За Тюрфина от Кърджали трагедията в живота й започва след

...
За Тюрфина от Кърджали трагедията в живота й започва след
Коментари Харесай

Поискаха да й отрежат крака, но срещна своя ангел-спасител

За Тюрфина от Кърджали нещастието в живота й стартира след битов случай и завършва щастливо в болница в Пловдив, където 80-годишната жена намира избавление от 16-месечните си премеждия.

" Имам проблеми с очите и през февруари предходната година си ударих лявото ходило в дивана. Пръстите ми се обърнаха, болките бяха неописуемо мощни, само че защото пострадвам от диабет, не съм усетила по кое време кракът ми се е инфектирал ", описа пациентката.

От този миг стартира нейното вървене по тъгите. Няколко пъти лежи в хирургични отделения в родния си град. Следват голям брой превръзки, банкет на антибиотици, 4 пъти с цялостна анестезия оперират ранения крайник. Състоянието й продължава да се утежнява - стопира да се храни, кръвното й налягане играе, повишава се кръвната захар, а на финала се заразява и с коронавирус.

Изкарах го доста тежко, бях като парцал, нямах сили да стана от леглото, изяснява тя. Докато лежи в Инфекциозното поделение, става най-страшното – споделят й, че стъпалото би трябвало да бъде ампутирано, другояче ще последва най-лошото. В този миг не може да върви сама, даже към този момент мъчно става без непозната помощ.

" Ходилото ми приличаше на издълбан патладжан, само че изрично отхвърлих. Изписаха ме, а близки и другари започнаха да търсят по интернет доктор, който може да се пребори с незарастващата рана “, сподели Тюрфина. Така откриват експертите от Хирургичното поделение в " Медлайн “, където шансът на дамата проработва и се свързва с доктор Веселина Кабакчиева. Приемат я, а още по време на прегледа, младата лекарка споделя: " Събирайте екипа! “.

Направиха ми интервенция с проводна упойка, а анестезиологът доктор Владимир Константинов беше непрестанно до мен. Изпитах голямо облекчение, тъй като видях, че тези медици желаят да ми оказват помощ и вършат всичко по силите си, споделя Тюрфина. След излизане от залата лекари, медицински сестри, санитари са непрекъснато край нея. Веднага викат ендокринолога доктор Петя Шопова, с цел да я съветва за диабета.

След няколко дни я изпращат в болница " Токуда “ в София на обзор при съдов хирург. Д-р Емил Белински също й прави 2 интервенции – на левия и на десния крайник, които са сполучливи и кръвотокът на стъпалата е възобновен.

" Имало Господ и за мен, а екипът е популярен. Няма думи, които могат да изразят моята признателност към доктор Кабакчиева. Докато бях в София, тя непрестанно се интересуваше от моето положение “, просълзява се Тюрфина. През цялото време е " вързана “ за специфичния вакуум уред за лекуване на мъчно зарастващи рани на болничното заведение. С него се прибира и в Кърджали. Лекарката продължава да следи положението й – обажда се най-малко 2 пъти през седмицата, моли околните да й пращат фотоси на раната.

Сега стъпалото е съвсем изцяло крепко, положението й е усъвършенствано, върви сама освен из къщи, а и на открито. Превръзките не престават, грижите на доктор Кабакчиева също не стопират.

Като си помисля какво можеше да стане – да ми отрежат крайници и да остана неработоспособен, разяснява дамата и споделя, че за нея тази млада жена не е лекар, тя е ангел-спасител. Тюрфина я благославя всеки ден в молитвите си, с цел да е здрава и да оказва помощ на още доста хора.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР