За виртуалната реалност (VR) се говори в технологичните среди вече

...
За виртуалната реалност (VR) се говори в технологичните среди вече
Коментари Харесай

Бяхме джедаи на представянето на HTC Vive Cosmos в България

За виртуалната действителност (VR) се приказва в софтуерните среди към този момент повече от десетилети. Истината обаче е, че устройствата към момента са несвършени, тежки и обемни, изискват доста пространство, мощен хардуер, а финалният резулат може да ви докара морска болест. Такъв беше случая най-малко до този миг - преди представянето на Vive Cosmos - последната комерсиална VR система от HTC.

За тези очила писахме много още преди формалната им международна премиера, само че през днешния ден имахме опция персонално да ги тестваме, да си поиграем на джедаи и да чуем какво имаха да ни кажат от HTC. Новите очила несъмнено наподобяват много по-ергономични, дизайнът е усъвършенстван, кабелите са сведени до най-малко (а с избрана хитринка, те могат да бъдат изцяло елиминирани). Да си призная, при първите проби с VR системи вестибуларният ми уред не беше изключително благополучен. Ето за какво подходих малко внимателно към тестванията, само че с няколкото игри, които пробвах, проблеми нямаше.

 Бяхме джедаи на представянето на HTC Vive Cosmos в България
Системата има много по-висока периодичност на освежаване, спрямо предходни итерации и с конкуренцията - 90Hz, а разграничителната дарба е 1440х1700 пиксела на всяко око. Това дава малко над 2К обща резолюция - на процедура пикселите се виждат, само че са много по-малко дразнещи от Space Pirate, който пробвах преди 2 години. HTC бяха присъединили две системи - едната на преносим компютър с карта GTX 980, другата - на мощна десктоп машина с RTX 2070. Разлика в продуктивността съвсем нямаше, най-малко по време на Beat Sabre - много елементарна, само че в същото време доста занимателна игра, в която разсичате кубчета с нещо, сходно на светлинни мечове от Star Wars.

 Бяхме джедаи на представянето на HTC Vive Cosmos в България
Един от забавните аспекти на Cosmos е опцията за потребление на разнообразни плъгини (хитринката, за която ви загатнах в началото). Има сходно безжично допълнение, създадено взаимно с Microsoft, което прави очилата изцяло безжични. Предният панел също е модулен - към този момент е разполагаем и първият спомагателен модул за тази част от очилата - Vive Cosmos External Tracking Mod за консуматори, които желаят да не престават да употребяват базовата си станция Lighthouse, с цел да наблюдават другите сюжети, само че в същото време желаят да се възползват от работата на Vive Cosmos.

 Бяхме джедаи на представянето на HTC Vive Cosmos в България
Ергономията е много усъвършенствана - HTC са сложили центъра на тежестта в средата на системата, тъй че главата на потребителя не се накланя напред и няма чувство за тежест и отмалялост след дълготрайно потребление. В задната част има мека лента, която може да бъде сваляна и почиствана. Освен вграденото аудио, потребителите могат да включат в системата и собствен чифт слушалки. Друга забавна ергономична функционалност е опцията да повдигате на панти целия челен модул, по сходство на козирка, в случай че имате потребност от взор в действителния свят сред VR сесиите.

 Бяхме джедаи на представянето на HTC Vive Cosmos в България
Контролерите на Vive Cosmos са с много характерна форма, само че HTC ни увериха, че има солидна логичност зад това решение - тази форма максимизира засичането на контролерите от системата камери - т.е. няма мъртви точки и двата контролера не се " скриват " един зад различен. Vive Cosmos към този момент се продава на българския пазар за 1619 лв.. Това е много солидна сума, само че против нея потребителите получават 6 месечен достъп до VIVEPORT Infinity - онлайн библиотека с игри, филми и интерактивни виртуални завършения.

Технически характерности

Резолюция: 1440 x 1700 пиксела на око (2880 x 1700 пиксела комбинирано)
Екран: Двоен 3.4 " LCD диагонал
Честота на освежаване: 90 Hz
Поле на видимост: 110 градуса
Аудио: Вградени стерео слушалки
Изисквания за свързване с PC: USB 3.0, DisplayPort™ 1.2
Периферни портове: USB-C 3.0
Проследяване: най-малко 2 х 1.5 м за режим игра в стая
Модулни плъгини: Vive Motion Mod (идва в комплект с Cosmos) и Vive Cosmos External Tracking Mod (продава се отделно)
Свързване с Vive Wireless Adaptert: Продава се настрана с материали за прикрепяне. Изисква се наличност на PCIe слот

Минимални условия към PC:

Intel Core i5-4590 or AMD FX™ 8350
NVIDIA GeForce GTX 970 4GB, AMD Radeon R9 290 4GB
4GB RAM, Display Port 1.2, USB 3.0, Windows 10

А ето и видео от формалната презентация на HTC Vive Cosmos в България:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР