За учените стана неочаквано откритие мястото и времето на появата

...
За учените стана неочаквано откритие мястото и времето на появата
Коментари Харесай

Учените по цял свят регистрират загадъчно и свръхмощно явление

За учените стана ненадейно изобретение мястото и времето на появяването на свръхмощни мълнии, които, както се счита, пораждат единствено през топлото време на годината.

Този тип мълнии обаче, наричани от учените супер мълнии, са изключение.
В момента на удара на супер мълниите се освобождават над 1000 пъти повече сила, в сравнение с при елементарна гръмотевица.

Техните ярки светкавици очевидци съпоставят с някакво зрелищно зрелище на бенгалски огньове.

Малцина обаче са късметлиите, които са станали очевидци на явлението, а още по-малко са тези, които са могли да го изследват.

Например, през интервала 2010-2018 година учените са съумели да проучват почти 2 милиарда удари на мълнии, от които единствено 8 000 са се оказали супер мълнии, освобождаващи над 1 милион джаула.

Забележителен е фактът, че в главната си част ударите на елементарните мълнии се следят през летния интервал, а супер мълниите се следят в открития океан през зимния интервал.

Даденото изобретение има изключително значение, тъй като то е разрешило да се поправя напредването на въздушните и морските съдове.

Супер мълниите са регистрирани над северната и източната част на Атлантическия океан, Андите и Средиземноморието, в Япония и около екватора в Индийския и Атлантическия океан.

По-рано се смяташе, че тези свръх мощни мълнии се образуват тук-там, където се следи висока конвективна неустойчивост - в субтропическа и тропическа Африка и Америка, както и в Югоизточна Азия.
Учените и в момента не знаят повода за възникването на тези рискови феномени. Налице е догадка, че свръх мощните мълнии пораждат над океаните по време на сезонните съмнения на температурата.

При това учените не изключват, че тези съмнения са разследване от световните климатични промени.
Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР