За трите години от създаването на новата категория носители са

...
За трите години от създаването на новата категория носители са
Коментари Харесай

Специална награда „Пловдив“


За трите години от основаването на новата категория носители са били Виктор Бойчев, Емилия Арабаджиева и Кръстю Кръстев

Престижната Награда „ Пловдив “ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската просвета. Началото е сложено през далечната 1969 година. Оттогава до през днешния ден, всяка година в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, Кметът на Пловдив връчва влиятелното отличие Награда „ Пловдив “ на създатели, креативен колективи, културни, просветителни и други институции за съответно произведение, събитие или факт с действителен принос за развиване на културния живот на Пловдив, осъществени през миналата година.

Награди „ Пловдив “ се присъждат по една в следните 12 категории : Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в областта на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства и фотография; Опазване на културното завещание и запазване на паметта; Произведение на изкуството, предопределено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства.

Победителите получават  статуетка, диплом и парична награда . Във времето разделите, в които се връчва премията, са променяни като брой и дефиниция. Променян е и паричният еквивалент. Неизменна остава статуетката, изобразяваща престол с размери 30 x 20 x 20 см, направена от бронз, чийто създател е огромният български ваятел и пловдивчанин Димчо Павлов (1944-1996).

Предложенията за отсъждане на Награда „ Пловдив “ се внасят от името на културни институти, просветителни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица.

Тази година приемането на оферти е от 1 до 18 април, в това число.

През 2020 година по самодейност на кмета Здравко Димитров в Статута на Награда „ Пловдив “ беше добавена нова категория – Специална премия „ Пловдив “, която се връчва за изключителни достижения и повсеместен принос в културата на град Пловдив.

За 2019 г . неин притежател стана Виктор Бойчев – шеф на Държавен куклен спектакъл Пловдив. За 2020 г . със Специална премия „ Пловдив “ бе удостоена Емилия Арабаджиева. За 2021 година притежател на Специална Награда „ Пловдив “ стана Кръстю Кръстев – шеф и основен живописен началник на Драматичен спектакъл – Пловдив.

Тази нова категория провокира голям интерес и за нея бяха препоръчани доста на брой и повече от почтени кандидатури. Разбира се, наред с позитивния отзив измежду пловдивската общност от присъждането на тази специфичната премия, остана и възприятие на оскърбление у тези, които не завоюваха, както и у тези, които поставиха старания да внесат оферти. Не беше по никакъв начин лесна и задачата на Комисията, назначена със заповед на кмета.  Ето за какво, тази година бе направена смяна в Статута на Награда Пловдив “  в член 17, където към този момент е записано, че  Специалната премия „ Пловдив “ ще бъде определяна от Кмета на града.

Община Пловдив, основател на оценката, дефинира и премия за донори и спомоществователи в региона на изкуството и културата, като предложенията за това през съответната година прави отрасловия заместник-кмет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР