За възможностите и предимствата на лазерната хирургия на простатата разговаряме

...
За възможностите и предимствата на лазерната хирургия на простатата разговаряме
Коментари Харесай

Доц. д-р Калоян Давидов: Направили сме над 2000 лазерни операции на увеличена простатна жлеза

За опциите и преимуществата на лазерната хирургия на простатата беседваме с доцент доктор Калоян Давидов – шеф на отделението по урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

- Доц. Давидов, за какво стартирате профилактична акция за болести на простатата?

- Преди 12 години в нашата болница започнахме да оперираме простата с лазер. Нашият екип е първият в България, който е „ пипнал” простата с лазер. Натрупахме голям опит с годините и непринудено пристигна концепцията с тези профилактични прегледи да помогнем на мъжете с някакъв проблем на простатната жлеза. Не са малко и хората с диагностицирано заболяване, които биха желали да схванат положението на простатата си и да получат малко повече информация. Трябва да се прави профилактика на простатата, тъй като това е доста значим за качеството на живота и за здравето на мъжа орган. В тази връзка е потребно да разбираем на хората какво е актуалното лекуване на доброкачествено увеличената простата посредством холмиум импулсен лазер. Използваме случая да сме потребни и на хора със подозрения за рак или с диагностициран рак на простатата. Най-съвременното хирургично държание за тях е робот-асистираната хирургия със системата Да Винчи. Целта ни надалеч не е да предложим хирургия на всеки, който се обърне за обзор при нас. Дори в противен случай – практиката ни постанова да опитваме да предпазим хората от хирургия.

- Какво не знаят нормално пациентите?

- Битуват всевъзможни митове за лазери във всевъзможни цветове, модели и модификации. В нашата болница имаме опция да организираме най-съвременното, дейно, безвредно и щадящо пациента лекуване на доброкачествена простатна хиперплазия – енуклеацията с холмиум лазер. Ще отбележа, че използването на лазери улеснява доста уролозите и разрешава сходни процедури да се правят даже от експерти с дребен опит. Само че лазерът не е магия, а фокусиран лъч светлина, който носи голямо количество сила. Лазерът, който употребявам, може да концентрира в една точка сила от 120 вата.

- Какъв е резултатът на този лъч върху тъкънта?

- Конкретно холмиум импулсният лазер основава микроскопични гърмежи в мехурчетата вода в тъкънта. Тези дребни гърмежи изпарена вода разделят чисто механично и избутват двата типа тъкан на простатната жлеза – тъканта на доброкачествено увеличената простата и простатната капсула. Насочвайки вярно лазера към точното място, съумяваме да отделим доброкачествено увеличената тъкан от простатната капсула, като в това време от отделената топлота на лазерния лъч кръвоносните съдове на третираното място се запушват и липсва нормалното кървене. Затова назоваваме лазерната хирургия безкръвна.

Не е значимо какъв лазер се употребява, а каква процедура се прави. Например зеленият лазер, който закупи известност у нас, а в света все по-малко се употребява, прогаря дупка (изпарява тъканта) в средата на простатата – където е ограничен пикочният канал от увеличената простатна тъкан. Само че същинската увеличена простата остава. Бързият резултат в действителност е впечатляващ, реализира се възобновяване на струята, само че резултатът е краткотраен. Оставям настрани вероятните затруднения. Ето за какво хирурзи, създали огромен брой процедури със зеления лазер, минаха към осъществяване на процедурата, която ние вършим, употребявайки обаче зеления лазер отвън нормалното му предопределение. Така че и зеленият лазер може да реализира енуклеация на увеличената простата, като се употребява за източник на сила. Подчертавам, че цветът на лазера няма значение, а методът, по който се употребява. Това са принадлежности, които в опитни ръце правят доста добра работа. Ето за какво в никакъв случай не съм взел участие в разногласията кой лазер е по-добър. Имах опцията да енуклеирам простата с съвсем всички типове лазери, а при започване на моята кариера като специализант и млад доктор да го върша и с пръст – един способ от 19-и век. Платформата Да Винчи също може да се употребява за същата интервенция. В нашата процедура към този момент имаме пет робот-асистирани интервенции на извънредно увеличени простати. Последната тежеше към 450 грама. При този пациент механически беше невероятно да се употребява лазер – не можехме да проникнем назад по посока на пикочния канал, по тази причина използвахме робота Да Винчи.



- Какви са преимуществата лазерните процедури пред отворените интервенции?

- В дисертационния си труд загатвам, че късният резултат (след 6 месеца) на отворената хирургия и на лазерната хирургия е равностоен. Само че лазерите разрешиха да се реализира резултат без хирургичен прорез върху тялото и без кръвозагуба. Относно това по какъв начин пациентът се усеща след лазерна интервенция също битува един мит от неверно интерпретиране на понятието еднодневна хирургия. Пациентите ме питат: „ Ама нали е еднодневна хирургия и на идващия ден ще ми свалите катетъра?” Да, това е допустимо в случаите, когато простатата е в размер до 80 куб. см. В моите ръце статистиката е такава. Огромният % от пациентите ми се разделят с катетъра след 48 часа.

При еднодневната хирургия по света болният бива изписван до 24 часа, само че множеството сътрудници премълчават, че катетърът не се смъква незабавно. Във Англия да вземем за пример пациентът се изписва с катетър и се насочва към лекарите по местоживеене, които смъкват катетъра на втория, третия или четвъртия ден след процедурата.

- Колко трайна е енуклеацията с холмиум лазер?

- Енуклеацията на увеличената простатна тъкан не допуска градация на болестта в бъдеще. Защото не оставяме тъкан, която да се разрасне. Това обаче е проблем при изпаряването със зелен лазер или при прорязването на простатата с тулиев лазер. Оставащата тъкан се е разраствала до тези процедури и нищо не й пречи да се разраства и след тях. Но когато простатата се енуклеира, без значение с какво, остава единствено простатната капсула и няма такън, която да се разраства. Разбира се, при всеки способ може да настъпят затруднения – притеснение на пикочния канал или риск от незадържане на урина. За благополучие това са краткотрайни и краткотрайни затруднения, които минават. При под 1% от случаите се постановат спомагателни оперативни корекции.

- Има ли статистика какъв брой мъже с увеличена простата са се подложили на лазерна процедура при вас и вашия екип за тези 12 години?

- Не разполагаме с точна статистика, само че почти са над 2000 пациенти. Огромна част от тях имах привилегията да оперирам персонално. Процедурата лазерна енуклеация на простатата е много комплицирана механически и откогато разполагаме с холмиум лазер моите сътрудници в екипа също вършат първите си стъпки в лекуването на увеличената простатна жлеза.

Мара КАЛЧЕВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР