За всеобща изненада руското правителство подаде вчера оставка. Това е

...
За всеобща изненада руското правителство подаде вчера оставка. Това е
Коментари Харесай

"Революцията трябва да се прави бързо" и други коментари за Русия в медииите

За всеобща изненада съветското държавно управление подаде през вчерашния ден оставка. Това е знак, че президентът Владимир Путин стартира да възнамерява бъдещето си след Кремъл, написа френският в. " Либерасион ".

Вчера следобяд Путин изненада всички, приемайки оставката на премиера Дмитрий Медведев и държавното управление. Няколко часа по-рано съветският президент не загатна нито дума за това в речта си пред Народното събрание, в която изложи политическите насоки за идната година, в това число изненадващи промени в конституцията - разпределение на част от президентските пълномощия сред разнообразни институции, оповестяване на върховенството на съветската конституция над интернационалните правни правила, ограничение на броя на президентските мандати до два (вместо два последователни) и възбрана висшите служители и заемащите изборни длъжности да имат поданство на друга страна или даже позволение за престояване в чужбина. Всичко това ще би трябвало да бъде утвърдено на референдум.

След това министър председателят Медведев разгласи оставката на държавното управление и Путин го назначи за заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Сцена, която явно е била деликатно планувана авансово - също както и предлагането за нов министър председател на непознатия на съветската общност началник на Федералната данъчна работа Михаил Мишустин, отбелязва в. " Либерасион ". " Техническа номинация, до момента в който се чака Путин да избере собствен правоприемник ", разяснява Татяна Становая от центъра за разбори " Р.Политик " (R.Politik).

Истинската вест на вчерашния ден обаче беше, че преходът във властта стартира намерено. Въпросът се слага от май 2018 година и триумфалното преизбиране на Владимир Путин. Още вечерта след успеха си той разгласи, че този мандат ще му е финален, напомня френското издание. Разпределянето на част от президентските пълномощия сред двете камари на Народното събрание, Върховния съд и неофициалните препоръки

демонстрират предпочитание за основаване на ново политическо равновесие,

както и предпочитание да не се предават на един-единствен правоприемник доста разширените пълномощия, които Путин получи през 20-те си години на власт, акцентира " Либерасион ".

Според Татяна Становая, президентът се кани след края на мандата си да си резервира ролята на началник на Държавния съвет. Доскоро тази институция нямаше никакви действителни пълномощия, само че се трансформира във " значимо свързващо звено сред президентската администрация, държавното управление и губернаторите " и " място, където Путин може да играе ролята на съдия сред всички равнища на властта ".

Обявените от Путин промени провокираха потрес в съветския политически хайлайф, който стартира да обмисля какви са желанията му и кои ще бъдат новите членове на кабинета, разяснява английският в. " Гардиън ". Изданието отбелязва, че съветският президент се приготвя за политическия преход през 2024 година, когато съгласно анализатори той ще се откаже от президентския пост, само че ще остане водещият съветски политик като министър председател или в Държавния съвет.
67-годишният Путин на процедура ръководи Русия от 2000 година Така той е управлявалият най-дълго съветски водач от времето на Сталин, акцентира " Гардиън ".

Путин показа измененията като метод за подсилване на демокрацията, само че негови политически съперници и самостоятелни анализатори ги считат за тактика за опазване на властта след последния му президентски мандат през 2024 година, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Президентът даде явен отговор на въпросите за бъдещето си: " Ще остана президент вечно ", пояснява изказването на Путин някогашният съветски министър председател Михаил Касянов, който сега е един от неговите критици.

" Защо всичко това се случи в един ден? ", попита в " Туитър " Дмитрий Смирнов, кореспондент на в. " Комсомолская истина ", представен от " Ню Йорк таймс ". Той има и отговор: " Това просто значи, че хората в Кремъл познават добре историята: революцията би трябвало да се прави бързо, даже да е гражданска война " от горната страна ". Руската политическа класа

спекулираше от месеци за желанията на Путин

след края на последния му президентски мандат. Някои чакаха дестабилизираща битка за установяване на наследника му, само че множеството чакаха той да откри метод да резервира властта.

Путин, наподобява, стартира процеса четири години преди крайния период, с цел да избегне внезапни и дестабилизиращи промени. Той възпря евентуално дестабилизиращата битка сред своите евентуални наследници и техните поддръжници на авторитетни постове, като ги накара да се чудят защо тъкмо ще се борят. Това обаче приготвя терена за битка сред клановете от сферата на сигурността и други клонове на администрацията за въздействие върху смяната на системата, съществувала над 25 години.

Вчера Путин не разкри точните си проекти, а вместо това отвори една " кутия на Пандора " с разнообразни вероятни разновидности. Последвалата неустановеност извежда политическия хайлайф от равновесие и оказва помощ да се подсигурява, че Путин ще остане центърът, към който страната се върти, разяснява " Ню Йорк таймс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР