За трети път в рамките на 16 месеца европейските министри

...
За трети път в рамките на 16 месеца европейските министри
Коментари Харесай

Европейските министри отново не постигнаха съгласие за преговори с Албания и Северна Македония

За трети път в границите на 16 месеца европейските министри не реализираха единодушие дали да се стартират договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония. Главно поради отпора на Франция, написа Politico, представен от Фокус.
„ За страдание през днешния ден Съветът не взе единомислещо решение. Съжалявам за това “, сподели в края на министерска среща в Люксембург Тити Туппурайнен, финландският министър по въпросите на Европейски Съюз, добавяйки, че въпросът в този момент ще бъде разискван на среща на водачите на Европейски Съюз тази седмица.
Огромното болшинство от държавите-членки подкрепиха„ откриването на договаряния за достъп и за двете страни, посочи Тупурайнен и добави, че е уверена, че водачите на Европейски Съюз ще вземат позитивно решение.
Комисарят по разширението на Европейски Съюз Йоханес Хан съобщи, че не желае да упреква никого за неуспеха, само че няколко пъти акцентира, че „ това не е миг на популярност за Европа “. И добави, че всяко по-нататъшно отсрочване може да навреди на доверието към Съюза на Балканите. Хан означи също, че позитивното решение на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз просто ще значи зелена светлина за започване на договаряния за присъединение, които лишават години.
Комисията два пъти предлага започване на диалози с двете балкански страни. За последователите на разширението това е развой, който може да обезпечи непоклатимост в района, като в същото време сдържа разпространението на въздействието на Русия, Китай и Турция.
Въпреки че по-голямата част от страните от Европейски Съюз - в това число Германия и Италия - са за разширението, съществуват дълбоки разлики. Франция се опълчва на започването на договаряния с двете страни, до момента в който целият развой на присъединение не бъде реформиран. А група страни, ръководени от Холандия, са единствено за договаряния със Северна Македония.
„ Франция беше единствената страна, която се опълчва за Северна Македония “, съобщи посланик. Друг упрекна Париж, че „ се държи към този момент по този начин, като че ли сме в света след Брекзит, където считат, че могат да взимат всички решения “.
След като се опита да реализира съглашение, финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз показа документ от срещата, забелязан от Politico, в който се споделя, че министрите ще се „ върнат към въпроса след Европейския съвет “.
Въпреки това съгласно двама дипломати Париж е отхвърлил текста, който в този момент ще бъде изпратен на ръководителя на Съвета Доналд Туск. Според някои дипломати Франция ще отстъпи, когато стане ясно какво може да получи в подмяна по други досиета.
„ Много сме разочаровани, че явно няма да успеем да осъществим това, което сме дали обещание към този момент няколко пъти, което е началото на договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания “, сподели немският министър за Европейски Съюз Майкъл Рот пред репортерите на път към срещата.
Един опит за компромис, с посредничеството на Хелзинки, предложение за „ делене “ на двете балкански страни в процеса, се е провалил, оповестяват още дипломатите.
Напрежението нараства след петък, когато на среща на посланиците на Европейски Съюз Франция направи ясни своите планове.
Служител в Елисейския замък съобщи, че те не желаят да изпращат „ неприятен сигнал към района “, само че „ ние би трябвало да имаме повече промени в тези две страни “.
Това, което Париж желае, е да преразгледа „ самия развой на разширение преди да го отвори, защото процесът на договаряния е доста законен и бюрократичен, ние отваряме и затваряме глави една по една, без действителна видимост “, добави формалният представител.
Други възприемат друго мнение. Северна Македония и Албания „ показаха доказателства по време на миграционната рецесия и други въпроси, че те са част от това семейство и още веднъж са изпълнили всички условия. Ето за какво през днешния ден би трябвало да дадем зелена светлина, съобщи австрийският министър за Европейски Съюз Александър Шаленберг пред кореспонденти.
Шаленберг сподели на своите сътрудници министри, че Европейски Съюз не би трябвало да употребява „ счетоводен” метод към разширението, защото в противоположен случай доста страни от Европейски Съюз в никакъв случай не биха съумели да се причислят към блока. От другата страна на аргумента холандският външен министър Стеф Блок съобщи, че битката против корупцията в Албания би трябвало да се ускори, разкриха двама дипломати.
Мнозина в Европейски Съюз са ядосани, че балканските страни не получават заплащане за упорития си труд. Северна Македония да вземем за пример изигра значима роля за прекъсване на потока от търсещи леговище, пресичащи Балканите по време на миграционната рецесия през 2015 година и съумя да реализира съглашение с Гърция за смяна на името.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР