За целия период от тези 3 месеца, в които бе

...
За целия период от тези 3 месеца, в които бе
Коментари Харесай

Д-р Антония Първанова: Маскирането на тежки корупционни практики, маскирането на стари скандали не могат да се скрият

За целия интервал от тези 3 месеца, в които бе оповестено, че има пандемия у нас, има 146 умряли души, съболезнования за околните им, само че има 191 души, които умират всеки ден от тютюнопушене и 51 души от онкозаболявания. Не съм видяла някой от политиците да изиска да бъдат спрени цигарите. Изглежда е по-важно какъв брой данък ще влиза от цигарите, в сравнение с здравето на хората.

Това сподели специалистът по здравна политика, публично здраве и здравен мениджмънт доктор Антония Първанова в предаването “Лице в лице” по бТВ. Тя разяснява разхлабените ограничения и отварянето на границите ще доведат ли до втора вълна от COVID-19.

“Паниката и нервността и страхът не се въздействат от равнището на просветеност у хората, а от това какъв брой е наситена средата с информация. Преди не сме имали толкоз доста обществени медии, които да бълват информация. Хората бяха подведени елементарно още и тъй като когато се вложат доста пари в масмедиите е доста елементарно човек да се подведе.”, сподели експертът.

“Тази пандемия не е по-голяма, дори е по-малка от други пандемии от последните 20 години, макар че имаше доста спекулации, най-много с данните за броя на умрелите.
Прави усещане, че се спекулираше с пик, който някак все тича пред нас. Около 10 април беше този пик, който в България по този начин и не пристигна. Твърде доста се играеше с данните от статистиката. Не са даваха данни на 1 млн. население, а от последните дни и т.н.”, разяснява Първанова.

По думите й се е спекулирало с броя на инфектираните и умрелите:
“По брой на умрелите сме в една група със страните от някогашния социалистически блок. Но по брой на проби ситуацията е отчайващо. Може би единствено Албания и Молдова да са след нас. Лошо усещане прави, за какво беше нужно, още първоначално да се приказва, че ще се закупят 3 млн. теста. После станаха 1 милион теста. Общия брой е 85 000 на направените проби у нас, това е формалната информация. Това е 12 500 теста на 1 млн. души.”

Първанова уточни, че има 8 огромни фармацевтични компании, които имат интерес от нови ваксини и медикаменти. Акциите на две от тези компании са били на доста ниско равнище на пазара, само че сега, в който е оповестено, че тези компании ще имат ваксина, техните акции са скочили фрапантно.

“Всичко е бизнес. Не си мислете, че фирмите, които създават ваксини гледат единствено по какъв начин да спасят популацията, всичко е и бизнес.”, разяснява експертът.

“Спекулация беше в България да се твърди, че тъй като имаме най-хубавите ограничения у нас има малко заболели. Това не е правилно, задачите Балкани нямаха огромен брой болни. Мерките им бяха по друго време и разнообразни. Виждате, че в Италия и Русия нещата са фрапантно разнообразни.”, сподели още тя.

По думите и напълно са липсвали изявления на епидемиолози и имунолози. “Повече приказваха политиците. Ако се обърне внимание на времето, което се отделяше на експертите и времето, в което говореха политиците, ще се види, че специалистите липсваха като глас.

“Маскирането от тази пандемия на обществени процеси, маскирането на тежки корупционни практики, маскирането на остарели кавги не могат да се скрият”, съобщи още Първанова.

Тя призна, че се е разболява от коронавирусът, както и двете й дъщери и техните годеници, които живеят в Англия.
“Едва не платих цената с животи. Паниката е за слабите хора, мощните хора даже и да страдат вътрешно, знаят по какъв начин да вървят напред, да водят и да им оказват помощ.”, завържи доктор Първанова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР