За трети пореден ден миньори и енергетици от област Перник

...
За трети пореден ден миньори и енергетици от област Перник
Коментари Харесай

3-ти ден протест и миньори и енергетици от Перник и Кюстендил

За трети следващ ден миньори и енергетици от област Перник и Кюстендил се събират на кротичък митинг, с цел да изразят своето противоречие с решението на държавното управление да изпрати Териториалните проекти за обективен преход.

Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събират в 12.00 часа пред автогарата в града.

В 11.45 часа енергетиците от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " се събират пред централата и в 12 часа ще блокират за втори следващ ден пътен възел " Бинека ".

Работниците не престават да отстояват своите претенции и се надяват на договаряния. Те показват, че митингът им не визира единствено съответни работни места, а запазването на стабилността на целия енергиен бранш.

„ 2038 година, до която ни дават обещание, че ще има българска енергетика, е лъжлива. Видно от желанията след 2030 година ще останат минимални мощности за сериозно ползване. До тогава 80% ще са в историята.

Базови мощности се заменят с базови, с цел да се подсигурява енергийната непоклатимост. За тях никой не приказва и ред няма в териториалните проекти.

Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” обезпечава 20% от Брутният вътрешен продукт на региона. С какво ще се запълни дупката в бюджета. Община Бобов дол си отпътува. Община Дупница е пред колапс. Хората са в патова обстановка – обезверени и с на половина събрани куфари за Tерминал 2.

Как тази картина никой не я вижда, по какъв начин може да бъде успокоена обстановката с нереалистични планове.

Няма да се откажем, до момента в който не се откри решение на казуса, който не е единствено наш, само че и на целия български народ. ”, са единствено част от мненията на енергетиците към този момент 3ти ден.

Недоволните енергетици припомнят, че при започване на годината българският парламент взе решение до 2038 година да не бъдат намалявани никакви мощности и Планът за възобновяване и резистентност да бъде предоговорен.

Резултатът в новите проекти – още по ускорено затваряне на мощности до 2030 година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР