За важните политически теми на деня – старта на българското

...
За важните политически теми на деня – старта на българското
Коментари Харесай

Доц.Иво Инджов пред Фрог: Европрезидентът не видя протестите „под прозорците“ му в София

За значимите политически тематики на деня – старта на българското европредседателство и отхвърленото несъгласие на президента върху антикорупционният закон, пред Фрог нюз приказва доцент Иво Инджов, специалист по политически връзки, учител във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Един час след формалното разкриване на българското председателството на Европейски Съюз в Народния спектакъл написах в профила си във фейсбук: „ Разбрахте ли в този момент? Евролидерите обичат " шопската салата, луканката " и " положителният ми другар Бойко " (както споделя Юнкер). А вие протестирате и търсите еврочадъра... “
Едно денонощие по-късно оставам на същото мнение.

Впечатлен съм, само че и отчаян от късата, истинска, произнесена на добър български, само че нищо не казваща тирада на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Той рецитираше затрогващо „ Отечество общително по какъв начин хубаво си ти... “ и акцентира, че сме наследници на Спартак... Ако влезем в театрално-пиарската му стилистика, можем незабавно да се забележим в борба с легионите на злото – та нали Туск направи и паралели на ориста на Балканите с филмовата сага „ Игра на тронове “. Но европрезидентът не видя или не пожела да види деветте цивилен митинга „ под прозорците “ му в София.

Вярно, Радев и Борисов сложиха малко по-различни акценти – първият върху „ защитата, миграцията, огромните съседи на Европейски Съюз “, вторият върху Крим и Западните Балкани, въпреки че въпреки всичко сподели, че през идващите шест месеца би трябвало да положат старания „ всеки българин да остане с чувството, че Европейски Съюз прави нещо за него “... Думи като „ корупция “, „ проведена престъпност “, „ беднотия “, „ бездна сред небогати и богати “, с които огромните западни медии асоциираха България точно на европредседателството й, не бяха упоменати...
Е, през днешния ден Юнкер приказва за българската корупция, само че единствено с цел да омаловажи казуса.

В София стана ясно, че ножицата сред европейските елити, явно разтворили чадър над нашенските, и сериозно мислещите жители, в тази ситуация българските, се е разтворила повече от всеки път. Впрочем контрастът сред церемонията в Народния спектакъл и митингите наоколо до него илюстрираха доста добре, че елитарният и бюрократичен модел на Европейски Съюз, без значение дали той ще се развива на федерален и междунационален принцип, няма нищо общо с потребностите на елементарните хора.

Ако желае да има бъдеще, Европейски Съюз би трябвало да се демократизира, а гласът на жителите да се чува доста по-силно – освен по линия на Европейския парламент, а от ден на ден посредством директни допитвания, демократични начинания, махленски и медиен напън и други демократични форми.

Разбира се, това не значи, че България не би трябвало да си напише домашното по време на европредседателството. Приоритети като бъдещето на Западните Балкани и цифровата стопанска система са значими и за целия Европейски Съюз, и съответно за България. Да не приказваме за втория кръг от договарянията за Брекзит и ориста на идващия бюджет на Европейски Съюз. Но това са дълготрайни процеси, за които през идващите шест месеца София може да извършва единствено координираща роля. Друг е въпросът, че самите българските политици би трябвало да положат доста по-големи старания да схванат структурата и действието на Европейски Съюз. Бях покъртен от резултатите от къса анкета на Би Ай Ти в Народното събрание – оказа се, че мнозина депутати не вършат разлика сред Съвета на Европейски Съюз, Европейският съвет и Съвета на Европа.

По другата значима политическа тематика за деня – отхвърлянето на ветото на президента за антикорупционния закон, то беше предстоящо. Очевидно ръководещото болшинство от ГЕРБ и Обединените патриоти и подкрепилите ги Движение за права и свободи и „ Воля “ не споделят опасенията на президента, че законът основава заплаха от политизиране на антикорупционната комисия, чиито членове ще се назначават и освобождават единствено от депутатите; че новият орган няма по какъв начин да води битка с корупцията, тъй като няма проверяващи функции; че има благоприятни условия от корист със СРС-та и нарушение на човешки права.

Президентското несъгласие беше подкрепено единствено от Българска социалистическа партия. Волно или несъзнателно, по този метод една от най-важните тематики за българското общество нарежда още веднъж от едната страна на барикадата президента и Българска социалистическа партия. Не настоявам, че те ще обединят напъните си за събаряне на ГЕРБ от власт, само че след демонстрирания през първите шест-седем месеца от мандата му блян да се държи на здравословна отдалеченост от издигналата го партия, Радев все по-често ще се оказва в един опозиционен фронт със социалистите. От което може да произлезе лидерски конфликт кой да го управлява...

Отхвърлянето на президентското несъгласие с поддръжката на Движение за права и свободи незабавно откакто Българска социалистическа партия реши да внесе независимо вота на съмнение против държавното управление – след неразбираемата позиция на Движение за права и свободи по него, демонстрира за следващ път, че Българска социалистическа партия няма стратегически сътрудник измежду парламентарно показаните политически сили. Няма подобен и измежду структурите на гражданското общество, което е резултат от размитата й еднаквост и изборна опозиционност.

Така че по никакъв начин не е ясно по какъв начин Българска социалистическа партия би могла да „ създаде “ едни предварителни избори, след края на европредседателството да вземем за пример, откакто се намира в политическа изолираност.

Записа Аделина Делийска
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР