За трета поредна година в Република Северна Македония ще бъде

...
За трета поредна година в Република Северна Македония ще бъде
Коментари Харесай

Биляна Ангелова: Има огромна необходимост да се говори за домашното насилие

За трета поредна година в Република Северна Македония ще бъде осъществена акцията " Стоп на домашното принуждение " по самодейност на Биляна Ангелова, брачна половинка на посланика на България в Северна Македония, оповестяват медиите в Северна Македония.

" Има голяма нужда да се приказва за домашното принуждение, тъй като казусът е доста сериозен. В момента всяка трета жена е жертва на домашно принуждение, “ показа в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ Биляна Ангелова – основател на акцията.

Слогънът на тазгодишната акция в Северна Македония е " Жертвите не са отговорни “, а акцентът е домашното принуждение над деца, описа още Биляна Ангелова: " Бях шокирана от цифрите, които демонстрират, че 40% от случаите на принуждение са с присъединяване и ориентирани към дечица. В Косово това са 20%, а за България са повече от 70%. Това би трябвало да даде на обществото ни сериозна алена светлина да открием аргументите за протичащото се, “ сподели още тя.

По думите й насилието поражда принуждение и това става модел на подражателство на децата, гледайки какво вършат възрастните. Освен това на Балканите това е метод на мислене – положително опрощение за насилието. Двете години на изолираност поради пандемията също докара до капсулиране на хората, изолира ги един от различен. " Не си даваме сметка какъв брой напрежението към нас ни въздейства. Забързаният свят, всекидневните отрицателни вести, конфликти. “ За нея решението е да стартираме да гледаме положително на нещата, да обръщаме вниманието на хубавите неща, да оказваме помощ сами на себе си и дружно с нашите сътрудници да бъдем по-спокойни и да споделяме повече. Комуникацията е един от ключовете за положително общуване.

" Когато обществото покаже, че може и желае да бъде дружно, че поддържа всеки един член от това общество и не се асоциализира, единствено тогава нещата вървят в вярната посока, “ счита още тя.

Биляна Ангелова прикани хората в Република Северна Македония на 12 декември в 12.00 часа да излязат на площадите и да кажат " Стоп на домашното принуждение ", " Нека да покажем своята поддръжка за жертвите на домашно принуждение, да покажем, че ние сме срещу какъвто и да е метод на принуждение. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР