За трета поредна година започва обучението за професионална квалификация „Приложен

...
За трета поредна година започва обучението за професионална квалификация „Приложен
Коментари Харесай

Започва обучението за професионална квалификация „Приложен програмист“

За трета поредна година стартира образованието за професионална подготовка „ Приложен програмист ", оповестиха от пресцентъра на МОН. Десетокласниците, които желаят да получат подготовка за програмист, могат аплайват като попълнят онлайн формуляр до 10 октомври 2019 година на адрес: https://goo.gl/forms/L8VLZtAxhNosq1lX2

Право да аплайват имат десетокласници, които не се образоват за придобиване на подготовка по специалност от направление " Компютърни науки ".
Подготовката, която е по тригодишна стратегия, се организира в извънучебно време. Учениците ще се научат да работят с разнообразни операционни системи, езици за програмиране (алгоритмични езици), да употребяват софтуерни принадлежности като интегрирани среди за разработка, принадлежности за моделиране, надзор на изходния код и на конфигурациите, системи за автоматизирано асемблиране (build) и автоматизирано тестване. Ще познават и могат да ползват главните типове логаритми, структури от данни и способи за добра организация на програмния код, както и да конфигурират, конфигурират и управляват нужния прибавен програмен продукт за работа съгласно условията на клиента. Обучението планува и умения за тестване и внедряване на приложения.

В интервала сред 11 и 16 октомври учениците ще получат ключова дума за достъп до приемния тест на посочения при кандидатстването е-мейл. Изпитът съставлява тест с избран брой въпроси за инспекция на общата подготвеност на претендента и мотивацията му да взе участие в програмата. Входящият тест ще се организира на 20 октомври 2019 година от 10.00 часа и е с дълготрайност два часа. За тези, които не съумеят да се включат на тази дата, е избрана втора аварийна дата - 27 октомври. Има опция искащите да решат теста и повторно, без значение, че са взели участие на предната дата. В този случай за присъединяване в класирането за включване в програмата ще се взима по-високия резултат.
След довеждане докрай на образованието включените в програмата биха могли да стартират работа в софтуерни компании, като не се изключва опцията това да стане още до момента в който са в XII клас.

Софтуерното професионално обучение и образование се организира в съдействие с университети и с работодатели от ИТ бранша.
Обучението се прави в 5 центъра, обособени към професионални гимназии, в които разполагат с материално-техническа база. То се подкрепя от 5 центъра, обособени към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец и Технически университет в София, Професионална гимназия по електротехника и електроника „ Апостол Арнаудов " в Русе и Русенски университет „ Ангел Кънчев " ; МГ „ Акад. Кирил Попов " и Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ", към Професионална гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов " и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас и Технологично учебно заведение „ Електронни системи " и Технически университет в София.

Националната стратегия „ Обучение за ИТ кариера " започва през 2017 година с възпитаници, които през 2017-2018 са в 10 клас, които към този момент са в 12 клас. Тази година те имаха лятна процедура на съответно работно място. В момента се организира образование на разнообразни места по Модул 10 „ Алгоритми и структури от данни " с учениците от 12 клас (първи випуск) и по Модул 5 „ Обектно насочено програмиране " с учениците от 11 клас (втори випуск).
Държавният учебен стандарт за образованието по тази специалност е създаден от IT бизнеса. С придобиването на подготовка за прибавен програмист, приключилият образование ще може да работи като по поддръжка на периферни устройства, на програмен продукт, да конфигурира програмен продукт, да програмира, да поддържа интернет, да е админ на приложения, уеб страници и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР