктите изтъняват и се лющят и кожата става суха. Понякога зрението и слухът се утежняват, ставите болят.

При такива признаци, човек нормално се обръща към терапевт, невролог, ортопед, отоларинголог и доста рядко - към ендокринолог.

Причината за неразположението е неналичието на хормон, който управлява значими процеси в организма. Освен това, международните изследвания са потвърдили, че тютюнопушенето, небалансираната диета, стресът, продължителната работа пред компютъра могат да ускорят стареенето на жлезата и да понижат производството на хормона.

Ето за какво, е доста значимо всяка година да посещавате ендокринолог, да организирате ултразвуково проучване на жлезата и в случай че е належащо, да ревизирате равнището на хормоните, които тя създава. Младите хора, които през днешния ден са на 23-30 години, би трябвало да бъдат изключително деликатни - най-често им се диагностицират тумори на щитовидната жлеза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР