За всички онези фирми и граждани, които изпитват затруднения -

...
За всички онези фирми и граждани, които изпитват затруднения -
Коментари Харесай

Петър Андонов: Мораториумът върху кредитите дава възможност на хората да останат с чисто досие

За всички тези компании и жители, които изпитват усложнения - може да се заплащат единствено главница и единствено обвързване, а може и двете. Зависи какви са усложненията и какъв брой са дълбоки. Това съобщи в ефира на Нова телевизия Петър Андонов, ръководителят на Асоциацията на банките в България.

"Механизмът ще бъде препоръчан на Българска народна банка през днешния ден, като централна банка може да го утвърди или да ни насочи наставление, след което банките ще оповестят текста на този документ и по-късно банките ще оповестят на уеб страниците си по какъв начин ще го приложат. Банките също имат време за подготовка. Покриваме банковия бранш и дъщерния бранш, само че регулациите се отнасят до банките ", акцентира Андонов.

Българска народна банка даде 5 дни на банките, с цел да предложат правила за мораториум върху заемите

По думите му те проучват финансовите потоци на компаниите, виждат комерсиалните им вериги и дали са прекратени. "Много е значимо хората и компаниите да се срещнат с изискванията на банките. Всяка банка ще приложи разнообразни нюанси на наредбата. Основната група кредитополучатели ще продължи да заплаща както до момента. Затруднените би трябвало да изминат веднъж и да си спестят заплащанията по заеми и след избран интервал да възстановят заплащанията си ", добави той.

Той бе безапелационен, че към днешна дата банките са добре обезпечени с капитал.

Управителят на Българска народна банка с значима информация за заемите и COVID-19

"Мораториумът не е премахване на заема, а го отсрочват. Мораториумът дава опция да останат с чисто досие и не им скапва кредитното досие. Всеки човек би трябвало да има поради какъв брой са му високи възможностите да се оправи със обстановката. Българска народна банка спря изплащането на капитала на банките за 2019 и го остави като буфер ", съобщи той.

Андонов съобщи, че чака огромна рецесия за жалост ръководителят на Асоциацията на банките в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР