За трети път през месец юли Софийската опера очаква своята

За трети път през месец юли Софийската опера очаква своята ...

Софийската опера представя Реквиема на Верди на Белоградчишките скали.


За трети път през месец юли Софийската опера очаква своята публика на едно неповторимо, приказно изживяване  с програмата на Опера на върховете, в прегръдката на Белоградчишките скали. 

В богатата програма от оперни и балетни спектакли по-особен начин се вписва Реквиема на Джузепе Верди. Вечер, която е посветена на три исторически годишнини - 370 години от основаването на Никополската епархия /1648/, 330 години от Чипровското въстание /1688/ и  в памет на жертвите от въстанието в Северозапдана България /1850/. Музикално съпреживяване, което  припомня миналото, отправя послания към бъдещето.

Тук, в естествения декор на природния храм на Белоградчишките скали посланието на заупокойната меса на маестро Верди ще придобие нови измерения в неповторима хармония  с духа на историческото място.

Маестрото на италианската революция, създава своя „Реквием“ във време на силни душевни сътресения, разочарования от живота и събития от политическата сцена.

Духът е повален, но не и сломен, това внушава величественото му творение, разгърнато в седем части. Една изключителна драматургия, изградена от конфликти и контрастни състояния. Трагчният пролог, /Реквием и Кирие/ е последван от страшния съд /Диес ире/. Това е разтърсваща музика, последвана от трета част /Оферториум/, състояние на съзерцание. Четвъртата – Санктус е бунт срещу смъртта. Агнус деи, Лукс етерна са своеобразен лиричен център, а финалът – Либера ме е кулминацията, в която бушува страшния съд и неукротимата сила на живота. Взривът от отчаяние внезапно секва, сякаш дъхът е спрял. Финалът, това е зловещ шепот, шепот на освобождаването на духа от тялото.

Цялото това внушение ще оживее под палката на маестро Ерих Вехтер и солистите – Камен Чанев, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Светозар Рангелов с оркестъра на Софийската опера.

Събитието ще се състои на 20  юни от 20.00 часа  с необикновено съпреживяване на музиката на маестро Джузепе Верди в прегръдката на Белоградчишките скали.

 

 

Източник: novinite.bg