За ВиК ремонтите покрай водната криза в Перник бяха отделени

...
За ВиК ремонтите покрай водната криза в Перник бяха отделени
Коментари Харесай

Строители на магистрали и малки играчи се включват във ВиК ремонтите на Перник

За ВиК ремонтите около водната рецесия в Перник бяха отделени близо 60 млн. лева, само че към момента няма изясненост по какъв начин тъкмо ще се харчат те.

© Надежда Чипева След срещата на премиера Бойко Борисов с изпълнителния шеф на Камарата на строителите в България (КСБ) Валентин Николов и ръководителя на Контролния ѝ съвет Благой Козарев се разбра, че браншовата организация е декларирала подготвеност да спомага на държавната компания " Монтажи " при построяването на помпената станция и новия тръбопровод от Мало Бучино до Перник. Строителните компании обаче ще вземат участие по формален ред и в различен план - този за реорганизация на водопроводи в самия град Перник. Още в сряда кметът Станислав Владимиров е изпратил писмо до общо 35 компании (виж лист долу), членове на КСБ.

От общината оповестиха за " Капитал ", че цената на поръчката е към 24.5 млн. лева с Данък добавена стойност за ремонт на 50-60 км мрежа, най-вече водопроводна, и че описът бил препоръчан от Камарата на инженерите като са се търсели компании, които могат да работят в областта на ВиК строителството и то на спешен режим. Не е ясно какъв брой време ще лишават ремонтите, защото няма задоволително информация за подземната инфраструктура, споделиха от общината. Освен това оповестената цена наподобява относително ниска за толкоз дълга мрежа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По неофициална информация на " Капитал " до четвъртък следобед, когато е бил крайния период за заявяване на интерес, 23 компании са дали предложения.

В Закона за публични поръчки (ЗОП) има догадка, в която при " изключителни условия " кметът може да организира процедури посредством договаряне без авансово съобщение - в тази ситуация е оповестено бедствено състояние. Останалите контракти за поправки и строителство на водна инфраструктура - за две пречиствателни станции, ремонт на Главен клон II и за новия тръбопровод от Мало Бучино, ще се подписват с държавната компания " Монтажи " с принципал Министерство на стопанската система.

Кой ще ремонтира в Перник

Списъкът е много хетерогенен - има и дребни и огромни компании, както от София и Перник, по този начин и от другия завършек на страната. Сред поканените попадат огромните строители - ГБС, " Трейс Груп Холд " и " Хирострой ". Писмо е изпратено и до " Автомагистрали Шумен ", които строят сектора от автомагистрала " Хемус " сред Белокопитово и Буховци. Местни компании са " Хидрострой Перник " и ДЛВ.

Проектът ще бъде разграничен на четири лота, тъй че определените реализатори евентуално ще бъдат повече от един. Поканените компании :
" Хидрострой ", ГБС, " Трейс Груп Холд ", " Райкомерс Конструкшън ", " Иса 2000 ", " Хидрострой Перник, " " Водоканалстрой " (Бургас), " Драгиев и Ко ", " Гелак ", " ДЛВ " (Перник), " Парсек Груп ", " Никмар ", " Каро Трейдинг ", " Растер Юг ". " Прострийм Груп " (София), " Северни води " (Бургас), " Инжстройинженеринг " (Варна), " Kопекс§ Ко ", " Автомагистрали Шумен ", " Биад - С ", " Kараман ", " Гимекспорт " (Герман), " Статус - Н " (София), " Инфракорект строй " (Перник), " Стилстрой-М " (Благоевград), " Димел ", " Стрелец 90 " (Ботевград), " Mиле Инженеринг " (Разлог), " Бодрост 96 " (Благоевград), " Aква системс " (Бургас), " Химкомерс Инженеринг ", " Бул Строй Инвест " (София), " Караман ", " K § Коцев и Цветанов " (Бургас) Помощ за държавната " Монтажи "

Миналата събота държавното управление разгласи, че избавителният проект за Перник ще е водпровод от резервоара при Мало Бучино до Перник, който ще докара вода от бент. Бели Искър в миньорския град. Тогава в пространството бе хвърлена стойност на плана от 25 млн. лева, само че след това стана ясно, че тя не е крайна. За построяването му ще са нужни към 45 дни, в случай че се съблюдава в действителност спешен метод на работа - 24 часа в денонощието.

Задачата ще бъде предоставена на държавната компания " Монтажи ", която обаче няма опит в тази сфера, както и запас да работи нон стоп.

Валентин Николов от КСБ обаче е обяснил пред mediapool.bg, че 55 строителни компании са подготвени да работят на трисменен режим, с цел да се извърши спешния проект. Той е споделил, че на срещата при премиера за заплащания на строителите и пари не се е говорило. Строителите щели да оказват помощ безплатно, като бюджета на КСБ от вноските им ще финансира работата. Тогава обаче поражда въпросът какво ще се случи с 25-те милиона отредени за монтажи. Засега отговор няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР