За влизане в еврозоната на първи януари 2024 година ние

...
За влизане в еврозоната на първи януари 2024 година ние
Коментари Харесай

Велкова: България не изпълни 4 условия за еврозоната

За влизане в еврозоната на първи януари 2024 година ние трябваше да желаяме отчет до края на февруари , с цел да може Европейската комисия (ЕК) в границите на няколко месеца да извърши всички нужни инспекции и да ни даде отговор, както и да предложи на страните членки дали сме подготвени за еврозоната или не. А ние не подадохме отчет, тъй като след диалози, които имахме с Европейска комисия и ръководителя на Еврогрупата, стана ясно, че не изпълняваме четири уговорката, които сме поели, когато сме се включили към валутния механизъм.

Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия. Тя напомни, че би трябвало да бъдат признати още закони по отношение на приемането ни в еврозоната.

" Няма по какъв начин да убедим европейските сътрудници, че едно Народно заседание, за което към момента предстоят изборите, ще одобри тези закони ", уточни Росица Велкова.

Според нея, единственият аршин, на който не отговаряме от Маастрихтските критерии, е инфлацията, но би могло Европейска комисия да направи изключение , както бе направено за Хърватия.

" Служебния кабинет постави старания, съумя да контролира цените, доколкото е допустимо държавното управление да окаже въздействие върху енергийните източници. Цената на петрола, цената на газа, цената на тока беше субсидирана. Инфлацията може да се увеличи доста бързо от външни и вътрешни фактори, изключително когато България няма парична политика, защото сме във валутен ръб ", напомни тя.
 Официално: Няма да одобряваме еврото от 1 януари 2024 година
Официално: Няма да одобряваме еврото от 1 януари 2024 година

Срокът се измества най-вероятно с година

Велкова уточни, че служебното държавно управление има упоритостта първо да внесе конвергентния отчет при условия , които сме говорили с Европейска комисия и при изискване, че Народното събрание одобри четирите закона във тип, който е координиран и и Европейската централна банка (ЕЦБ). Създадохме работни групи сред Европейската комисия и специалистите на Министерство на финансите, които всеки месец вършат калкулации по какъв начин стоим по отношение на критерия инфлация, добави още тя.

Припомняме, че на 17 февруари, тя разгласи, че отпада плануваната от страната ни датата 1 януари 2024 година за примането на еврото у нас. Два дни по-късно съобщи, че новата ни цел е друга дата през 2024 година за влизане в Еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли. 

Велкова посочи тогава, че в случай че загубим задачата за влизане в Еврозоната и се откажем от това, ще има последици.

" Най-малко кредитният рейтинг на България би бил намален и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е единствено при положение на отвод от влизане в Еврозоната.... Ние не приказваме за дата, от която се отхвърляме, а приказваме за дата, която се отсрочва във времето и вярата ни е да е с 6 месеца. Усилията не престават ", посочи тя тогава.
 Радев подлага на критика за
Радев подлага на критика за " опит за влизане в Еврозоната през задния вход "

Сегашната инфлация се дължи на предходни неверни управнически решения съгласно президента

" Някои " желаят да влезем в Еврозоната през задния вход, по този начин както те влязоха в политиката. Сегашната инфлация се дължи на предходни неверни управнически решения, по тази причина влизането ни в Еврозоната и Банковия съюз ще докара до основни стопански изгоди. Това разяснява пред медии президентът Румен Радев, който участва на дипломирането на младите лекари от Медицински университет-София през днешния ден.

Коментарът на президента бе в отговор на въпрос за констатациите на министъра на финансите Росица Велкова, част от служебния кабинет на Румен Радев. В тази връзка президентът посочи направеното от кабинета - сключване на Меморандум за евромонетите.

На въпрос на News.bg " Кой засяга? " - президентът не отговори. Критиките евентуално са отправени към Кирил Петков и Асен Василев.
 Правителството в нарушаване се отказало от Еврозоната, отсече Василев
Правителството в нарушаване се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителство наруши решението на Народното събрание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР