За вълшебното действие на червеното цвекло върху човешкия организъм се

...
За вълшебното действие на червеното цвекло върху човешкия организъм се
Коментари Харесай

Сок от червено цвекло бори хипертонията

За вълшебното деяние на аленото цвекло върху човешкия организъм се споделя митове още от древността. В същото време той е един от най-пренебрегваните от българите зарзават.

Най-силен позитивен резултат има прясно изцеденият сок от алено цвекло. Наскоро английски учени откриха следващото му потребно свойство. 250 мл от него дневно са изцяло задоволителни за поддържане на естествени равнища на кръвното налягане.

 Червено цвекло

Всекидневния банкет на плодове и зеленчуци е от извънредно значимо значение за поддържане на положителното и крепко положение на организма като цяло. Проучването обаче, както и изводите от него, не удостоверяват еднопосочната изгода за здравето от чашата сок от цвекло дневно.

От научна позиция чаша сок от цвекло съдържа приблизително по 0.2 грама нитрати. Това количество се равнява на това в една зелена салата да вземем за пример. Както знаем, към този момент навлезли в организма, нитратите се трансформират в химично вещество, наречено нитрит, а по-късно в кръвта в азотен окис.

По хипотеза нитратите се считат за нездравословни за организма. Поради това учените биват извънредно учудени, когато откриват, че полученият азотен окис в действителност уголемява кръвоносните съдове и усъвършенства кръвоснабдяването.

 Цвекло

В историята има доста образци по какъв начин едно нездравословно нещо в дребни количества, в действителност работи удобно. Така е и със сока от цвекло. Минималните количества нитрат в действителност водят до огромни резултати. Въпреки откритото обаче, към момента не се знае дали постигнатото може да се резервира в дълготраен проект.

В проучването са включени 8 дами и 7 мъже, с кръвно налягане 140-159 mm Hg. Без да им се разрешава да одобряват никакви медикаменти, борещи хипертонията, те изпивали по 250 мл сок от цвекло или вода дневно.

Участниците, консумирали сок, са понижили както систоличното, по този начин и диастоличното си налягане (горната и долната граница) приблизително с 10 пункта. Ефектът се появявал сред 3-тия и 6-тия час след приема, само че оставал налице даже след 24 часа.

Нивата се запазили даже и откакто наличието на нитрати в кръвта се е върнало към предходните си равнища, регистрирани преди потреблението на сока.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР