За всички нас пандемията заради COVID-19, социалната изолация и затварянето

...
За всички нас пандемията заради COVID-19, социалната изолация и затварянето
Коментари Харесай

Пандемията – свръхреагиращи или подценяващи сме

За всички нас пандемията поради COVID-19, обществената изолираност и затварянето на света са прекарване, което се случва за първи път.
 Пандемията, тревогата в резултат на COVID-19 и границите на естественото й изпитване
Пандемията - тревожим ли се повече от естественото

Как да разберем дали не прекаляваме

Станахме очевидци на друг вид разбиране и държание. Несигурност, боязън, тревога, предразсъдък или пък отказване, отбягване и религия в тайни теории...

Как психолозите изясняват нашето държание

По време на рецесия нормалните механизми за справяне се провалят, което води до възходящо положение на тревога, изяснява проф. д.пс.н. Ваня Матанова на страницата на Института за психологично здраве и развиване.
 Снимка 491770

Заплахата

Хората реагират на опасността, като правят някакво деяние. Действието се дефинира от оценката на опасността и нейното превъзмогване. Оценката на опасността подтиква желанието за деяние, до момента в който оценката за превъзмогване дефинира вида на дейностите.

Действията

Те са адаптивни , когато изпълняваме предложеното защитно държание, и неадаптивни - когато държанието ни е друго от предложеното.

За да се пригодим, е належащо опасността да се осъзнае и до момента в който доста въпроси остават без отговор, е доста значимо да сме дисциплинирани и виновни.

Ако подценяваме заплахата, не се вслушваме в рекомендациите и не възприемаме обстановката като заплашителна, тогава ние не сме склонни да действаме съответно.

Ако сме изключително чувствителни към опасността, само че не сме виновни, има огромна възможност да реагираме с отказване, подценяване, безплодно философстване, предразсъдък, пожелателно мислене, обезсърчение и други
 Снимка 491771

Към днешна дата има стеснен брой психически проучвания, които се концентрират върху поведенческите реакции на хората по време на пандемия. Направеното от Институт за психологично здраве и развиване онлайн проучване удостоверява три типа дезадаптивни поведенчески реакции: предразсъдък, подценяване и отбягване .
Тези, които считат, че рисковете са пресилени, показват подценяване на обстановката. Други одобряват, че пандемията би трябвало просто да бъде призната като действителност и показват предразсъдък.  Нова Зеландия, Джасинда Ардън, ковид епидемията и страната, която от 100 дни няма нови случаи
Държава, в която Covid-19 си отиде преди 100 дни

Истински рекордьори

И не на последно място, значимо е по време на пандемия решенията на държавните и здравни институции би трябвало да плануват ограничения, с цел да реализиран баланс сред свръхреагиращите и подценяващите. Заради всички, без значение с какво държание отговаряме на обстановката.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР