За връщането на поляците е нужно нещо повече от амбициите

...
За връщането на поляците е нужно нещо повече от амбициите
Коментари Харесай

Полша търси талант

За връщането на поляците е нужно освен това от упоритостите на премиера им



- Липсата на работна ръка на фона на високата емиграция кара бизнеса и държавното управление в Полша да бъдат изобретателни

- Надеждата е, че сполучливата стопанска система и Brexit могат да създадат Полша по-привлекателна за живеещите на открито нейни жители

- Но спорната политика продължава да пречи Още по тематиката
Закъде сме без имигранти

Единственият източник на растеж на европейското население в последните десетилетия е имиграцията, сочи отчетът на авторитетната организация Bruegel
29 дек 2017
Голямото завръщане

Все повече учещи или работещи в чужбина българи търсят благоприятни условия за развиване в родината
29 сеп 2017
Марк Робинсон: Промяната в Централа и Източна Европа е явна

Защо хората се връщат и по какъв начин България да се възползва от това, поучава анализаторът от Colliers
29 сеп 2017 Когато си притиснат в ъгъла, единственият излаз е да избуташ напред. Още по-добре е, в случай че в този миг съперникът ти премигне. Така може да се опише тактиката на полския министър председател Матеуш Моравецки, който има упоритостта да трансформира Brexit в късмет за страната си. " Мечтата ми е те (поляците във Англия, надхвърлящи 800 000 души - бел. ред.) да се върнат. Тези хора имат необикновен опит... и финансови запаси ", съобщи Моравецки, тогава още финансов министър, единствено дни след референдума на Острова за излизане от Европейски Съюз. Сега в ролята си на министър председател той продължава да преследва тази фантазия.

Подобно на България и останалите в Източна Европа, след влизането в Европейски Съюз Полша също губи хора, предпочели живота в по-богатите съседки на запад. Четиринадесет години по-късно и близо 3 млн. поляци по-малко, Моравецки желае да обърне тренда. Виждайки Brexit като опция, Моравецки задейства държавния уред, с цел да извлече изгода. Първо пристигна така наречен План за отговорно развиване, който да модернизира стопанската система. Последваха срещи с банки от Лондонското сити и солидна доза обещания. " Постигнахме голям триумф ", разяснява Моравецки, когато огромни играчи като Goldman Sachs и J.P. Morgan отвориха офиси във Варшава. Но Полша продължава да търси вярната рецепта, която минава през отговор на въпроса задоволителна ли е чистата упоритост, с цел да върне човешкия капитал назад в страна, към момента изоставаща от западноевропейския стандарт на живот и с спорна политическа ориентировка.

Какво желаят младите

" Трябва да е доста забавна вероятност, защото одобрявам живота, който имам в Глазгоу. " Така дава отговор Якуб Хитерски на въпроса на " Капитал " дали би се върнал да живее в Полша. Якуб емигрира през 2005 година, а сега е на 32 години. В началото проектът му е да остане във Англия към година, с цел да усъвършенства британския си и да спести пари, с които да финансира висшето си обучение вкъщи. Сега Якуб живее в Глазгоу, Шотландия, към този момент има тапия, само че не от полски университет.

Якуб е един от близо шестте хиляди поляци, които годишно емигрират във Англия, с цел да продължат образованието си. Заедно с експертите на високи изпълнителни позиции това е главната група, която Моравецки цели да притегли назад в Полша. Но няма да е елементарно.

" След като поживеят във Англия, някои хора не помнят какъв брой доста са научили и на какво са привикнали. Това може да се трансформира в усложнение, когато се върнеш назад в родната си страна и осъзнаеш, че си друг поради опита ти от живота на открито ", споделя Якуб.

На същото мнение е и Кшищоф Филипюк. Той живее в България към този момент повече от четири години, бил е съветник на няколко огромни компании, а сега се занимава с корпоративни образования. " Виждам, че Полша се развива доста бързо във връзка с стопанската система и инфраструктурата, само че не смятам, че това е мястото за мен тъкмо в този момент. " Според Кшищоф засилващият се краен консерватизъм при ръководството на " Право и правдивост " (ПиС), от която е и Моравецки, е фактор, който работи назад на мечтаната посока за развиване. " Политическият климат е надалеч от моите вярвания, а сега разединеното общество не наподобява приветливо ", споделя Кшищоф. Например напълно неотдавна момиче от турски генезис беше нападнато на улицата във Варшава. " Расизмът няма място в Полша ", написа в Twitter профила си министър председателят. Само че изявлението му мъчно се съчетава с твърдия отвод на Варшава да приема мигранти по схемата на Европейски Съюз.

Веднъж отпътували, множеството емигранти остават там, където са отишли, демонстрират наблюденията на Кшищоф. И добавя, че за някои негови другари разновидността да заминат в чужбина е умишлен кариерен избор. Според проучване от 2014 година близо 90% от поляците под 34 години са обмисляли да емигрират, а данните на полския Централен статистически офис демонстрират, че младите и образовани хора съставляват по-голямата част от непрекъснатата миграция.

Битката наподобява обречена, в случай че едно и също обучение в чужбина разрешава двойно по-голямо възнаграждение и по-висок стандарт на живот. Но това не пречи страната да се стреми да бъде по-атрактивна благодарение на нововъведения и промени. Така да вземем за пример държавното управление е основало онлайн портала Powroty (от powrot - връщане, бел. ред.), който дава насоки при планирането на възможното завръщане. Положителен резултат могат да имат скорошните промени в трудовото законодателство, както и нарастването на някои типове обществени помощи.

Редом с икономическите фактори роля имат и страстите. За Изабела Жузко повода да се завърне в Полша дружно с мъжа си и двете им деца след близо шест години в Оксфорд, Англия, и две в Мелбърн, Австралия, е най-вече сантиментална. От 2012 година фамилията живее в Гданск и сега и двамата родители работят по специалността си - Изабела е съветник към районното държавно управление, а мъжът ѝ е проектант. На решението им повлиява и фактът, че бизнес визата им в Австралия не е покривала медицинските им разноски, което е значимо за семейство с дребни деца. " В Полша опазването на здравето е гратис, в случай че си назначен на работа, а медицинските услуги са на високо равнище ", споделя Изабела.

Помощ от частния бранш

Отделно от политиките на държавно равнище, частният бизнес работи по свои лични тактики за запълване на недостига от служащи. Преди да стане ръководещ сътрудник в консултантската компания You Can Business, Кшищоф Херджик е бил изпълнителен шеф към аутсорсинг център в Гданск за WNS Global Services. Тогава прави проект за привличане на служащи от Англия, Холандия и Германия. " Дадохме им опцията да се развиват дружно с компанията ", споделя Кшищоф. Аутсорсинг центърът съумява да притегли както млади експерти, по този начин и хора, които в чужбина работят на по-ниска позиция, в сравнение с действително позволява образованието им. Стратегията на Кшищоф е елементарна, само че ефикасна - компанията заплаща разноските за наем на жилище през първия месец на претовареност на новите чиновници, провежда разяснителна акция за изискванията на труд и покупателната дарба, която ще им обезпечи новото заплащане, както и изясненост какво могат да чакат като професионално развиване. " Смятам, че доста компании в Полша, изключително в аутсорсинг промишлеността, вършат същото ", показва Кшищоф. И прибавя, че доста от огромните играчи, наранени от неналичието на работна ръка, провеждат осведомителни акции за набиране на фрагменти от чужбина. Според него в Полша има пазар и за така наречен сини якички в производството и строителството.

" Политиките за връщане имат стеснен триумф. Полските стратегии, които целят да върнат емигранти, бяха възпрепятствани от незадоволително обмисляне, от отрицателни стопански условия и от условието да не се облагодетелстват завръщащите се пред тези, които не са заминавали ", заключи преди време Организацията за икономическо съдействие и развиване. Но това не пречи опитите да не престават. От по света назад у нас

Българската стопанска система, сходно на полската, върви нагоре, само че засилващият се дефицит на хора може да се окаже сериозна спирачка пред поддържането на растежа. На 30 януари за 12-а поредна година " Капитал " провежда среща на бизнеса с държавното управление, която ще събере на едно място основни представители на властта със притежателите на най-големите компании в България, с цел да обсъдят по какъв начин тази отрицателна наклонност може да бъде обърната. Повече информация за събитието вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР