За възникване на алергичните заболявания отношение имат както генетичните фактори

...
За възникване на алергичните заболявания отношение имат както генетичните фактори
Коментари Харесай

Рискови фактори за възникване на алергии


За пораждане на алергичните болести отношение имат както генетичните фактори – така наречен фамилната обремененост, по този начин и факторите на околната среда. Тенденцията за увеличение на броя на пациентите с разнообразни типове алергии се изяснява главно с факторите на средата и въздействието им върху експресията на гените.

Проблемът с възходящия брой алергени се изяснява както с бързите темпове на индустриализацията, по този начин и разрастващата се интернационалната търговия имаща отношение към конфликта с нови храни, растения, химични съединения, които съдържат непознати за организма вещества-превръщащи се в евентуални алергени. Не е инцидентен фактът, че в развитите страни процентът от популацията с алергия е в пъти по-голям от този в разрастващите се.

Познаването на рисковите фактори разрешава опцията за профилактика на въздействието им посредством тяхното елиминиране или най-малко отбягване.

Най-общото делене на типовете алергени може да бъде направено посредством сепарирането им на иританти в затворени пространства и такива навън.

В затворените пространства – в дома или надлежно на работното място (офиси, кабинети) значение има съществуването на плесен, плесени, някои стайни растения (фикуси). Домашните любимци също имат отношение при сенсибилизирани лица.
Лошата вентилация и рядкото отваряне на прозорците са фактори за повишение концентрацията на замърсителите в стаите. Материали, които се употребяват в строителството постоянно съдържат разнообразни химични субстанции, някои от които в по-големи концентрации рискови за здравословното положение. Така да вземем за пример постоянно влаган химичен сътрудник е формалдехидът, някои съединения от групата на кетоните и други.

В Европа във връзка с постоянно посочвани аргументи за алергии на дихателните пътища са микрокърлежите (акари) в домашния прахуляк. Повишена централизация на акари има и в по-старите матраци, възглавници, мека част на дивани, фотьойли.
Като професионални алергени и иританти се показват дървесния прахуляк при дърводобив; брашното при готвачи, пекари; някои лекарства при фармацевти, по-рядко зъболекари, анестезиолози; химикали в текстилна индустрия, маникюристки, фризьори; латексът (ръкавици) при медицински служащи.

Свързани публикации.. Какви са признаците при алергия? 0 10 съвета по какъв начин да ограничим въздействието на полените при алергия 0 Влагата в спалнята подтиква развиването на акари 0

По отношение на рисковите фактори навън се показват замърсяванията на атмосферния въздух в по-големите градове. Изгорели газове от коли и от индустрията включващ съединения на сярата и азота, въглероден оксид, прахови частици с разнообразни размери и други. Цигареният пушек за пасивните пушачи също крие риск, заради наличието на разнообразни газове - въглероден диоксид, въглероден оксид, азотен оксид и канцерогени.

Изложени на пасивно тютюнопушени при децата се покачва риска за развиване на алергия. Сходна е наклонността за плода по време на бременност, когато майката е дейна пушачка. Употребата на твърдо гориво също има отношение към замърсяванията както в закрити пространства, по този начин и на атмосферния въздух в околната среда.

Потенциалът на полените като алерген се покачва неколкократно в градски условия, заради полепването на частици дизелово гориво, които дружно с прашинките от полена се трансформират в така наречен сложни партикули. Тези комплекси имат мощен алергизиращ капацитет и провокират сенсибилизация даже и при по-малка концентрациионни дози.

Климатичните промени оказват въздействие върху задържането на праховите частици във въздуха, продължителността на интервала на полените и разнасянето им във въздуха. Те могат да повлияят както върху честотата, по този начин и върху тежестта на признаците.

Замърсителите във въздуха оказват въздействие върху протичането на инфекциите на дихателните пътищаМного от тези замърсители имат прооксидативни резултати, които способстват за възпалението на дихателните пътища. В същото време модифицират отговора към алергени и покачват риска от алергични болести. Качеството и контролът на въздуха са значим фактор в предварителната защита на алергичните болести и изискване за съкращаване на екзацербации.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР