За трети път през месец юли Софийската опера очаква своята

...
За трети път през месец юли Софийската опера очаква своята
Коментари Харесай

Софийската опера представя Реквиема на Верди на Белоградчишките скали


За трети път през месец юли Софийската опера чака своята аудитория на едно неповторимо, приказно изживяване  с програмата на Опера на върховете, в прегръдката на Белоградчишките скали. 

В богатата стратегия от оперни и балетни спектакли по-особен метод се вписва Реквиема на Джузепе Верди. Вечер, която е отдадена на три исторически годишнини - 370 години от основаването на Никополската епархия /1648/, 330 години от Чипровското въстание /1688/ и  в памет на жертвите от въстанието в Северозапдана България /1850/. Музикално съпреживяване, което  напомня предишното, насочва послания към бъдещето.

Тук, в естествения фон на естествения храм на Белоградчишките скали посланието на заупокойната меса на маестро Верди ще придобие нови измерения в неповторима хармония  с духа на историческото място.

Маестрото на италианската гражданска война, основава своя „ Реквием “ във време на мощни душевни разтърсвания, разочарования от живота и събития от политическата сцена.

Духът е повален, само че не и грохнал, това внушава величественото му създание, разгърнато в седем елементи. Една изключителна драматургия, построена от спорове и контрастни положения. Трагчният увод, /Реквием и Кирие/ е последван от страшния съд /Диес ире/. Това е разтърсваща музика, последвана от трета част /Оферториум/, положение на съзерцаване. Четвъртата – Санктус е протест против гибелта. Агнус деи, Лукс етерна са самобитен поетичен център, а финалът – Либера ме е кулминационната точка, в която бушува страшния съд и неукротимата мощ на живота. Взривът от обезсърчение ненадейно секва, като че ли дъхът е спрял. Финалът, това е злокобен шепот, шепот на освобождението на духа от тялото.

Цялото това подстрекателство ще оживее под палката на маестро Ерих Вехтер и солистите – Камен Чанев, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Светозар Рангелов с оркестъра на Софийската опера.

Събитието ще се състои на 20  юни от 20.00 часа  с неизмеримо съпреживяване на музиката на маестро Джузепе Верди в прегръдката на Белоградчишките скали.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР