За всеки пациент, който влиза и е вписан като COVID,

...
За всеки пациент, който влиза и е вписан като COVID,
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: За всеки пациент, който е вписан като COVID, се прави проверка |

За всеки пациент, който влиза и е вписан като Коронавирус, се прави инспекция, а там, където има съответните подозрения, се прави инспекция на място, сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев по Българска национална телевизия.

„ Няма метод лечебните заведения да спекулират с Коронавирус, особено за лекуването на пациентите. Друга е спекулацията, че всички желаят нещо в допълнение, тъй като били харчили други пари за други неща и така нататък Примерно оправданието, че не им доближават маски и други консумативи ", разяснява шефът на Касата.

Той посочи, че фондът заплаща и по 2300 до 2500 PCR теста дневно през РЗИ, които насочват пациенти, изключително при по този начин наречените клъстери или проведени контингенти. Друго направление, по което НЗОК заплаща тестванията е, когато общопрактикуващ доктор реши, че може да изпрати пациента към експерт, който да назначи PCR тест. 

До момента НЗОК е платила на лечебните заведения 4 453 000 лева за непосредствено лекуване на пациенти с COVID-19, каза още проф. Салчев.

Той посочи, че по клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни заплащания за пациентите, които са приети в болница в лечебните заведения.

Припомняме, че по-рано, с анекс към Националния раков контракт (НРД), се увеличиха цените на всички клинични пътеки с 10%. Добавени бяха и по 20 лева към всяка пътека, с цел да се поеме тестването на пациентите при подозрение за ковид. 

По думите на проф. Салчев лечебните заведения съвсем са възстановили работата си от времето преди епидемията.

„ По наши данни понижението на размера активност е към 2,6-3% в болничната помощ, а в извънболничната – към 4%. Проблем остава само в денталната медицина, където размерът активност е към 30% по-нисък “, посочи той.

Салчев увери, че запасите, които има НЗОК, са задоволително, с цел да се посрещнат нормалните грипни епидемии, " стига да се харчат рационално ".

" Там, където лечебните заведения не могат да изпълнят плануваното, тъй като пациентите са се отдръпнали, ние доплащаме до 85%, а където активността е естествена, плащаме това, което са изработили ", сподели той.

Управителят на НЗОК съобщи още, че преди дни са преведени парите на лечебните заведения по отношение на осъществените действия. Има и решение за доплащане на тези, които нямат доближат размер от действия. 

Според него сега не се постанова актуализация на бюджета на Касата. „ Имаме обикновено постъпление на приходите. Разходите се движат в норма като се изключи някои девиации в месеците, свързани с медикаментите, само че и там мисля, че ще бъдат уредени проблемите “, сподели шефът на фонда.

Във връзка с разпределението на увеличените средства за личния състав, шефът на Касата съобщи, че НЗОК не се занимава с установяване на работните заплати в лечебните заведения .

„ Една от рекомендациите, която договорихме с БЛС, е това нарастване на клиничните пътеки да е най-вече за възнаграждение на личен състав, само че ние не можем да кажем по какъв начин да бъде разпределено в лечебните заведения. Това е проблем на вътрешния устав, както и груповия трудов контракт, който се подписва на национално равнище. Ние можем да направляваме до избрана степен, само че не можем да администрираме този развой “, обясни проф. Салчев.

По думите на шефа на НЗОК сега мъчно може да бъде избрана действителната себестойност на извършеното лекуване и да се направи разценка какъв брой коства един пациент на лечебното заведение. 

" За Коронавирус пациентите себестойността на един пациент при междинен престой 10 дни е към 1200 лева “, сподели проф. Салчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР