За три години в частното пристанище Порто Монтенегро в Тиват,

...
За три години в частното пристанище Порто Монтенегро в Тиват,
Коментари Харесай

Руски пари текат към Черна гора през 21-метрова яхта

За три години в частното пристанище Порто Монтенегро в Тиват, Черна гора, дългата 21 метра яхта не е била просто наслаждение за богатите. Средства със подозрителен генезис текат посредством нея и посредством повишените цени за наема ѝ, сочи следствие на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project, която се базира на документи, до които е получила достъп.

Регистрираната в Белиз компания Asti Services, имала яхтата, е плащала такси, с цел да обитава в Порто Монтенегро, рекламиращо се като " парадайс за яхти ". За това време компанията е съобщила за заплащания на стойност 3.1 млн. евро от две компании на Вирджинските острови, чийто бенефициент е главен уредник на измамата " Магнитски " в Русия.

Сумите, изхарчени за обезпечаване на яхтата (според данните на OCCRP става въпрос за кораб на име Crystal Princess), са доста по-големи от сумата, която се дава за сходни плавателни съдове в Черна гора.

Връзка с Литва и аферата " Магнитски "

Данните за приходите на компанията " Асти " от яхтения бизнес се появяват в документите, изтекли от " Укио банкас ", затворила литовска банка с съществена роля в схемата на " пералнята " на съветската капиталова " Тройка разговор ", изпрала обилни суми съгласно друго следствие на OCCRP.

Отделно сумата 1.1 млн. евро, изхарчена за покупката на четириетажна постройка в черногорския курорт Дженовичи, също е маркирана в теча. Според родения в Съединени американски щати финансист Бил Браудър, чийто юрист Сергей Магнитски умря в пандиза след изобличаване на схемата, точно средства от аферата " Магнитски " са вложени за постройката. Браудър твърди, че е посочил документи, доказващи това, на черногорските управляващи, само че нито един от прокурорите, които ги видели, не се задействали. Жители на Дженовичи, в миналото рибарско село, споделят, че не знаят чия е постройката, наемателите на жилища в нея идват и си отиват. Онези от тях, които позволяват, че тя е благосъстоятелност на руснаци, са прави - документи и съдружници на " Асти " сочат, че зад компанията стои вдовицата на умрял съветски народен представител и някогашен офицер от Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Плащанията за наемане на яхтата и постройката демонстрират по какъв начин милиони долари със подозрителен - в някои случаи искрено престъпен - съветски генезис са достигали до страна, искаща да влезе в Европейски Съюз. Черна гора има период до края на 2019 година, с цел да направи повече за данъчната бистрота или да се изправи пред опцията да попадне в черния лист на Европейски Съюз.

Сложни връзки

Сложната верига, която следва в материала на OCCRP, разказва " корпоративни и персонални връзки сред половин дузина хора ", а първоначално ѝ е Дмитри Клюев, банкер, наказан за машинация в Русия през 2006 година и глобен от Съединени американски щати през 2014 година като " мозъка " зад аферата " Магнитски ".

Докато схемата обяснява въпроси като участниците в покупката на яхтата и постройката, осъществена от " Асти ", данните от Белиз, една от 15 юрисдикции в " черния лист " на Европейски Съюз, не демонстрират притежателя на такива компании. Агентът ѝ, CCS Trust, отхвърля коментар. Според хора, правили бизнес с " Асти " обаче, притежателят (лично прочут им) е Окзаха Сталмахова - вдовицата умрелия през 2011 година народен представител от ръководещата " Единна Русия " Владимир Сталмахов. Според документи, с които проверяващата мрежа разполага, тя става бенефициент на компанията след гибелта на брачна половинка си.

Сред забележителните наематели на постройката са " Неправителствени организации Космос ", в миналото една от най-големите съветски строителни компании, закрита, откакто ръководителят ѝ Андрей Черняков присвоява огромни суми от банков заем, откъслечен с " Тройка " или с измамата, открита от Магнитски.

Връзката с Оксана Сталмахова е през бизнес съдружници, само че и през познанството с Владимир Сталмахов, който в годината, в която е определен за народен представител от партията на президента Владимир Путин, става заместник-председател за икономическата сигурност в " Космос ". Двамата са сътрудници и в Яхтен клуб " Патриот ", северно от Москва, както и в затворената " Търговска банка Кутузовски ". Самата Сталмахова е затворила телефона, откакто ѝ е бил пожелан коментар, само че фотоси от 2014 година, оповестени в мрежата " Вконтакте " от член на фамилията ѝ, демонстрират гледки от Которския залив от постройката в Дженовичи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР