За всички е ясно, че препоръката от приятел винаги е

...
За всички е ясно, че препоръката от приятел винаги е
Коментари Харесай

Летни маршрути: Кулинарни пътешествия из Вурвуру

За всички е ясно, че рекомендацията от другар постоянно е добре пристигнала, що се касае до места, които не сме посещавали и бихме желали да им се насладим оптимално, без непотребни нерви и натоварвания. Точно по тази причина си мисля, че няма да е ненужно да споделя някои необикновено положителни местенца за хранене в едно селце, Вурвуру, намиращо се на полуостров Ситония в Гърция.

Мястото е умерено и скромно. Определено не бих го нарекла курорт – название, употребявано от българите, описващи препълнени от туристи и атракции места, присъщи с шумотевицата, претъпканите сергии и всевъзможните места за хранене. Тъкмо в противен случай, ще го назовавам село – такова, каквото в действителност то е, наблягайки на обстоятелството, че е извънредно умерено и красиво. В последните няколко години там стартира трайна смяна с прииждането на от ден на ден туристи от Сърбия, Румъния и не на последно място от България, само че към момента не е изгубило своя сексапил и успокоение. Стига да знаеш по какъв начин, може да съчетаеш приятната отмора със спокойствието на природата и зеленината, присъщи на всяка градина и къща за посетители тук.

Пълноценната отмора за мен несъмнено се свързва освен с местата, които имам шанса да посетя, само че и с локалната кухня. Не е загадка за никого, че гръцката кухня е извънредно добра и стига да желае, човек може да провокира цялото си въображение и сетива, в случай че е подготвен да опитва и пробва всякога разнообразни блюда. Да си призная, до преди години не бях от хората, които опитват. Тъкмо в противен случай, постоянно залагах на изпитани и потвърдени с времето предписания и блюда. Това обаче се промени с помощта на околните ми – в този момент всяка моя поръчка постоянно включва и нещо ново. Поради това, както и заради устрема си да опозная всичко в близост, станах ценител на локалните таверни и ястия. Страстта ми към сладкото също играе роля в този муден и изпълнен с самодоволство развой, давайки ми опция да се насладя на всички аспекти на локалния кулинарен порив и умения.

Най-хубавото е, че има толкоз доста места и оферти в региона (в тъдява от към 40-50 км от Вурвуру), че на процедура е изцяло невероятно да се отегчиш и да изгубиш усет към кулинарните завършения. Въпреки това любимец е и, уповавам се, постоянно ще ми остане, една дребна таверна, “Парис ” (това е името на приветливият й собственик), намираща се на брега на морето в залива на Вурвуру, напълно покрай един от по-популярните (не споделям хубави) хотели тук, “Вергос ”. Мястото е всичко друго, само че не и претенциозно. Вероятно не бихте го разкрили, в случай че вървите по основния път в селището, тъй като не се вижда и несъмнено би трябвало да знаете за него, с цел да се запътите натам. Част от неговата неустоима прелест в знойните жеги е освен страхотната кухня, само че и прохладната тераса на брега на морето, от която посетителите имат опция освен да се любуват на превъзходния залив, само че и да хранят рибките в него.

Тук можете да откриете всички типични за района ястия, като стартираме от морските деликатеси до присъщите за гръцката кухня пастицио и мусака. Всичко тук е на равнище и каквото и да поръчате, не бихте сбъркали. Въпреки това за мен едно от най-хубавите неща тук са рибената супа, пържените тиквички и октоподът на грил – в никакъв случай не забравяйте да се уверите авансово, че екземплярът, който поръчвате, е женски, което е гаранция, че няма да е жилест и неспособен за изразходване. Рибите също са на висота. Таверната зарежда всеки ден от локалните риболовци, които персонално и по море доставят улова си – гаранция за качество и многообразие в предлагането. От рибите най-вече обичам фагри, само че тя, като се изключи че е извънредно вкусна и деликатна, е едно от най-скъпите оферти в менюто. Цената й е към 60 евро за кило, което значи, че за една порция приблизително ще платите трийсетина евро. Въпреки това ви я предлагам горещо, в случай че сте фенове на хубавата риба.

Не са за занемаряване и доста по-евтините рибни оферти като риба меч и морски език. Всяка риба може да изберете персонално от витрината с лед след общителна консултация с някого от личния състав. Колкото и хора да има в таверната, поръчките се посрещат с усмивка и експедитивност. Десертът също е част от приветливото отношение на притежателите към посетителите. Поднася се като комплимент и включва микс от сезонни плодове, хапки сиропирани локални десерти и сладолед.

Друго положително място във Вурвуру е таверната “Итамос ”. Мястото й несъмнено не допуска посещаване по обяд заради отдалечеността й от морето и неналичието на прохладния морски бриз. Намира се на основния път сред хотел “Вергос ” и таверната “Горгона ”. Тук постоянно ще намерите нещо сготвено за деня. Ресторантът не е мощен в предлагането на риба, само че постоянно имат калмари и октоподи, поръчвани от всеки един екскурзиант. Ако сте фенове, спрете се на калмарите; там не са мощни в приготвянето на октопод на грил. Нямам визия по какъв начин реализират това, само че гръцката салата тук постоянно е най-свежа и добра. Сардината на грил, пърженият гаврос и печен патладжан също не са за занемаряване. Добри са в приготвянето и на месни ястия, само че персонално аз ги намирам за тежки и непривлекателни в жегата.

Ресторант “Горгона ” също не е неприятен, най-малко във връзка с местонахождение и непосредствената си непосредственост до морето. Някои го на намират за добър, само че аз персонално не го одобрявам. Липсва топлина и отношение, липсват и обичаните ми похвали, които като всяко момиче обичам под всякаква форма и които са по този начин присъщи за положителните гръцки таверни.Ако желаете нещо по-евтино и друго – няма проблем. Има всевъзможни разновидности. Пица в ресторант “Густо ” към хотел “Вергос ”. Можете да разчитате на превъзходни, вкусни и големи, в действителност големи пици. Не е за занемаряване фактът, че ресторантът предлага детска площадка директно до масите, даваща опция на родители и деца да разнообразят вечерта си, заобикаляйки разправиите, свързани с най-често чуваната имитация в близост: „ Скучно ми еееееееееее! ”. В менюто имат някои попадения, само че предлагам да се спрете на някоя от пиците. Повярвайте, останалите оферти не са за предпочитане. Ако въпреки всичко държите, пробвайте пържения гаврос, фета на грил и гръцката салата. Друго решение е гръцкият вид за фастфуд – “сувлаки ” и “гирос ”. Разходете се по основната улица и ще откриете единственото заведение, предлагащо евтина храна на към двеста метра след отбивката за “Парис ”. Месото постоянно е хубаво и стига да имате мощ да преглъщате тежка храна, е един добър вид.

Надявам се в някой прелестен миг тази изпълнена с вкусотии информация да ви послужи като справочник на гастрономически стопаджия из гръцките таверни във Вурвуру.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР