За внедряването и използването в икономиката на резултати от научни

...
За внедряването и използването в икономиката на резултати от научни
Коментари Харесай

Държавните университети ще могат да създават търговски дружества

За внедряването и потреблението в стопанската система на резултати от научни проучвания и обекти на интелектуалната благосъстоятелност, държавните висши учебни заведения ще могат да основават търговски сдружения по реда на Търговския закон, както и да вземат участие в капитала на такива сдружения. Целта е да се изградят инкубатори за нововъведения и бизнес с присъединяване на висшите учебни заведения, гласи текст на държавно разпореждане, за което осведоми държавният пресцентър през днешния ден. 

Предметът на активност на тези сдружения може да бъде изследване, реализация и развиване на научни разработки, внедряване и продажба на научни артикули, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и интернационално равнище. Дружествата ще могат да бъдат и медиатори при прехвърлянето на технологии сред софтуерни центрове и софтуерни паркове.

Предвижда се висшите учебни заведения да имат опция да основават и да вземат участие в капитала единствено на сдружения с лимитирана отговорност и акционерни сдружения с категорично избран в постановлението предмет на активност, който би трябвало да е обвързван с резултатите от активността по професионалните посоки и специалностите от контролираните специалности, за които висшето учебно заведение е получило акредитация.

Продажбите на научните проучвания от страна на висшите учебни заведения ще увеличи и успеваемостта от средствата, които се влагат в просвета, ще се усили и делът на нематериалните активи на стопанската система, каквито са патентите.

Възможността за сдружаване на висшите учебни заведения с компании ще бъде мотивация за създателите на патенти, както и за включване на водещи икономически и стопански субекти, предлагащи финансови и други запаси за ускорение на процеса на употреба и комерсиализация на научните артикули.

Също по този начин в постановлението се лимитират опциите за разходване на постъпилите средства от отчисленията от облагата на комерсиалните сдружения като строго дефинира случаите за това.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР