За включването на България и Румъния в Шенген беше получена

...
За включването на България и Румъния в Шенген беше получена
Коментари Харесай

Емил Радев: Българското председателство трябва да създаде вътрешните правила на Европейската прокуратура

За включването на България и Румъния в Шенген беше получена голяма политическа поддръжка от безусловно всички групи на последното за 2017 година пленарно съвещание на Европейския парламент, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция евродепутатът от групата на ЕНП Емил Радев.

За общата европейска гранична защита Радев уточни, че съгласно него би трябвало да се влага повече в ефикасното връщане на нередовни мигранти в страните им на генезис, както и в построяването на осведомителни системи, които ще разрешават да се засичат мигранти с подправени или нередовни документи, както и да бъдат въвеждани сигнали за мигранти, които подлежат на процедури по връщане.
По въпроса за киберсигурността на Съюза Радев уточни, че се работи по основаване на по-солидна организация на Европейски Съюз за киберсигурността, която да подкрепя държавите-членки, евроинституциите и предприятията да се оправят с хакерски атаки, както и по идея за метода на реагиране в такива обстановки. По думите му към този момент има отпуснати средства за първите планове в тази сфера, а въпросът по какъв начин да бъде засилена опцията на държавите-членки да реагират на хибридни закани е част от дебатите за бъдещето на европейската защита.

Следва цялото изявление:

Въпрос: Каква е позицията на показаните в Екологичен потенциал огромни политически групи за влизането на България и Румъния в Шенген?
Отговор: На последното за 2017 година пленарно съвещание на Европейския парламент бе извършен неповторим по рода си спор за присъединението на България и Румъния в Шенген. Участие в него взеха представители на всички съществени политически групи - от групите на Европейската национална партия, на Социалистите и демократите, на Либералите и демократите, на Европейските консерватори. За включването на България и Румъния в Шенген беше получена голяма политическа поддръжка от безусловно всички групи!
Това не се случва за първи път - още през 2011 година Екологичен потенциал приема резолюция, препотвърждаваща заключението на Европейската комисия, че двете страни са изпълнили законовите условия за влизане в Шенген - така наречен Технически критерии, и приканва Съвета по правораздаване и вътрешни работи да вземе позитивно решение за приемането ни. Причините до момента да не се вземе такова решение, макар изпълнените законови условия и мощната политическа поддръжка в Екологичен потенциал, са само вътрешнополитически. Затова по време на дебата в Екологичен потенциал приканих водачите на няколкото държави-членки, които постоянно ни стопират за Шенген, да не се поддават на популизма, а да съблюдават и признават разпоредбите, които те самите са написали. Защото, когато една страна е изпълнила условията за банкет в Шенген, съгласно закона тя следва да стане част от зоната за свободно придвижване.

Въпрос: През 2018 година по какъв начин ще се осъществя построяването на Европейската прокуратура? Ще се придвижи ли въпросът за основаване на европейски въоръжени сили?
Отговор: През есента на 2017 година приехме регламента за основаване на Европейската прокуратура и определихме типовете закононарушения, които ще бъдат разследвани от нея - измами с евросредства в най-малко две страни, корупция, пране на пари и Данък добавена стойност измами с европейски фондове. Сега пред българското председателство на Съвета на Европейски Съюз стои голямата отговорност да сътвори вътрешните правила, правилник, състав на прокуратурата и да обезпечи задоволително финансиране, тъй че ЕППО да проработи през 2020 година
Относно основаването на европейски въоръжени сили, дано първо поясня, че не приказваме за образуване на европейска войска за сметка на националните армии. Предвид заканите и нежната непоклатимост в интернационален проект става въпрос за усилване на съдействието в областта на защитата сред, за момента, 25 държави-членки.
Постоянното структурирано съдействие /ПСС/ в границите на Европейски Съюз бе въведено с Лисабонския контракт. В края на декември 25 държави-членки подписаха взаимна нотификация, която е първата стъпка за основаването му. В известието се показва, че ПСС е правнообвързваща рамка с права и отговорности на участващите страни, като да вземем за пример нарастване на разноските по защита, политическо и планово съдействие. Засега са избрани 17 предпочитани плана, като България взе участие или е наблюдаващ в шест от тях, и по тези планове следва да се стартира работа през 2018 година.

Въпрос: Предвижда ли се да бъдат дадени средства за създаване на спомагателен потенциал по южната граница на Европейски Съюз с оглед основаната Европейска работа за гранична и брегова защита?
Отговор: Европейската гранична и брегова защита /ЕГБО/ стартира да работи през есента на 2016 година от контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и получи доста нарастване на бюджета си за гарантиране на нейното обикновено действие и работа - нещо, за което ние в Екологичен потенциал доста настоявахме. Освен това, през 2017 година за следващ път Европейска комисия отпусна спомагателни финансови средства за справяне с миграционната рецесия. Това, в което съгласно мен би трябвало да се влага повече, е сполучливото и дейно връщане на нередовни мигранти в страните им на генезис и се веселя, че към този момент се работи в тази тенденция - ЕГБО реализира полети за връщане на нередовни мигранти.
Работи се и по договарянето на съглашения за реадмисия с основни директни страни и страни на генезис, влага се в осведомителни системи, които ще ни разрешават да засичаме мигранти с подправени или нередовни документи, както и да бъдат въвеждани сигнали за мигранти, които подлежат на процедури по връщане.

Въпрос: Предстоят ли нови стъпки за усилване сигурността в Европейски Съюз? Какви дейности ще бъдат подхванати за завръщащите се на континента бойци от ИДИЛ, които са жители на европейски страни?
Отговор: Европейски Съюз непрестанно подхваща стъпки за усилване на сигурността като да вземем за пример основаването на Центъра за битка против тероризма в Европол, усилване на битката против финансирането на тероризма и против незаконната търговия на оръжия. В същото време обаче битката против тероризма е компетентност на държавите-членки и главно те са виновни за предотвратяването на терористични актове.
За мен е от основно значение да обменят информация в точния момент, в това число и за завръщащи се задгранични бойци и техните фамилии, които може да съставляват опасност. Някои страни, като Испания, арестуват или слагат под наблюдаване всички завърнали се, само че имайки поради, че в Белгия, да вземем за пример, броят им е доста по-голям, за тамошните служби е по-трудно да последват сполучливо испанската процедура. Така че до каква степен държавите-членки съумяват да подхващат ограничения по отношение на завръщащите се задгранични бойци зависи доста от това какъв потенциал има съответната страна и какъв е броят на бойците.

Въпрос: В края на 2017 година Мартин Шулц Мартин Шулц – немски политик, ръководител на Европейския... към профила сподели пред делегати на партията си, че Европейски Съюз би трябвало да се реформира в Европейски федерални щати, а тези, които не са съгласни, може да отпаднат от този план. Водят ли се такива диалози в Екологичен потенциал и разисква ли се нова Европейска конституция?
Отговор: Предизвикателствата пред Европейския съюз от последните години като икономическата рецесия, миграционната рецесия и Брекзит потвърдиха, че Европейски Съюз има потребност от промени, с цел да продължи да съществува. Но никога не сме достигнали до миг, в който единственият избор да е Европейски федерални щати или нищо, както предлага господин Шулц. Затова Европейската комисия показа т. нар Бяла книга за бъдещето на Европа с пет сюжета за развиването на Европейски Съюз. Въз основа на тази книга стартира публикуването на разнообразни оферти и хрумвания за промяна на европейския бюджет, защита, стопански и монетен съюз.
Всичко това за момента са хрумвания, които се разискват в Екологичен потенциал и в националните столици, само че никога не приказваме още за нова Европейска конституция. Трябва да знаем какво желаеме да реализираме съответно и какъв съюз желаеме след 10-15 години, преди да стартираме да изготвяме нови контракти. Междувременно е значимо да подсигуряваме, че всички държави-членки имат еднакъв глас в решаването на бъдещето на Европейски Съюз и дебатът не се води от две или три страни.
Не можем да допуснем Европа на доста скорости, в която някои страни са изключени от развиването на европейските политики. В същото време е значимо да разберем, че не всички държави-членки имат опция заради конституционни аргументи да вземат участие изцяло във всички европейски инициативи, какъвто бе казусът с Швеция, да вземем за пример, която заради конституционни аргументи не можа да се причисли към Европейската прокуратура. Това е доста внимателен баланс, само че и почитание към суверенитета на държавите-членки.

Въпрос: Какво се подхваща и ще се вкара за ограничение на хакерските атаки и другите външни хибридни въздействия против Европейски Съюз?
Отговор: През септември 2017 година Европейска комисия излезе с пакет от оферти за ограничение на кибер офанзивите против Европейски Съюз, като да вземем за пример въвеждането на схеми за узаконяване на ИКТ артикули, услуги и процеси на европейско ниво. Предвиждат се опция за напредък на пазара на Европейски Съюз в региона на киберсигурността; основаване на по-солидна организация на Европейски Съюз за киберсигурността, която да подкрепя държавите-членки, институциите на Европейски Съюз и предприятията да се оправят с кибератаки; идея за метода на реагиране на огромни кибератаки; както и Европейски експертен център за научни проучвания в региона на киберсигурността.
Европейски Съюз работи също за усилване на съдействието с трети страни за ограничение на хакерските атаки в световен мащаб, като киберсигурността е и един от плановете в областта на Постоянното структурирано съдействие в областта на защитата. Предстои още законодателна работа, до момента в който тези хрумвания станат действителност, само че Европейски Съюз върви с бързи стъпки към постигането на по-голяма сигурност.
Освен това, още през 2016 година Европейска комисия разгласява рамка за битка против хибридните закани против Европейски Съюз с 22 рекомендации за деяние в областта на киберсигурността, разбор на разнообразни и взаимосвързани закани, съдействие с НАТО и други Вече има отпуснати средства за първите планове в тази сфера, а въпросът по какъв начин да бъде засилена опцията на държавите-членки да реагират на хибридни закани е част от дебатите за бъдещето на европейската защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР