За три години броят на жалбите за проблеми и злоупотреби

...
За три години броят на жалбите за проблеми и злоупотреби
Коментари Харесай

България е в топ 5 по лоши кредити, предупреждава Манолова

За три години броят на жалбите за проблеми и злоупотреби от страна на компании за бързи заеми са 3721. Това уточни омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса, проведена по тематиката поради многочислените тъжби на жители и сигнали от неправителствени организации и юристи за съществуване на неравноправни клаузи в договорите на този тип компании, с които се нарушават правата на потребителите.

Тя уточни, че задачата на срещата, в която вземат участие депутати, представители на комисията за отбрана на потребителите, Българска народна банка, КФН, Върховен административен съд, както и Камарата на частните правосъдни реализатори, е да се координират напъните за отбрана на правата на българските жители, свързани с връзките им с компаниите за бързи заеми.

По данни на Българска народна банка за първото тримесечие на 2019 година от тези компании са отпуснати заеми в размер на 2 милиарда 522 млн. лв., като 200 млн. от тях са така наречен " неприятни заеми " - забавените за връщане. Това число не би трябвало да се приема еднопосочно, защото доста от необслужените заеми се продават на колекторски компании, изясни Манолова.
 По-малко длъжници, само че с по-големи задължения през 2018 година
По-малко длъжници, само че с по-големи задължения през 2018 година

Пловдив, Бургас и Стара Загора с най-вече неизрядни платци

По данни на асоциацията на колекторите 19% от необслужените кредите, които са продадени на колекторски компании, идват точно от компании за бързи заеми.

Омбудсманът акцентира, че България е в топ 5 по неприятни заеми - по задлъжнялост и неспособност да си обслужва задълженията. Тя уточни, че за 2017 година необслужените потребителски заеми са били 800 млн. лв., като от тях 600 млн. лв. са необслужени потребителски заеми от физически лица.

Манолова посочи, че съгласно направения разбор тревожната обстановка със свръхзадлъжнялостта на популацията се дължи точно на компаниите за бързи заеми и това се трансформира в сериозен обществен проблем. По нейни думи една от аргументите за това е включването на неравноправни клаузи в договорите сред компаниите за бързи заеми и клиентите им, които са в нарушаване на закона и вследствие на използването им постоянно жителите нямат излаз от тежката финансова обстановка.
 Българският дебитор - 30-годишен, просветен, работещ
Българският дебитор - 30-годишен, просветен, работещ

Най-много неточни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе

Друга причина е нарушаването от страна на някои компании за бързи заеми на правилото на виновното кредитиране, т.е. проучването на кредитоспособността на кредитополучателите. Омбудсманът акцентира, че неспазването на този принцип води до увеличение на разноските по заемите за правилните платци, защото те се натоварват с спомагателни лихви, неустойки и компенсации и се стига до съществено оскъпяване на заемите. Това става посредством заобикаляне на закона от страна на компаниите за бързи заеми , заключи Манолова.
 Сблъсъкът нередовни длъжници - кредитори отново се реалокира на политическата сцена
Сблъсъкът нередовни длъжници - кредитори отново се реалокира на политическата сцена

Държавнически безконтролно е да се употребяват като инструмент в засилващите се политически битки, предизвестява Петър Илиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР