За утре е планиран големият мирен граждански протест на занаятчии

...
За утре е планиран големият мирен граждански протест на занаятчии
Коментари Харесай

Хасковски занаятчии излизат на протест против дейтвията на кмета от ГЕРБ

За на следващия ден е плануван огромният кротичък цивилен митинг на занаятчии от Хасково срещу дейностите на кмета на града. Като първи стъпка майсторите на занаяти от Хасково желаят възобновяване в началото на основания базар състоящ се от 18 дървени къщички на площад Общински.
Те предизвестяват кмета, че в случай че не бъде изпълнено тяхното искане ще преминат към неопределен кротичък митинг, а по-късно и към гражданско непокорство, осведоми Фрог нюз комендантът на митинга Добромира Тодорова.

Вижте цялата митинга нота, която ни изпратиха от Хасково:

" До
Кмета на община Хасково
Дата 21.07.2020г.

ПРОТЕСТНА НОТА

Уважаеми Г-н Дечев,
Ние майсторите - занаятчии от гр. Хасково, настояваме пред Вас, неотложно да възстановите в началото основания базар състоящ се от 18 дървени къщички на площад Общински.
Преди годините на занаятчиите в Хасково, не се гледаше с нужното внимание и почит. Необходими бяха доста старания, гледище, разногласия и битки от наша страна, с цел да се преборим да бъде основан базара от дървени къщички. Вложихме възторг, който настойчиво, крачка по крачка, трансформира нашия базар на занаятите в посещавано място, както от жителите на Хасково, по този начин и от туристи от страната и чужбина.
През лятото на 2019г. стартира унищожаването на базара - бяха отстранени - 8 дървени къщички, а тази година вие довършихте започнатото и премахнахте още 7 от тях.
Недопустимо е още в първите месеци от стъпването Ви в служба, като кмет на град Хасково, преди да сте построили нещо в града, да започнете да рушите към този момент построеното. Дървените къщички са приход на 18 фамилии от града ни. При това фамилии показани от майстори-занаятчии, изработващи артикули и сувенири с гения и ръцете си.
Целия ни град е запълнен с китайски артикули и ментета. Ние занаятчиите произвеждаме български произведения, ръчна направа. В една естествена страна би следвало, да сме поощрявани и подкрепяни. В нито един миг през миналите месеци, не сме поискали финансова помощ, тъй като сме наясно, че има по-нуждаещи се браншове. Ние просто поискахме от Вас опция да работим на мястото построено за нас. Но, Вие ни накарахте да се усещаме отговорни, че желаеме това и че сме спънка.

След изказванията Ви, че ще премахнете напълно базара от площад Общински, ние занаятчиите няколко пъти направихме опит да беседваме с Вас, молихме Ви, обяснявахме Ви, увещавахме Ви. На молбите ни отвръщахте, че къщичките не Ви харесват и че не им е мястото там. Необяснимо мнение от Ваша страна, на фона на това, че къщичките са там от много години и до в този момент не са пречили.
На обясненията Ви, че с изключение на, че не Ви харесва базара има и оплакващи се от него, ние отговаряме със следното:
1. И на нас не ни харесват репресивните Ви дейности /между прочее присъщи на партията която Ви номинира/, дейности почнали още на Коледния базар. Вие си позволихте да се подигравате, със всички нас, като твърдяхте какъв брой е грозно пред къщичките и шатрите, по какъв начин хора от малцинствените групи били продавали на базара артикули с неразбираем генезис и така нататък Посредством работа КОРЗ непрестанно извършвахте напън, по отношение на представянето на стоките ни на базара. Считаме, че това е изборно. Г-н Дечев, когато имате условия за ред, апелирам прилагайте ги към всички. /например: кв. Орфей – пред магазините - артикули по земята, бул.Освобождение – артикули по тротоарите, зеленчуков пазар – артикули по земята и отвън обектите, улицата против зеленчуков пазар – артикули по тротоарите, кв. Република – даже с думи не може да се изясни, също бул. Раковси и бул. България, в случай че прибавим денонощните изпражнения на разхождащи се кучета в парка пред общината /могат да се изброят още много места, само че като за съпоставяне тези са достатъчни/.
2. И на нас не ни харесва в постройката на общината, да е ситуирано чартърен кафе Хасково, което е запушило на половина една от основните пешеходни улици Сан Стефано, извеждаща туристите на града до „ Слънчевият часовник “.
3. И на нас не ни харесва в будка против общината да се продават цигари, а нашите къщички които са до същата тази будка, да бъдат непрестанна спънка.
4. И на нас не ни харесва тротоарите пред общината да бъдат заети от грозни маси, върху които се ядат пици за левче.
5. И на нас не ни харесва в стъклени постройки /визирам заведение Deliciozo/ на площад „ Свобода “ да се ядат салати и да се пият ракии.
6. И на нас не ни харесва улица Велико Търново идваща от „ Часовниковата кула “ към площад „ Свобода “ да е запушена от стъклени постройки /визирам заведение „ Плаза “/ където се ядат салати и се пият ракии.
7. И на нас не ни харесва и улица „ Варна “ да е запушена от не малко количество маси на които по през целия ден се ядат пици за левче.
8. И на нас не ни харесва че до една от забележителностите на град Хасково – „ Старата часовниковата кула “, на ул.Отец Паисий да се ядат хесбургери.
9. И на нас не ни харесва на площад Общински тъкмо да трите останали дървени къщички да се продава сладолед във будка, която не е по никакъв начин естетично изглеждаща.
10. И на нас не ни харесва че на „ Еньов ден “ тъкмо след рухването на възбраните поради „ Корона вирус “, вие организирахте базар, на който поканихте занаятчии от цяла България, само че нито един от Хасково. Как мислите се почувствахме ние? Ще Ви кажем – като сирачета…
11. И на нас не ни харесва че, навръх 8-ми март, когато всички ние в това число и хасковските цветари от пазара, приготвяме ужасно украсени букети и вази с цветя, Вие подбивате пазара ни с подпомагането на мегаполис от София – Homemax, позициониран тъкмо до нас.
12. И на нас не ни харесва че, във всеки парк в града, вместо да се основава просвета, се строят заведения за бира и пържени картофи.
13. И на нас не ни харесва че, местата за слагане на рекламни плакати и афиши пред общината и къщичките не са почиствани повече от година.
14. Особено не ни харесва, че при изброените нагоре 13 точки, вашия проблем сме ние занаятчиите.
Само че, ние тези наши не лайкове, в никакъв случай не сме ги заявявали обществено. Защото сме толерантни. Защото чудесно знаем в какви времена на непрекъснати финансови рецесии живеем. Защото сме солидарни със всички хора, които се трудят и пробват да завоюват насъщния на фамилиите си.
На желанията Ви да поставяте на проведени от Вас базари – краткотрайни шатри вместо дървените къщички, твърдо завяваме, че не сме склонни да се съгласим. Нашата стока е ръчна направа и е сензитивна на слънце, вятър и дъжд. Освен това, някои от къщичките се наемат непрекъснато от наши майстори и няма по какъв начин целогодишно стоката им да стои извън под шатри.
Г-н Дечев, желаеме да Ви напомним, че вие сте определен благодарение на жителите на гр. Хасково за кмет на града. Нека Ви напомним също, че ролята Ви е не Вие да харесвате към този момент построеното, а да се грижите за процъфтяването на града и за благоденствието на жителите му. Вие сте назначен от нас, заплаща Ви се с парите на жителите и Ваше обвързване е да правите действия в наша изгода, а не в наш ущърб. Суверена е вашият шеф. Така че, вършете си работата…
Предстои може би най-тежката година за всички Българи. Икономисти, социолози и политици, всеки ден ни твърдят, че рецесията ще е нечувана за нашето потомство. Дори не желаеме да повярваме, че е допустимо да унищожите построен и създаден базар на занаятите, тъкмо в тази толкоз сложна година. Ами в случай че не е единствено тази година, в случай че рецесията ескалира…и продължи по-дълго?

И по този начин, по същината: Къщичките бяха отстранени пред очите ни, тъкмо за три дни. Днес при депозирането на тази протестна нота, датата е 21.07.2020г. Уведомлението което подадохме е за неопределен кротичък митинг започващ на 27.07.2020г. Скицата за слагането не е променяна. Следователно разполагате не със три, а със шест дни, с цел да възстановите базара който унищожихте. Уверяваме Ви, че настояването ни за възобновяване на базара е наложително за осъществяване от Ваша страна, в противоположен случай, ще предприемем следните дейности в следния порядък:
Първа фаза: Безсрочен кротичък митинг, съпроводен от: Разпращане на протестната нота до: Председателя на Народно събрание, Министерски съвет, Президент, Министър ръководител, Централа на Политическа партия ГЕРБ, Мин. на културата, до централите на всички Политическа партия, до Национална занаятчийска камара, Комисия по културата и медиите в Народно събрание, на всички медии – районни и национални, до интернет платформите ползващи се в България, на всички жители преминаващи през мирния митинг на площад Общински и така нататък Ежедневно лъчение онлайн по фейсбук ставащото на митинга. Подписка на място до самия митинг, за преминаващите жители. Интервюта по медии, където можем и когато можем.
Втора фаза: При липса на триумф в първа фаза, следва неопределен кротичък митинг – шествие. Шествие по пиковите точки на града, на което при нужда ще поканим наши клиенти, другари и хора които ни поддържат, с цел да покажем още един път на града, изделията които произвеждаме.
Трета фаза: При липса на триумф в първа и втора фаза, следва стачка – гражданско непокорство. Блокиране на значими кръстовища и блокиране на общината. Разбира се, без принуждение и със поддръжката на юрист.
Четвърта фаза: Категорично заявяваме, че всичко нагоре посочено, по никакъв метод не е партийно подвластно или политически подбудено. Но, в случай че се наложи и нещата стигнат до четвърта стъпка, ще бъдем принудени да се обърнем към опозиционни партии и придвижвания, неправителствени и цивилен организации, както и разнообразни гилдии свързани с културата от цялата страна и ще насрочим митинг за Вашата ОСТАВКА.
Разчитаме единствено да Ви подсетим, че ние сме хора на изкуството, с положително въображение. Гарантираме Ви, че митинга ни ще е хубав, занимателен, артистичен и завладяващ за преминаващите.
Гражданите ще се насладят на страхотни демонстрации и по най-вълнуващия метод, ще схванат нашата справедливост в настояванията ни.
В следствие се надяваме да Ви е елементарно да опровергаете слуховете, че поради украинска компания, с франчайз - DM ще унищожите базара.
Скоро стартира мандата Ви, по-късно обаче се появи пандемията. Гражданите слушахме безмълвно заповеди и указания, с цел да опазим града от покруса. Мерките към този момент отпаднаха, хората започнаха да се усмихват и да се завръщат към естествения си живот. Всички ние Ви дадохме късмет и преди рецесията и в този момент. Моля, не си играйте с търпението ни!

P.S.
Уважаеми Г-н Дечев,

Не къщичките пречат на града ни. Само преди година, този град кипеше от мероприятия и туристи, хотелите и заведенията бяха цялостни. Търговците бяха удовлетворени. Този наш роден град - почистете го, измийте го, почитайте и поддържайте направеното от предшествениците ви, въпреки и политически ваши врагове. Направеното не трябва да се отхвърля. Съдействайте на всички читалища и сформира за основаване на събития и фестивали за самодейци и експерти. Подпомагайте и развивайте културата, изкуствата и занаятите. Не рекламирайте себе си, а рекламирайте града си. Събитията водят туристи, те пълнят театрите, музеите, хотелите, заведенията, базарите и магазините. Един град не може да оцелее единствено от публични поръчки. Те оказват помощ единствено на компаниите монополисти и колоси към Вас. Имате неповторим късмет да управлявате град в центъра на България, богат на история и неповторими забележителности, покрай две граници и обитаем с мирни и усмихнати хора. Моля Ви, върнете туризма и задвижете стопанската система с цел да просперира града ни. За това Ви избрахме.

С благопожелание за бързо разрешаване на сегашния проблем.

С Уважение!

От майсторите-занаятчии "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР