"За всички български граждани вече е видно, че парламентът не

...
"За всички български граждани вече е видно, че парламентът не
Коментари Харесай

В този кабинет министрите не вземат решенията

"За всички български жители към този момент е видно, че Народното събрание не създава това законодателство, от което хората имат потребност. "

"Министрите са едни бушони, когато пристигна времето да изгърми някой от тях. "

"Президентът даде добър урок на премиера, че не може да ръководи страната като бащиния. "

Г-н Свиленски, за какво Българска социалистическа партия реши тъкмо в този момент да напусне Народното събрание, когато се чака да има бурни събития? Не е ли определен неправилно моментът?

- Решението на парламентарната група не е да напусне Народното събрание, а да взе участие в тези негови съвещания, когато се преглеждат значими закони за страната, когато се преглежда бюджетът, когато се гласоподават държавните промени и когато се гласоподават закони, импортирани от парламентарната ни група. Във всяко друго присъединяване в работата на Народното събрание ние не виждаме смисъл, защото за всички български жители към този момент е видно, че Народното събрание не създава това законодателство, от което хората имат потребност. И за което са изпратени народните представители там. Единственото, което Народното събрание създава ежедневно, са кавги. Единственото, което създава непрестанно, е некачествено законодателство. Ние не желаеме да бъдем част от този развой. В последна сметка нас са ни изпратили като народни представители в този парламент да вършим качествени закони, да вършим законодателство в полза на тези хора, които са ни дали доверие. А виждаме, че всеки един законопроект, импортиран от Българска социалистическа партия единствено тъй като е импортиран от Българска социалистическа партия, не се приема, не се разисква. Даже и най-разумните оферти биват отхвърляни. Или в случай че нещо успее да мине, то влиза още веднъж в пленарната зала, само че подписано от вносители от ГЕРБ. Всяка минута, прекарана повече в този парламент - с този състав, с това болшинство, е нездравословна, както за България, по този начин и за българските жители.

Но вие оставяте в залата 20 души. Какво ще вършат те там? Няма ли ръководещите да бъдат улеснени да прокарват каквито си желаят закони и ремонти?

- Вижте, това е една от тезите, които се спрягат в последните дни, че с оставените 20 индивида ние осигуряваме кворума на Народното събрание. Не е по този начин. Останалите парламентарни групи - тези, които поддържат държавното управление, са 162 индивида. Значи, те болшинството го имат, кворума го имат и Българска социалистическа партия не им е нужна с нито един глас, с цел да се прокарва тезата, че Българска социалистическа партия мълчешком поддържа ръководството. Напротив, тези 20 индивида, които ще бъдат ежедневно в залата, са представители на всяка една комисия в българския парламент и те ще наблюдават точно за това да не се прокарват лобистки текстове, на каквито сме очевидци във всички законопроекти, признати в последно време в Народното събрание. И да сезират както медиите, по този начин и обществеността за приемането на такива текстове и закони. Съответно те ще пазят позициите на парламентарната група и на Българска социалистическа партия, когато отсъстват другите депутати. В това е смисълът на тези 20 индивида, които ще стоят в Народното събрание. По-важното е какво ще вършат другите 60 индивида.

Добре, само че нямаше ли метод да разяснявате на хората през уикенда "Визия за България " или в понеделник и вторник, без да отсъствате от работа в Народното събрание?

- Разбира се, че можем и ние го вършим. В тези дни, които казвате, сътрудниците са в изборните си региони. Но тук става въпрос за една масирана среща с оптимален брой български жители, тъй като "Визия за България " не е план единствено на Българска социалистическа партия. Не е план единствено за Българска социалистическа партия. Този план е отворена протегната ръка към всички български жители. И за този интервал от няколко месеца желаеме да срещнем оптимален брой български жители, да чуем техните оферти, да чуем техните терзания, да чуем тяхната рецензия, което е най-важното, върху това, което предлагаме, с цел да променим там, където бъркаме, или да допълним с хубави хрумвания. Няма по какъв начин единствено в границите на приемните дни, които се организират в петък, събота, неделя, понеделник и вторник, да се получи тази полемика и тази полза, която търсим. Затова цялата парламентарна група вършим тези всекидневни срещи област по област, в това число в сряда и четвъртък. Мислим, че по този начин ще бъдем по-полезни и за обществото. Защото, в случай че в сряда и четвъртък българските жители гледат по какъв начин депутатите не вършат нищо в Народното събрание, е по-добре да ги видят на терен при тях - в клуба, в читалището, на площада или където и да било. Хората да си кажат мнението и в последна сметка в действителност да подготвим една визия за България, която в идващите 10-15 години каквото и да е ръководство да извършва. Няма подозрение, че това, което сега имаме като стандарт на живот, като развиване на страната, не харесва на никого. Оттук нататък би трябвало да намерим верния модел - този модел, който обществото изиска, и партиите да се съобразим с него и да сложим едно ново начало.

Достатъчни ли са три оставки за ремонт на кабинета, или би трябвало да има и други?

- Вижте, казусът към този момент не е в министрите. Проблемът е в министър-председателя, в ръководството. На всички към този момент е ясно, че министрите в България не вземат решения. Решенията се вземат на друго място, министрите са едни реализатори. Така че - което и име да сложат, няма никакво значение, когато политиката на държавното управление е такава, че да унищожава страната, и когато министър-председателят е Бойко Борисов. Министрите са едни бушони, когато пристигна времето да изгърми някой от тях.

Прав ли е президентът, че забави указа за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, настоявайки да се съблюдават законите и процедурите?

- Президентът има своите учредения. Той се пробва по някакъв метод да върне държавността и законността в страната. Наистина, когато се изисква някаква съгласувателна процедура с президента, няма по какъв начин министър председателят да му праща едно писмо и той незабавно и незабавно да подписва каквото и да било. Така че дано министър-председателят, държавното управление и всяка една институция да съблюдават законите. И мисля, че мястото, откъдето би трябвало да стартира спазването, са точно най-високите позиции - президентът и министър председателят. Президентът даде добър урок на премиера, че не може да ръководи страната като бащиния и би трябвало да се преценява със законите, конституцията и разпоредбите.

Не бърза ли доста Българска социалистическа партия с желанието за предварителни избори? Все още не сте подготвени да управлявате, а и президентът сподели, че предварителни избори не биха трансформирали нищо.

- Ние гледаме на предварителните избори като на опция за българските гласоподаватели да сменят ръководството, да си дадат гласа за това кой желаят да ги ръководи. А дали е подготвена Българска социалистическа партия, или не - това го вземат решение българските жители. Аз мисля, че Българска социалистическа партия е в кондиция и е подготвена за ръководството. Въпросът е да завоюва доверието на българските жители. И тогава, когато бъде обещано такова доверие, аз мисля, че ще го покажем и на процедура. Не мога да приема внушенията, че Българска социалистическа партия не е подготвена и че предварителни избори би трябвало да се чакат в миналото. В момента виждаме ръководството в какви кавги непрестанно влиза. Виждаме, че това задържа развиването на страната и няма смисъл България да се мъчи. Единствените законни, конституционни благоприятни условия това ръководство да бъде заменено са предварителни парламентарни избори и по тази причина предлагаме този вид на българското общество. Но избори, извършени по почтен метод. Ако ще вършим отново избори, в които постоянно ГЕРБ да печели, несъмнено от такива избори никой няма потребност, няма и смисъл.

Гражданите обаче не виждат екипа на Корнелия Нинова, с който тя би управлявала - хората, които ще станат министри и ще поемат другите ресори.

- Вижте, Българска социалистическа партия не е еднолична партия, не е лидерска партия. Българска социалистическа партия е партия, която съчетава огромна група хора в разнообразни професионални посоки. Тези екипи, естествено, че ги има и те ще бъдат показани тогава, когато гласоподавателите и обществото дадат право на Българска социалистическа партия да ръководи. Иначе всички програмни документи и материали се приготвят в препоръките на Българска социалистическа партия по другите отраслови политики. Има съвет по опазване на здравето, съвет по превоз, съвет по обучение и т. н., където членуват значително известни, качествени български жители и експерти. И всеки един, който желае, може да отвори страницата на Българска социалистическа партия - там са изписани и имената на хората, които членуват в тези препоръки, и на хората, които ги управляват. Българска социалистическа партия не си крие специалистите и експертите, само че не е и партията, която ще каже още занапред, преди да е спечелила изборите, този ще е министър на образованието, този ще е на опазването на здравето. В последна сметка политиката е екипна игра, а не е еднолично ръководство, на каквото сме очевидци в този момент. Между другото, виждате, че и Борисов има проблем сега с министрите.

Георги Свиленски е роден на 9 октомври 1970 година във Велико Търново. Завършил е Университета по строителство, архитектура и геодезия в София. По специалност е инженер. Бил е общински консултант в столицата. Депутат от Българска социалистическа партия в 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР