За целия период от тези 3 месеца, в които бе

...
За целия период от тези 3 месеца, в които бе
Коментари Харесай

Д-р Антония Първанова: Политиците не се интересуват от здравето на хората, спекулираше се с пандемията

За целия интервал от тези 3 месеца, в които бе оповестено, че има пандемия у нас, има 146 умряли души, съболезнования за околните им, само че има 191 души, които умират всеки ден от тютюнопушене и 51 души от онкозаболявания. Не съм видяла някой от политиците да изиска да бъдат спрени цигарите. Изглежда е по-важно какъв брой данък ще влиза от цигарите, в сравнение с здравето на хората.
Това сподели специалистът по здравна политика, публично здраве и здравен мениджмънт доктор Антония Първанова в предаването " Лице в лице " по бТВ. Тя разяснява разхлабените ограничения и отварянето на границите ще доведат ли до втора вълна от COVID-19.

" Паниката и нервността и страхът не се въздействат от равнището на просветеност у хората, а от това какъв брой е наситена средата с информация. Преди не сме имали толкоз доста обществени медии, които да бълват информация. Хората бяха подведени елементарно още и тъй като когато се вложат доста пари в масмедиите е доста елементарно човек да се подведе. ", сподели експертът.

" Тази пандемия не е по-голяма, дори е по-малка от други пандемии от последните 20 години, макар че имаше доста спекулации, най-много с данните за броя на умрелите.

Прави усещане, че се спекулираше с пик, който някак все тича пред нас. Около 10 април беше този пик, който в България по този начин и не пристигна. Твърде доста се играеше с данните от статистиката. Не са даваха данни на 1 млн. население, а от последните дни и така нататък ", разяснява Първанова.

По думите й се е спекулирало с броя на инфектираните и умрелите:

" По брой на умрелите сме в една група със страните от някогашния социалистически блок. Но по брой на проби ситуацията е отчайващо. Може би единствено Албания и Молдова да са след нас. Лошо усещане прави, за какво беше нужно, още първоначално да се приказва, че ще се закупят 3 млн. теста. После станаха 1 милион теста. Общия брой е 85 000 на направените проби у нас, това е формалната информация. Това е 12 500 теста на 1 млн. души. "

Първанова уточни, че има 8 огромни фармацевтични компании, които имат интерес от нови ваксини и медикаменти. Акциите на две от тези компании са били на доста ниско равнище на пазара, само че сега, в който е оповестено, че тези компании ще имат ваксина, техните акции са скочили фрапантно.

" Всичко е бизнес. Не си мислете, че фирмите, които създават ваксини гледат единствено по какъв начин да спасят популацията, всичко е и бизнес. ", разяснява експертът.

" Спекулация беше в България да се твърди, че тъй като имаме най-хубавите ограничения у нас има малко заболели. Това не е правилно, задачите Балкани нямаха огромен брой болни. Мерките им бяха по друго време и разнообразни. Виждате, че в Италия и Русия нещата са фрапантно разнообразни. ", сподели още тя.

По думите и напълно са липсвали изявления на епидемиолози и имунолози. " Повече приказваха политиците. Ако се обърне внимание на времето, което се отделяше на експертите и времето, в което говореха политиците, ще се види, че специалистите липсваха като глас.

" Маскирането от тази пандемия на обществени процеси, маскирането на тежки корупционни практики, маскирането на остарели кавги не могат да се скрият ", съобщи още Първанова.

Тя призна, че се е разболява от коронавирусът, както и двете й дъщери и техните годеници, които живеят в Англия.

" Едва не платих цената с животи. Паниката е за слабите хора, мощните хора даже и да страдат вътрешно, знаят по какъв начин да вървят напред, да водят и да им оказват помощ. ", завържи доктор Първанова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР