За трети път съм в Хитрино и всеки път отивам

...
За трети път съм в Хитрино и всеки път отивам
Коментари Харесай

Мая Манолова дава на съд кмета на Хитрино


За трети път съм в Хитрино и всякога отивам с вярата, че с изключение на спомените от ужасната покруса, хората там ще са усетили солидарността, която демонстрираха българските жители и страната. Само че за следващ път това не се случва – недоволните хора, които обсаждат моята приемна стават от ден на ден. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ националният омбудсман Мая Манолова.

Причината за това е непрозрачността по какъв начин се разпределят средствата. Хората не разполагат с договорите за къщите, в които би трябвало да влязат, не разполагат с количествените сметки за ремонтите и с информация за това на кого какви помощи са отпуснати. Затова има подозрения за нередности и най-различни съмнения, които аз като омбудсман не мога да позволи. Не мога да разреша да падне и капка подозрение върху метода, по който се изразходват тези над 2 млн. лв., както и тези 5 млн. лв., които държавното управление отпусна, съобщи Манолова.

Заедно с ръководителя на БЧК господин Григоров обмисляме да предоставим всички документи от работата на Обществения съвет на основния прокурор, както и документите за изразходването на отпуснатите от държавното управление 5 млн. лв.. Хората се нуждаят от детайлна инспекция къща по къща. Законовият, почтеният метод е всяка стоинка да бъде тествана от прокуратурата, уточни омбудсманът.

Обикновено в дребните обитаеми места хората се тормозят да приказват, тъй като става въпрос за затворени общности, само че в Хитрино към този момент и това терзание е отпаднало. Възмущението и гневът на хората са големи, акцентира Манолова.

Във включване по телефона кметът на Хитрино Нуридин Исмаил изрично отхвърли изказванията на Мая Манолова. Аз повече в сравнение с госпожа Манолова имам полза хората, които са създали подаяние, да видят както е направено с парите им. Не съм очаквал от омбудсмана да чуя такова говорене наизуст, даже бих употребявал по-силни думи - да се лъже и да се сипят клюки. Не знам за каква неяснота приказва омбудсманът, откакто от БЧК споделят, че няма никакви злоуптреби. Без съсгласието на Обществения съвет нито сключваме контракти, нито правим заплащания. Където би трябвало, аз доклад съм давал за тези средства и това е качено на уеб страницата на общината. Твърденията, че няма отчетност, по никакъв начин не са правилни. Каня госпожа Манолова в комфортно за нея време, без значение в кое студио, само че в наличието на хора от общественото министесртво и от БЧК, да дискутираме тези тематики. Ще желая искам да потвърди изказванията си – това са огромни клюки. За тези клюки ще стигнем до съда, съобщи Исмаил.

Аз съм подготвен да си подам оставката, тя дали е подготвена да направи същото, попита градоначалникът.

Той няма проблем с мен, има проблем с жителите на Хитрино и непрозрачното консумиране на средствата. Няма какво да разисквам с господин кмета, той би трябвало да застане намерено пред хората, които са го избрали и даде доклад пред тях – къща по къща, прозорец по прозорец, врата по врата, сподели в отговор Мая Манолова.

Тя заяви, че юристите от екипа й приготвят тъжба до Конституционния съд против измененията в Административнопроцесуалния кодекс. Съдът не е бакалия. Гражданите имат права и тези права се осъществят и посредством достъпа им до правораздаване, съобщи омбудсманът.

Мая Манолова сподели още, че упорства министърът на вътрешните работи да разпореди вътрешна инспекция по случая с задържаните край Радомир проверяващи публицисти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР