За трите години, през които проследяваме числеността на врабчетата в

...
За трите години, през които проследяваме числеността на врабчетата в
Коментари Харесай

Три вида врабчета се откриват в България, най-много са домашните

За трите години, през които наблюдаваме числеността на врабчетата в страната, с поддръжката на стотици доброволци, научихме че, в България максимален е делът на домашното врабче от всички регистрирани врабчета. Това показват от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ три дни преди четвъртото преброяване на врабчетата.

Кампанията през тази година ще се състои на 16 май, събота. Началото на самодейността "Ние броим врабчетата " е през март 2017 година, като първото преброяване действително се е състояло на 8 април същата година.

Специалистите са открили, че през годините броят на домашното врабче варира, само че е покрай 70 на 100 от всички записани типове. Останалите два типа са полско и испанско. В света съществуват десетки типове.

Почти не се трансформира и числеността на полското врабче, като записаните такива са сред 18-29 %. Най-малък условен дял заема испанското врабче, изключително при започване на акцията през април 2017 година Тогава испанското врабче към момента мигрираше и не се беше завърнало по местата, на които гнезди, означават специалистите. През втората /2018 г./ и третата /2019 г./ година делът на испанското врабче е повишен по отношение на общия брой регистрирани врабчета и е достигнал до 5 %, като това се дължи на изместването на броенето във времето - от началото на април в средата на май.

Песента на птичките има благотворно влияние върху здравето и усилва имунитета

Участниците в преброяването, които ние назоваваме врабчебройци, избират да броят врабчета в междублокови пространства, паркове с дървета и шубраци, и тихи улици, означават от организацията и прибавят, че тези желания се резервират през годините. Преброяването до момента е осъществявано в към 100 обитаеми места в цялата страна - от огромни градове до дребни селца.

Ясно изразена е и наклонността най-голям брой места с нулеви наблюдения да са регистрирани в София. Този дял отвеян към общия брой места, на които се организира преброяването, демонстрира, че в сред 16 и 33 на 100 от местата, които са маркирани на картата, не се откриват врабчета. И този дял за жалост пораства с всяка минала година, допълват от Българско дружество за защита на птиците.

Преброителната акция през тази година ще се състои тази събота сред 9.00 до 12.00 ч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР