За трети път от началото на политическия сезон премиерът Бойко

За трети път от началото на политическия сезон премиерът Бойко ...

БСП се чуди какво работи Лиляна Павлова, Борисов обяснява.

За трети път от началото на политическия сезон премиерът Бойко Борисов се яви на парламентарен контрол, за да отговаря на депутатски запитвания.
Днес (12 октомври) министър-председателят дойде в НС, за да разясни на депутата от БСП Антон Кутев какво точно работи Лиляна Павлова, която е начело на Министерството за българското европредседателство.
"Не разбирам какво точно прави министърът. Австрия, която в момента държи европредседателството, няма такъв министър, а ние имаме", добави депутатът във въпроса си, като напомни, че в министерството работят около 70 човека, които получават заплати и осигуровки от бюджета.
В отговора си Борисов уточни, че Павлова ще продължи да е министър, докато не приключи "тройката", от която страната ни е част - Естония, България и Австрия.
"В държавните органи на Румъния и Хърватия има покана към България да споделим опита си, натрупан по време на нашето председателство. Работим в координация с Естония и Австрия по приетата програма, този процес ще приключи с резултати в края на 2018 г.", добави Борисов.
"Задълженията на министър Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на европредседателството, а с официалното приключване на трио председателството, както е залегнало в програмата на ЕС", обясни още той.
По думите му освен това министър Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към МС. Той добави, че Павлова ръководи заседанията на СЕВ и координира изготвянето на проекти и планови документи.
На Павлова било възложено да координира Седмата годишна среща на страните от Централна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли.
"Взехме решение тогава да се създаде партньорски център в България, възложено е на министър Павлова да координира работата на този център заедно с китайската страна", уточни още Борисов.

Източник: actualno.com