За трета поредна година работодателските организации (АИКБ, БСК, БТПП и

...
За трета поредна година работодателските организации (АИКБ, БСК, БТПП и
Коментари Харесай

Работодателите пак бойкотират преговорите за минималните осигурителни доходи

За трета поредна година работодателските организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), приканват браншовите организации да не вземат участие в идните договаряния за установяване на минималните осигурителни приходи (МОД) за 2019 година

Според работодателските организации практиката за установяване на МОД демонстрира изтощение на контролната система да се оправи с недекларирания труд.

" Нещо повече, по този метод се усилва сивият бранш, става известно напън върху заетостта в обособени райони, браншове, предприятия в депресивно положение, на уязвимите обществени групи с ниска подготовка, като се понижава чистото заплащане на наетите лица ", акцентират работодателските организации.

Те настояват, че такава процедура не съществува в страните членки на Европейски Съюз и България неведнъж е подложена на критика по този въпрос от страна на Европейската комисия.

Членовете на АОБР са уверени, че изискванията и заплащането на труда, както и актуализирането на минималните хонорари за съответните длъжностни позиции следва да се дефинират посредством групови трудови контракти и да са годни за съответните страни по тези контракти, без да се разгръщат върху цялата стопанска система.

В допълнение, АОБР припомня, че признатата през април държавна средносрочна бюджетна прогноза планува повишаване през 2019 година на минималната работна заплата и на компенсацията на един ангажиран с 6,6%, при двойно по-нисък растеж на продуктивността на труда (3,2%). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР