За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове беше

...
За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове беше
Коментари Харесай

Украйна получи своите танкове. Сега очаква и изтребители

За Украйна битката за обезпечаване на западни бойни танкове беше единствено началото.   Докато създадените в Съединени американски щати Abrams и немските Leopard към този момент се насочват към фронтовата линия след месеци на разногласия сред западните съдружници, военните плановици в Киев насочват вниманието си към това, което виждат като разумна последваща стъпка в напъните си да отхвърлен съветските нашественици - доставки на актуалните бойни самолети, написа Politico.   Разговори на изданието с повече от половин дузина западни военни чиновници и дипломати удостоверяват, че към този момент е в ход вътрешен спор за снабдяването на Украйна с реактивни изтребители, прокарван от украински чиновници с поддръжката на ястребовите балтийски страни.   Дебатът евентуално ще се окаже по-спорен от този за доставката на танкове. Много европейски чиновници и дипломати споделят, че техните държавни управления към този момент не считат концепцията за невъзможна, само че страховете от ескалация остават огромни.

Вашингтон сподели на Киев, че доставката на самолети е „ неразрешена за момента “, споделя представен от Politico посланик, само че прибавя: „ Миналото лято обаче имахме алена линия и за HIMARS [ракетни установки за неведнъж изстрелване], което се промени. Същото по-късно стана и с бойните танкове. “   Друг почитан европейски посланик също акцентира скоростта, с която доставките на западно оръжие ескалират, написа Politico.    Министрите на защитата страните съдружници на Украйна би трябвало да проведат нова среща на върха идващия месец в американската военна база Рамщайн, в югозападна Германия, където се чака въздушната поддръжка да бъдат основен фокус, добавя изданието.   Министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Хьокстра сподели пред Народното събрание предходната седмица, че неговият кабинет ще обмисли доставката на изтребители F-16, в случай че Киев ги изиска.    Миналия месец словашкият министър на външните работи Растислав Качер сподели пред Интерфакс-Украйна, че държавното управление му е „ готово “ да съобщи изтребители МиГ-29 от руската ера на Киев и беседва с сътрудниците от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски по какъв начин да го направи.   Други високопоставени политици са надалеч по-сдържани. Германският канцлер Олаф Шолц изключи опцията за доставки на изтребители в сряда, базирайки се на нуждата да се предотврати по-нататъшна военна ескалация.   „ Няма да има доставки на изтребители за Украйна “, сподели той. „ Това е ясно от дълго време, в това число от президента на Съединени американски щати “, сподели Шолц.

Някои високопоставени лица считат, че полемиката идващия месец в Рамщайн ще бъде по-фокусирана върху изработването на проект за деяние в изключителни обстановки, ако изтребителите са незабавно нужни в някакъв предстоящ миг, в сравнение с върху постигането на договорка за краткосрочни доставки.   Европейските съдружници на Украйна плануват спор, който може да продължи още три до пет години или повече, и има опасения, че Западът е покрай границата на това, което може да бъде предоставено, без да провокира рисков отговор от Москва.

В началото на предходната година западните съдружници реализираха „ неписано съглашение “ да не доставят на Украйна изцяло обстоен пакет от военна помощ незабавно след нашествието, от боязън „ ще провокират мощен отговор от Русия “, сподели различен почитан европейски посланик, представен от Politico.   Идеята е, Западът би трябвало да дава поддръжката си последователно, като прави оценка съветския отговор на всяка стъпка.   „ Много западни страни считат, че в случай че бяхме снабдили Украйна с цялото съоръжение, което ни желаеха в първата фаза на войната, щеше има мощна съветска реакция, в това число нуклеарна. Може да наречете това развой на приучване от страна на Путин “, споделя дипломатът.   В същото време видяхме постоянна възходяща наклонност в поддръжката на Запада: от противотанковите Javelin и портативните системи за противовъздушна защита като Stingers, до HIMARS, до ракетната система Patriot и танковете.   Следователно доставката на самолети е „ единствено въпрос на по кое време “, предвижда същият посланик.
Британският външен министър Джеймс Клевърли се срещна с високопоставени представители на Съединени американски щати във Вашингтон предходната седмица, с цел да обсъдят по-нататъшна военна поддръжка за Украйна, с изключение на доставката на танкове. Говорейки по-късно, той отхвърли да каже дали тези диалози обгръщат доставките на изтребители, касетъчни муниции или ракети с огромен обхват.   „ Няма да злоупотребявам какво би било естеството на бъдещата военна поддръжка “, сподели той. „ Нашата поддръжка се развива с развиването на войната и с развиването на условията на украинците “, сподели той   Във Англия обаче има и опасения, че публичната поддръжка може да намалее на фона на по-нататъшна ескалация. Страната би показала по-голяма принуда да изпраща самолети, в сравнение с да подарява танкове и друга наземна военна техника, написа още Politico.  
  Европейските дипломати са съгласни, че Западът първо ще желае да изчерпи всички други благоприятни условия за въздушна поддръжка, в това число повече атакуващи дронове и вероятно ракети с огромен обхват. Вашингтон също неотдавна утвърди доставката на ракети Zuni от времето на Студената война, които украинската войска може да изстреля от своите самолети МиГ от руската ера.   Но същите дипломати показват и неотдавнашните решения на Съединени американски щати като доказателство, че Вашингтон се готви за полемика по отношение на самолетите.   През юли Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди 100 милиона $ за образование на украински водачи да ръководят американски изтребители, а през октомври Украйна разгласи, че група от няколко десетки водачи е определена за образование със западни изтребители.   През август Колин Кал, заместник-секретар по отбранителната политика, сподели пред кореспонденти, че „ не е изключено в бъдеще западните самолети да бъдат част от микса “ от оръжия, предоставени на Украйна.   Юрий Сак, консултант на украинския министър на защитата Олексий Ренизков, сподели, че целта на Киев след танковете е да обезпечи реактивни самолети и че „ извиненията “ на неговите съдружници не са непреодолими. Западът в този момент е уверен в нуждата деликатно, само че поредно да покачва модерността на своите военни дарения, счита той.   Той сподели, че украинските военновъздушни сили са насочили взор към американските F-16 и F-15, само че са отворени и за други. По-голямата част от F-15 и F-16, притежавани от Съединени американски щати, са ситуирани в други райони.   „ Има съвсем 50 страни, които сега употребяват F-15 “, сподели Сак. „ Нито за секунда нямам доверие, че Украйна не заслужава изтребители “.
Логистичен призрачен сън   Изпращането на бойни самолети обаче би било съществено логистично начинание за съдружниците на Украйна.   F-15 и F-16 изискват дълги, висококачествени писти, каквито Украйна няма. Експерти споделят, че за Русия би било елементарно да забележи всеки опит за създаване на оперативни бази и да ги удари.   Американските изтребители F-18 или създадените в Швеция Gripens биха били по-подходящи, споделя Джъстин Бронк, старши теоретичен помощник по въздушни сили в английския мозъчен концерн RUSI, защото те могат да изхвърчат от по-къси писти и изискват по-малко поддръжка. Но има условен дефицит и на двата бойни самолета.   Шведският министър на защитата Пол Йонсон сподели пред Politico в сряда, че Швеция „ няма незабавни проекти да изпрати Gripen в Украйна “.   Други бойни самолети, като създадените във Франция Rafales, може да изискват забележителен брой западни цивилни на земята в Украйна, с цел да ремонтират самолетите и да ги приготвят за полети. Тези хора автоматизирано биха станали цели за съветски офанзиви.   Попитан дали даряването на бойни самолети би представлявало ескалация, чиновник на френското държавно управление показва, че Украйна към този момент е получила супер съвременни оръжия от Запада, написа Politico.   „ Казваме, че всичко, което изпращаме, би трябвало да е за отбранителни цели, само че откакто оборудването бъде доставено, то е в техните ръце “, споделя служителят. „ Аргументът, че Украйна ще има потребност от офицери от НАТО в Украйна беше същият за Patriot. И въпреки всичко ги изпратихме. “

“Днес е ден на извънредно положителни вести за Украйна. Има танкова коалиция. Има решение за започване на доставка на танкове за нашата защита – съвременни танкове ”, съобщи в обичайното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Ключовото в този момент е скоростта на образование на нашите военни, скоростта на доставка на танкове в Украйна и размерът на поддръжката на танкове, добави той.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР