За улесняване на граждани със зрителни увреждания при пресичане на

...
За улесняване на граждани със зрителни увреждания при пресичане на
Коментари Харесай

МРРБ с нов проект! Въвеждат нови светофари за улеснения за пешеходците със зрителни увреждания 

За улеснение на жители със зрителни увреждания при секване на кръстовища звуковият сигнал, който се задейства при зелена светлина на светофарите за пешеходци, ще има друг тон и/или друга дълготрайност на звука и/или на паузата в другите направления на секване. За по-лесната им ориентировка бутоните, които задействат разрешителния за прекосяване на пешеходци сигнал, ще издават тон, който указва местоположението на самия бутон.

След активирането на бутона, неговият тон ще стопира. Това планува планът Министерство на регионалното развитие на новата разпоредба за образуване на придвижването по пътищата с пътни светофари. Звукът за насочване би трябвало да е със мощ, позволяваща възприемането му на разстояние до 2 метра от бутона. В помощ на хората със зрителни проблеми е регламентирана и опция върху бутоните за секване по обещано направление да се дава спомагателна информация посредством тактилни знаци и/или брайлово писмо.

Проектонаредбата планува възбрана бутоните за пешеходци да светят алено и зелено, с цел да не се провокира комплициране.

Новите текстове разрешават посредством двусекционен светофар по едно и също време да се контролира придвижването на пешеходци и велосипедисти по особено обособените за тях и ситуирани директно една до друга пътеки. Това разрешава да се понижи броят на употребяваните светофари.

Въвежда се обединен размер и тип на трисекционния пътен светофар за контролиране на придвижването на велосипедистите. Диаметърът на светещите полета на секциите му би трябвало да бъде 10 см и е по-малък от диаметъра на светещите полета на светофарите за пътни транспортни средства, което ще понижи опциите за комплициране на водачите при разбиране на светлинните сигнали.

Въвежда се опция за прилагане на спомагателна секция с мигащо жълто със стрелка наляво при ляв завой, когато би трябвало да се пропущат насрещнодвижещите се коли, както и спомагателна секция с мигащо жълто и изображение на участник в придвижването, който би трябвало да бъде пропуснат, при завиване надясно, когато има секване на трамвайна, велосипедна и/или пешеходна инфраструктура.

Допълнителната секция и при двата случая би трябвало да бъде с формата на кръг с диаметър не по-малък от 30 см. Целта е да се увеличи вниманието на водачите, когато при завой следва да се пропусне различен участник в придвижването.

Нов логаритъм дефинира нуждата от въвеждане на обособена фаза за завиване наляво, когато в даден сектор при ляв завой са настъпили 4 пътнотранспортни катастрофи за година или 6 за две години. При нужда такава фаза може да се вкарва също според от пътната конюнктура, позволената скорост и интензивността на придвижване.

За възстановяване видимостта на светлинните сигнали на пътните светофари наредбата разрешава околовръстната линия на контрастния екран към светофарите да бъде оцветена в бяло или в жълто. В настоящата в този момент разпоредба условието е тя да бъде в бяло. Стълбовете и конзолите, на които се инсталират пътните светофари и средствата за закрепването им, ще могат да бъдат в жълт цвят за по-голяма видимост. В момента се изисква той да бъде сив, матовочерен или сребрист.

Текстовете атуализират критериите за въвеждане на обособена фаза за контролиране придвижването на пешеходците в кръстовище и за въвеждане на пешеходна фаза по поръчка, което ще увеличи пропускателната дарба на кръстовищата.

Проектът на Наредбата за образуване на придвижването по пътищата с пътни светофари дефинира изискванията, реда, местоположението, метода за слагане и условията към пътните светофари при образуване на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане. С него се регламентират типовете светлинни сигнали и продължителността на междинните времена, преходните шпации, разрешителните сигнали и цикълът на светофарните уредби.

В резултат на приемането и използването на нормативния документ се чака да се усъвършенства организацията на придвижването по пътищата и улиците по повод регулирането със светлинни сигнали, да се даде опция за използване на модерни технологии и уеднаквяване на проектантската процедура. Всичко това ще спомага за повишение сигурността на придвижването.
В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР