За всички над 350 лечебни заведения на територията на България,

...
За всички над 350 лечебни заведения на територията на България,
Коментари Харесай

Вдигат цените на клиничните пътеки


За всички над 350 лечебни заведения на територията на България, цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лв. първо. С тях се покриват цените на тестванията, които ще се вършат на пациенти, съмнителни за ковид и с 10% е нарастването на цените на клиничните пътеки от 1 август до 31 декември 2020 година Това нарастване ще има резистентен темперамент и ще продължи и през 2021 година Това съобщи на конференция здравният министър Костадин Ангелов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В първичната извънболнична здравна помощ, касаеща над 4400 практики, се планува нарастване на цените на всички действия до 31 декември приблизително с 10% и с сред 1 и 2 лв. за активност, което ще докара до нарастване на заплащанията за последното тримесечие, както и на цените за възнаграждение на минал пациент, добави Ангелов. В профилираната извънболнична здравна помощ се усилват цените на първичните и вторичните прегледи още веднъж с 10%, тук се усилват и цените и размерите. Това касае над 6000 практики, акцентира Ангелов.

Увеличенията влизат в действие от 1 август, а за денталната помощ от 1 септември и ще работят до края на годината, като се планува те да продължат и следващата година.

Цените на дейностите на стоматолозите също се усилват почти с 10 %, като се изключи протезите. По думите на здравния министър това ще докара до повишение на качеството на предлаганата дентална помощ.

С 10 % се усилват и цените при фармацевтите при заплащането на предписания, които са 100 % реимбурсирани от НЗОК.

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов добави, че от държавния бюджет в бюджета на НЗОК ще бъде провиснал спомагателен финансов запас до 126 млн. лева, с цел да се покрият всички договорености, написани в анекса към Националния рамков контракт до края на 2020 година

На въпрос от кое място ще бъдат взети средствата за нарастванията, зам.-министърът Жени Начева сподели, че те ще бъдат взети от оперативния запас на Касата за 2020 година

„ 6 млн. лева за първична здравна помощ, 3 млн. лева за профилирана здравна помощ, 3 млн. лева за медико – диагностични действия и до 10 млн. лева за дентална помощ. На този стадий не са разчетени спомагателни средства за медицински действия, като при пораждане на такава нужда ще имаме подготвеност да реагираме “, уточни Начева.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев изясни, че разплащането към болничните и лечебни заведения няма да стане незабавно, само че до края на годината този въпрос ще бъде организиран и законодателно, тъй като той 4 години не може да откри решение и най-сетне са стигнали до договореност и решение.

„ Това е третият анекс, който подписваме в границите на няколко месеца. Стартирахме с изключителното състояние и с една клинична пътека. Благодарение на напъните на всички, които са тук на тази маса, създадохме методика по този начин, че лечебните заведения да не изпитват избрани усложнения. На база на плановете, които имаме, да им помогнем при спазването на стъпките и решенията, които са оповестени на интернет страницата на НЗОК “, посочи той.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров разгласи, че ще бъдат подкрепени лечебните заведения.

„ С цел вливане на свежи средства в лечебните заведения Надзорният съвет взе решение да се пристъпи към погашение, до края на годината, на така наречен осъществена и неизплатена активност, за която приказваме от години. Това ще стане в границите на бюджета на Закона за здравната каса за 2020 година “, сподели той.

Според него това ще даде резистентност и успокоение на лечебните заведения във финансов проект в есенния интервал, който следва.

Председателят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков изрази удовлетворение от свършената работа и подписания Анекс.

„ Увеличението с 10% на всички дентални действия, без протезите, е един в действителност много съдбоносен миг в миг на пандемия и тези средства, които се отделят от запаса на касата, те ще послужат за нарастване на трудовите хонорари и качеството ще бъде непокътнато и усъвършенствано, такова, каквото е сега в денталната помощ. Това нарастване ще бъде и база за започващите договаряния по финансовата рамка на НРД 20-22. Имаме добра основа, от която можем да стартираме и новите договаряния “, сподели още Шарков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР